« Späť

Odpoveď z Ministerstva zdravotníctva SR k registrácii tabletiek Medabon a Mifegyne

Odpoveď  z Ministerstva zdravotníctva SR k registrácii tabletiek Medabon a Mifegyne

V piatok 15. februára 2013 som dostala z Ministerstva zdravotníctva SR odpoveď na list, ktorý som poslala ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej 11. januára 2013. V liste som žiadala zrušenie registrácie potratových tabletiek Medabon a Mifegyne. V mene ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej mi odpovedala riaditeľka komunikačného odboru Mgr. Zuzana Čižmáriková.

 

V liste sa uvádza, že samotný proces registrácie bol v súlade s platnými pravidlami. Štátny ústav pre kontrolu liečiv  tabletky zaregistroval po zohľadnení najnovších výsledkov medicíny na základe toho, že pomer prínosu a rizika liekov obsahujúcich mifepristón, pri odsúhlasených indikáciách je priaznivý. Z platných legislatívnych pravidiel nie je možné, aby lekár gynekológ v Slovenskej republike predpisoval prípravky na báze mifepristónu. Predpis tabletiek nie je v súlade s našimi predpismi, a preto nemôže byť realizovaný.

Bola som ubezpečená, že súčasná aktuálna situácia je plne pod kontrolou Ministerstva zdravotníctva SR, v slovenskom zdravotníctve sa nezavádzajú pri umelom prerušení tehotenstva žiadne zmeny, v platnosti je doterajší model fungovania. Toto konštatovanie rezonovalo aj počas stretnutia ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej s predstaviteľmi Konferencie biskupov Slovenska na Ministerstve zdravotníctva  SR.

Viac by ma potešilo, keby Ministerstvo zdravotníctva SR registráciu tabletiek Medabon a Mifegyne v rámci odvolacieho konania zrušilo...Zostáva mi veriť, že moje pochybnosti o vykonávaní umelého prerušenia tehotenstva tabletkami Medabon a Mifegyne sa nenaplnia...

Ďakujem za modlitby a angažovanosť v boji za počatý ľudský život! Ľudský život je hodný ochrany už pred narodením!