« Späť

Svätý Otec Benedikt XVI., ďakujem Vám za vašu službu!

Svätý Otec Benedikt XVI., ďakujem Vám za vašu službu!

Nevieme kto príde, ale vieme kto odchádza. Odchádza Papa Ratzi, 265. Pápež pod menom Benedikt XVI. Odchádza moderný pápež, ktorý aktívne využíval internet. Odchádza vedec a teológ Joseph Ratzinger, autor niekoľkých významných kníh. Odchádza veľmi skromný človek, výborný klavirista, ktorému učarila Mozartova hudba... 28. Februára o 20,00 hodine pápež odíde do Castel Gandolfa a nastane Sedisvakance (podľa lat. sede vacante). Je to obdobie, počas ktorého nie je obsadený cirkevný úrad. Konkláve, ktoré tvorí 117 kardinálov, sa bude konať ako pred ôsmimi rokmi v Sixtínskej kaplnke a bude voliť nového pápeža.

Počas osemročného pontifikátu pápeža Benedikta XVI. som mala šťastie byť niekoľkokrát na audiencii v Ríme, prežiť atmosféru na Námestí sv. Petra alebo v Aule Pavla VI. Najsilnejšiu chvíľku so svätým otcom som prežila 31. marca 2006. Bola som členka asi 150 člennej delegácie EPP-ED. Zhromaždili sme sa v miestnosti nad vstupom do Baziliky sv. Petra a s napätím sme čakali na príchod svätého otca.

Zazneli fanfáry a  do miestnosti v sprievode mnohofarebnej Švajčiarskej gardy, kardinálov, novinárov z vatikánskych denníkov vošiel pápež odetý v bielom rúchu. Po asi hodinovom príhovore prechádzal medzi špalierom, vytvoreným z  členov našej delegácie. Zrazu sa svätý otec zastavil pri nás. Nachvíľu  sa nám stretli pohľady, svätý otec sa usmial a  podávajúc mi ruku sa opýtal: „ Odkiaľ ste?Zo Slovenska, starostka malej nemeckej dediny Chmeľnica, teda Hopgarten,“ odpovedala som mu. „ Pozdravte krajanov,“ dodal usmievajúc sv. otec. Bola to nezabudnuteľná chvíľka...

Ráno mi kolegovia priniesli na hotelovú izbu vatikánske noviny L´OSSERVATORE ROMANOLA STAMPA. Moje stretnutie so svätým otcom bolo zdokumentované na stránkach týchto novín...

Dnes som opäť zalistovala do knihy Svetlo sveta, cirkev a znamenie doby od  Josepha Ratzingera- Benedikta XVI. Rozhovor s Petrom Seewaldom dáva odpovede na mnohé otázky týkajúce sa pontifikátu pápeža.

Svätý Otec Benedikt XVI., ďakujem Vám za vašu službu! Ďakujem za vzor pokory, lásky, viery a nádeje!