« Späť

"Stretnutia mi nič nedávajú"

Dnes som čítal knihu od Ralpha  Martina "Hlad po Bohu" a oslovila ma najmä jedna časť, ktorú vám tu teraz predkladám.

Je mnoho postojov, ktoré môžu blokovať naše hnutie pred zaangažovaním sa do kresťanského spoločenstva. Jedným z najbežnejších je očakávanie, že skupina bude perfektná od samého začiatku. Keď potom vidia nedostatky a slabosti členov a vedúcich modlitebnej skupiny, alebo vznikajúceho spoločenstva, mnohí ľudia sa potom rozhodnú, že takému niečomu sa nemôžu venovať. Toto často pramení z postoja, že seba považujeme za lepších než ostatných. To nám bráni podstúpiť skúšku ohňom trpezlivosti a utrpenia, v ktorých sa spoločenstvo často formuje. Niekedy sa tento postoj prejaví vo výroku:"Stretnutia mi nič nedávajú." Ale kresťanské spoločenstvo nie je len vecou prijímania, ale aj dávania. Ak sme silnejšími členmi tohto tela, mali by sme vyjsť s pomocou našim slabším bratom, a nie opustiť ich v sebauspokojení. 

Spoločenstvo nemôže dobre fungovať, dokiaľ nie sú členovia schopní slobodne a zrelo dávať sa ostatným. Spoločenstvo nemôže dobre fungovať, dokiaľ jeho členovia nepoužívajú pre spoločné dobro svoje dary, schopnosti a ich maximálne ľudské danosti v podriadenosti Pánovi.

A ešte je tu strach zo straty našej osobnosti v skupine. Niekedy tento strach vzniká preto, že si uvedomujeme, že sa meníme a že strácame niečo, čo sme už raz mali. Možno sme niekedy boli srdcom spoločnosti a teraz sa stávame neobvykle tichí. ...........................................................................

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
tato kniha je super. citala som ju uz davno a vsetko co tam bolo som zabudla ale viem ze je super. :-)
Odoslané 7.2.2012 22:03.
Aj ja vidím podstatu v tom, že " ... ak sme silnejšími členmi tohto tela, mali by sme vyjsť s pomocou našim slabším bratom, a nie opustiť ich v sebauspokojení. "
Silnejší, nadanejší členovia by sa mali skloniť ku slabším, poveriť ich tiež s nejakou úlohou hoc aj nepatrnou , aby cítili že sú užitoční, že sú nepostrádateľní že patria do jednej veľkej rodiny, aby sa necítili osamelí, odstrčení. A naopak , členovia spoločenstva by nemali neustále iba kritizovať vedúceho modlitebnej skupiny, alebo tých členov , ktorý majú zodpovednejšie úlohy, pretože iba ten nechybí, ktorý nič nerobí.
A pravdou je aj výrok : .. že seba považujeme za lepších než ostatní. Nie je ľahké žiť a vydržať v jednom spoločenstve. Ale nezabudnime, že spoločenstvo vytvárame a formujeme my, členovia.
Odoslané 7.2.2012 22:30.
Prišiel mi na um tento výrok: Ak chceš zmeniť svet, začni od seba....
Čo mi trošku chýba v tejto časti, že predsa len, aby sa človek mohol slobodne dať, musí sa prijať taký aký je od Boha. Pretože človek sa sám od seba nedokáže dávať úplne (bez toho, aby sa nezničil).
Ale inak je to veľmi dobré emoticon hneď som to poslala ľuďom zo spoločenstva (pevne dúfam, že všetkým... pretože čo ak práve on/ona je tým najsilnejším článkom nášho spoločenstva?) emoticon
Odoslané 9.2.2012 15:10.