« Späť

„O nič nebuďte ustarostení. Ale vo všetkom modlitbou, prosbou a so vzdávaním vďaky prednášajte svoje žiadosti Bohu“ (F4,6).

 

„O nič nebuďte ustarostení. Ale vo všetkom modlitbou, prosbou a so vzdávaním vďaky prednášajte svoje žiadosti Bohu“ (F4,6).

 

Ospravedlňujem sa všetkým, ktorí sa cítia dotknutí mojimi príspevkami na tejto stránke. Prepáčte, nevedela som, že v našom náboženstve platia v komunikácii pre veriacich prísnejšie pravidlá, veľmi ma to mrzí.

Nevedela som, že veriaci človek nemôže o svojom náboženstve hovoriť objektívne, alebo viesť o tom dialóg na tejto stránke s odbornou pomocou kňaza.

Ale na druhej strane by nemalo byť v našom náboženstve nutné, vybavovať si rôzne kritické pripomienky v kázňach, v mojom prípade to nebolo po prvý raz. Myslím si, že nebolo potrebné brať na pomoc ani Sokrata. Tak sa určite nepostaráme o najlepšie vzťahy s druhými ľuďmi. Vážim si všetkých kňazov a všetci vieme, že všetky vzťahy si musíme pestovať. A každý veriaci má svoje dispozície v rovine duchovnej, a to modlitby, spevy, prosby, vďaky, sv. prijímanie, všetky sviatosti, sv. omše, štúdium Svátého písma, … i v rovine spoločenskej. Sme nedokonalí ľudia, neovládame to všetko.

Čítam Sväté písmo už viac ako 30 rokov, je to moja záľuba, radosť i pomoc. Beriem Písmo ako svoj denný program, na ktorý stále zbieram sily. Rada o tom hovorím, zvyknem upozorniť na určitý náboženský význam, ktorému nerozumiem. Aj na iné svoje životné skúsenosti som ešte využívala túto internetovú stránku. „Rybička, vyskoč z akvária,“... aj tak sa to dá povedať. Teda, je ťažké niečo radikálne zmeniť. Preto mi je veľmi smutno, že obsah mojich príspevkov tak všetkých obťažoval, že si museli brať na pomoc aj Sokrata. Som dosť stará katolíčka, aby som si dovolila napísať, že to moje písanie sa nemuselo riešiť v kázňach, stačilo sa so mnou porozprávať, alebo ako v prípade M. Kunzl, bolo by lepšie mi to napísať. Chcela by som poradiť všetkým dobrým kňazom, aby napomínanie veriacich ľudí robili veľmi citlivým spôsobom. Napomínaním môžeme problém vyriešiť, ale môžeme stratiť dôveru a spoluprácu. Mnoho ľudí ovláda zvyklosti, obrady, sviatky a má všetky sviatosti vychádzajúce z náboženstva, však nepozná jadro, zmysel viery, preto nám ubúda veriacich.

V budúcnosti sa budem snažiť povýšiť moju mieru slušnosti a zdvorilosti v náboženských otázkach tak, aby obsah môjho písomného prejavu nikoho neobťažoval. Pozdravujem a spájam sa so všetkými, ktorými som na internetovej stránke stretla.

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Milá Zitka, neviem, čo sa Ti stalo, ale veď predsa máme slobodu slova.
Všetko, čo tu píšeme, píšeme za seba. Jasné, že to nie je stanovisko Cirkvi, ale aj my sme malým zrniečkom Sv. Cirkvi, ku ktorej sa hrdo hlásime. Nie sme anonymní, to je najdôležitejšie. Naše slovo je naša česť...
Ak slovo obohacuje, dvíha k Bohu, kde je problém? Ja som nikdy neprišla na to, že by Tvoje slovo ubíjalo, dehonestovalo, alebo bolo vulgárne...
Vieru máme predsa hlásať zo všetkých striech...
Verím, že nás všetkých spája viera, nádej a láska emoticon
Odoslané 5.1.2015 19:40.
Milá Evička, vďaka za povzbudenie, ľudská podpora je dôležitá pre každého z nás.
Odoslané 5.1.2015 20:21 ako reakcia na Eva Vráblová.
Milá Zitka, blog je síce dlhý, no napriek tomu som nepochopila čo sa stalo. Jedno však viem, že len ten kto nič nerobí, tak nespraví chybu (nepomýli sa).
Vy ste na MK odviedla veľa práce, takže by ma veľmi mrzelo a myslím si, že aj iných , keby ste prestala blogovať. Prajem veľa elánu do nového roku. :-)
Odoslané 5.1.2015 21:12.
Milá Zitka, aj na MK sa deje niečo, čo nás občas zabolí. Aj ja osobne som si už povedala, že viacej tu nebudem písať. Vtedy som prosila o pokoj na duši a snažila sa pochopiť toho na druhej strane, prečo tak zareagoval. Ale stále si myslím, že iba na tejto stránke sa môže človek podeliť s tým, čo ho teší, trápi i bolí. Kto nechce čítať, čo napíšem, nech nečíta.
Zahŕňam Vás do svojej modlitby o POKOJ . Anna.
Odoslané 5.1.2015 23:27.