« Späť

Tichý šepot

Tichý šepot

Tichý šepot, aby človek začul Boží hlas.

 

 

Oživa krásna spomienka, keď mamka unavená prácou v predvianočnom čase, sa jedného dňa podujala na pečenie. Okrem skromného pečiva to bolo hlavne pečenie opekancov / v našok kraji bobaliek/, pásky- koláča, ktorý sa piekol dvakrát do roka – na veľkonočné a potom na vianočné sviatky. A nebolo to ani z kila ani dvoch kíl múky, ale často i zo štyroch kíl naraz, aby ostalo ešte aj na záviny.

Tak som sa dnešný deň rozhodla aj ja, tak ako to robím teraz ja po odchode mamky do večnosti. Najprv som prizvala k svojej práci nášho Tvorcu a začala. Krátky čas na prípravu surovín, a potom všetko do veľkej nádoby, usadila sa a začala miesiť rukou. Ide to spravidla iba jednou, tou druhou treba pridržiavať nádobu. A potom pohľad na hodiny- je potrebný čas aspoň jednej hodiny. Čas relatívne krátky, ale pri tejto práci dosť námahavý. A je to čas, kedy nepracuje iba ruka, telo, ale aj rozum. Prechádza mi mysľou, ako to robila mamka a na naše pripomienky, že to robí dlho, s trpezlivosťou upozornila, že je to potrebné dovtedy, kým cesto nezačne tíško šeptať, kým sa prestane lepiť na ruku i nádobu.

Tichý šepot, ktorý začuješ iba v tichu, šepot, ktorý teší, ktorý končí tvoju námahu. Potom to len prikryješ a odložíš na kysnutie.

Ten tichý šepot priviedol moje myšlienky k svätému písmu, k tomu, ako Boh tvoril človeka.  Koľko ho to stalo námahy, času, koľko do prachu zeme  musel vložiť v správnom pomere lásky, trpezlivosti, krásy i pokory, osoliť aj svojou slzou a miesil a miesil, modeloval hmotu do podoby človeka. A stvoril Boh človeka, na svoj obraz ho stvoril, a bol nádherný. „A stvoril Boh človeka na svoj obraz, na Boží obraz ho stvoril, muža a žen ich stvoril.“ (Gn 1, 27). Človek je dielo Božej lásky, človek je Boží obraz; človek je Boží spolupracovník.

A stačil tichý šepot, ticho a tichý šepot, aby človek začul Boží hlas. Ticho a tichý šepot naších pier, keď vysielame svoje modlitby a prosby k nemu. Napriek hluku, zhonu a kriku, ktorý v tomto čase zaznieva okolo nás, dajme šancu tichu. Je tak dôležitý a potrebný. Iba takto si môžeme pripraviť svoju dušu  i srdce na príchod  Božieho Syna a začuli jeho tichý šepot k nám.  

 

 


Celý profil
Cesta, Pravda, Život

Anna patrí aj do:

Priatelia

Štefan Hrbček
Eva Golianová
Stanislav Košč
Martin Majda
Mária Hudáková
Stefan Patrik Kovac
S. Františka Čačková OSF
Mária Stanislavová
októbra 13
Anna Högerová napísal nový príspevok, blog Rok milosrdenstva a SDM mládeže v Krakove.
12:58
augusta 9
Anna Högerováaktualizovaný blog, Sv. Edita Steinová a my..
13:44
Anna Högerováaktualizovaný blog, Sv. Edita Steinová a my..
13:44
Anna Högerová napísal nový príspevok, blog Sv. Edita Steinová a my..
13:43
júla 10
Anna Högerováaktualizovaný blog, Aj ty môžeš vytvoriť obraz "Ježišu, dôverujem ti!".
20:34
Anna Högerová napísal nový príspevok, blog Aj ty môžeš vytvoriť obraz "Ježišu, dôverujem ti!".
20:33
júna 20
21:21
mája 13
Anna Högerová napísal nový príspevok, blog Zázrak druhých Turíc..
11:58
marca 29
Anna Högerová komentoval príspevok od autora Anna Högerová, blog Dozrel do neba, ďalší mučeník pre vieru v Krista. ....
16:09
Anna Högerováaktualizovaný blog, Spomíname- 11. výročie smrti sv. Jána Pavla II..
16:05
Odoberať aktivity Anna Högerová. (Otvorí sa v novom okne)