« Späť

Pomôž zbudovať Sion, vzbuď prorokov, žehnaj sejbe ducha, z pôdy utrpenia vyveď život, žatvu prebohatú. Pavol Országh Hviezdoslav ( verš zo Žalmu

 

Pomôž zbudovať Sion, vzbuď prorokov, žehnaj sejbe ducha,

z pôdy utrpenia vyveď život, žatvu prebohatú.

Pavol Országh Hviezdoslav ( verš zo Žalmu ku uzávierke roku)

 

Pri varení nedeľného obeda zvyknem počúvať všetky kázne, podľa možnosti aj každej svätej omše, zo Slovenského rozhlasu. Nevyužívam ich na hľadanie náboženských rozdielov, ale na moje duchovné obohatenie. A ešte ma to nepomýlilo, lebo na zapamätanie sa mi lepšie počúva kázeň doma. Škoda, že kazatelia svätej omše v SR nedávajú odkaz na internetovú adresu, lebo určite by som si mnohé z nich vypočula cez internet aj dvakrát, keď mám čas. A dobrá kázeň sa dá počúvať aj pol hodiny. Cenné a poučné boli aj naše katolícke kázne z Bratislavy a Košíc.

Dnes ma zaujala kázeň, hoci nebola z veľkého mesta, len zo Starej Turej, bola to kázeň od evanjelického farára. Bola to kvalitná kázeň k adventu, kázeň hodnotím na veľkú jednotku s hviezdičkou. Trvala aj viac ako 10 minút, kazateľ do kázne vložil svoje široké znalosti a mnohé citácie Božieho slova, ktoré vysvetlil veľmi pekným a jednoduchým spôsobom z bežného života, vložil tam všetko. V kázni bola aj táto citácia: „ budete ma hľadať a nájdete ma“...Vďaka bratia evanjelici za vianočnú tému kázne, bola perfektná!

A podľa odporúčania tohto kazateľa, hľadám tiež Boha v jeho Slove, v modlitbe, …všade, aby sa stal mojím spasením.

 

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Keď som písala tento blog ešte som nevedela, že je nejaký dokument, podľa ktorého môže byť aj kázeň skrátená, „že slová kázne nemajú byť dôležitejšie či dlhšie ako oslava viery“, dočítala som sa v novinách.
Pre mňa je veľmi dôležité slovo kázne, ktorým má kňaz s veriacimi blízko, mal by to byť prvý krok, aby sa mu vedeli zdôveriť so svojimi problémami.
Odoslané 22.12.2013 18:17.
Vďaka za svedectvo aj za blog emoticon naučila som sa dopĺňať si to, čo mi nedali na kázni... Spôsoby našich kazateľov žiaľ nezmeníme, môžeme však obohatiť svoje srdce takým spôsobom, ako uvádzaš, Zitka. Mne to veľmi pomohlo a pomáha aj dnes. Dobrý kazateľ je nad zlato! Modlím sa za nich, aby im horeli srdcia, keď hovoria o Bohu pre nás...
Odoslané 23.12.2013 4:26.