« Späť

Cez pastoračný víkend v Chmeľnici sa láska Ježišovho srdca vyliala na nás plným prúdom

Cez pastoračný víkend v Chmeľnici sa láska Ježišovho srdca vyliala na nás plným prúdom

Kňazský seminár biskupa Jána Vojtaššáka v Spišskej Kapitule si permanentne udržiava živý kontakt s farnosťami formou duchovného mosta a pastoračných víkendov. Diakoni spolu so seminaristami sú k dispozícii duchovným správcom farností. Cieľom týchto víkendov je oboznámiť seminaristov s pastoračnými aktivitami vo farnosti a motivovať ich, aby vydržali kráčať po ceste, ktorú si vybrali.

Pastoračný víkend v našej farnosti  Chmeľnica sa  uskutočnil  tento prvý  marcový víkend. S duchovným správcom našej farnosti Jozefom Palenčárom a za asistencie nášho diakona Petra Duffalu a dvoch seminaristov sme začali pastoračný víkend v prvý piatok mesiaca marec Krížovou cestou za kňazov, ktorí sú v dnešnej dobe zvlášť nepochopení a vystavení rôznym útokom. Sväté omše, stretnutia s miništrantmi, Petrova nedeľná kázeň, krížové cesty sprevádzané piesňami cirkevného spevokolu a rôzne aktivity  spôsobili, že cez pastoračný víkend sa v našej farnosti Chmeľnica  láska Ježišovho srdca vyliala na nás plným prúdom. Naše srdcia zachvátil plameň radosti a vďačnosti za týchto mladých mužov, ktorí sa rozhodli patriť Kristovi a slúžiť mu.

Mať vo farnosti diakona je veľkým Božím darom pre celú farnosť. Diakon Peter je silným magnetom našej farnosti a svojimi aktivitami nás privádza bližšie ku Kristovi. Jeho kázne, presne zacielené do našej mysle a nášho srdca, sú vzácnym odporúčaním na našej ceste k Bohu. Peter daroval svoje srdce do služby Bohu i  veriacim. Tento jeho skutok je hodný nášho obdivu i uznania.

Pri XII. zastavení Krížovej cesty čítame: “Keďže  bol  prípravný deň, Židia požiadali  Piláta,  aby ukrižovaným  polámali nohy a sňali ich, aby nezostali  telá  na kríži  cez  sobotu, lebo v tú sobotu bol veľký sviatok.  Prišli teda  vojaci a polámali kosti prvému aj druhému, čo boli s ním ukrižovaní. No keď prišli k Ježišovi a videli, že je už  mŕtvy, kosti  mu  nepolámali, ale jeden z vojakov mu kopijou  prebodol bok a hneď vyšla krv a voda. V tomto okamihu bolo prebodnuté aj Ježišovo srdce. Bolo prebodnuté kvôli nám na dôkaz Jeho nekonečnej lásky. 

Nech nad nami stojí Ježiš Kristus s otvorenou náručou. Nech nás posilňuje,  udržiava v nás vieru, nádej, lásku a pokoj, aby sme vydržali, zostali mu verní a oddaní v každom čase. Modlitba, viera, jednota bola, je a bude našou silou dnes, aj v budúcnosti. Modlitba nech  nám pomôže zbaviť sa všetkých nebezpečenstiev, strachu, trápenia a bezmocnosti. Modlitba nech nám  pomôže vysporiadať sa s našimi slabosťami  a s pádmi. 

Nášmu diakonovi Petrovi prajeme veľké milosti. Nech je vždy srdcom Božskej lásky! Nech je srdcom, ktoré pulzuje a vháňa životodarnú krv aj do tých najodľahlejších častí Kristovho tajomného tela – Cirkvi.