« Späť

Ráno obchádzania 1610

Ráno obchádzania 1610

Beda vám, farizeji! Aj vám, zákonníkom, beda!

Nie je také isté, či sa na mňa aspoň niekedy nevzťahuje „beda“, vyvolané najvyššou Láskou. Len moja krátkozrakosť delí to, čo sa má dopĺňať,  aj predpisy, aj láska, aj kult, aj život. Čo s tým horším rozporom medzi vonkajškom a vnútrom, medzi zdaním a skutočnosťou. Ak niekedy môžu obstáť spravodlivosť a láska bez odovzdávania desiatkov a maličkostí, t.j. bez predpisov, tak nikdy neobstoja predpisy bez lásky.

                       

Moje ovce počúvajú môj hlas, hovorí Pán; ja ich poznám a ony idú za mnou.

Lk 11,42-46 Ježiš povedal: „Beda vám, farizeji, lebo dávate desiatky z mäty, ruty a z každej zeleniny, ale spravodlivosť a Božiu lásku obchádzate! Toto bolo treba robiť a tamto nezanedbávať!

Beda vám, farizeji, lebo máte radi prvú stolicu v synagógach a pozdravy na uliciach!

Beda vám, lebo ste ako neoznačené hroby a ľudia ani nevedia, po čom chodia!“

Vtedy mu povedal ktorýsi zákonník: „Učiteľ, keď takto hovoríš, aj nás urážaš.“

On mu povedal: „Aj vám, zákonníkom, beda! Lebo zaťažujete ľudí bremenami, ktoré nemožno uniesť, ale sami sa tých bremien ani jediným prstom nedotknete.“

Mt 23,29-31      Beda vám, zákonníci a farizeji, pokrytci! Prorokom staviate hrobky a spravodlivým zdobíte pomníky  a hovoríte: "Keby sme boli žili za čias našich otcov, neboli by sme s nimi prelievali krv prorokov." A tak si sami svedčíte, že ste synmi tých, čo zabíjali prorokov.

 

Obr. : google

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým