« Späť

Na Mariánsku horu putuje z Muráňa aj 76 ročný František

Na Mariánsku horu putuje z Muráňa aj 76 ročný František

Nezabudnuteľné zážitky, úprimná radosť, nové vzťahy, duchovný zážitok. Týmito slovami popisujú svoju 72 kilometrovú púť z Muráňa na Mariánsku horu do Levoče samotní pútnici.

Práve v týchto dňoch kráčajú cez Hranovnicu a Spišský Štvrtok až do Levoče. Tento rok ich je viac ako 130. Najstarší pútnik František má 76 rokov. Najmladšia 5 mesačná Lucka putuje zabalená v šatke v náruči  svojej mamky.   

Medzi putujúcich sa pridali aj hostia z Dánska, Českej republiky a Ukrajiny. „Už po dvadsiaty druhýkrát putujeme k Panne Márii do Levoče. Veríme, že prosí a oroduje nie len za nás, ale i za všetkých ľudí, ktorých v modlitbách prinášame na Levočskú horu,“ uviedol Janko Gombala, náš bývalý predseda a organizátor púte.  

Mladí ľudia z rôznych častí Slovenska pravidelne prichádzajú na púť oddýchnuť si po namáhavom školskom roku či náročných pracovných povinnostiach. „Predovšetkým tu prichádzame načerpať nové sily, predniesť svoje prosby, odprosiť za hriechy alebo obetovať púť za blízkeho človeka,“ dodal J. Gombala.

,,Človek si za jeden rok nazbiera veľa hriechov, preto som za ne prišiel odprosiť a zároveň odkráčať cestu, ktorá ma privedie do rodného mesta mojej manželky,” hovorí najstarší účastník púte František, ktorý sa napriek svojmu vysokému veku zúčastňuje púte po prvýkrát. Pre ďalších je púť priestorom pre nadviazanie nových priateľstiev, osobných zážitkov s Bohom či zažitie spoločenstva. Dôkazom toho je aj Jozef, ktorý absolvuje púť už po siedmykrát: ,,Po toľkých rokoch ma to sem naďalej láka aj preto, lebo tu stretnem mladých ľudí, zažijem spoločenstvo a, samozrejme, aj kvôli duchovnému zážitku,” vysvetlil Jozef.

Na ceste do Levoče pútnici hrajú na hudobných nástrojoch, spievajú, stretávajú sa a diskutujú  v skupinkách, či modlia sa ruženec. ,,Počas púte si túžim vyprosiť milosti a spoznať nových ľudí,” dopĺňa Katka, ktorá putuje už tretí rok. Šesťdňová púť vyvrcholí v sobotu 7. júla na Mariánskej Hore v Levoči. Počas nej sa pútnici zúčastnia polnočnej mládežníckej svätej omše. Viac o púti sa nachádza na stránke www.muranlevoca.sk

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým

Viac