Blog

« Späť

Vyber si kríž

Vyber si kríž

"Vyber si jeden z krížov, ktoré vidíš na Kalvárii.

Vyber veľmi múdro; lebo je nevyhnutné

Trpieť buď ako svätec, alebo kajúcnik,

Či ako zavrhnutý, čo nemá pokoja.

 

Teda, ak nechcete trpieť s radosťou ako Ježiš Kristus, alebo trpezlivo ako kajúci lotor, bude treba trpieť proti vašej vôli ako zlý lotor."     (sv. Ľudovít Mária Grignion z Montfortu: List priateľom kríža)

 

Čítajúc verše som si vybrala kajúcnika. Veď som v kajúcom ráde (III. rád sv. Františka). Čítajúc Grignionov výklad som si vybrala iné. Dá sa trpieť s radosťou. Nemyslím veselo, ale s radosťou. Že plním Otcov plán, že sa tak môže Otec osláviť a ja posvätiť. A tak sa môžem pridať k Ježišovmu "nik mi život neberie, ja ho sama dávam." (Porov. Jn 10, 18)

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Jarmila Semanová
Boh nám nedáva nijaké kríže, ba ani nechce, aby sme trpeli.
Odoslané 6.4.2012 19:33.
Zaujímavá myšlienka. Písala som v blogu o niečom takom?

Skôr by som povedala, že Mt 10, 38 alebo Mt 16, 24 alebo Mk 8, 34 alebo Lk 9, 23...

Vziať kríž je pri nasledovaní Krista nevyhnutné. Môžem si však vybrať svoj postoj ku krížu a prosiť Ježiša o milosť niesť ho čo najstatočnejšie a zomrieť na ňom čo najsvätejšie.
Odoslané 6.4.2012 20:58 ako reakcia na Jarmila Semanová.
Ten list priatelom kriza si urcite precitam. Nikdy som ho necitala iba pravu uctu, ale poobzeram sa po nete ci ho tam nenajdem. Laka ma to ako som si precitala tento vas blog sestra Frantiska.
Odoslané 6.4.2012 21:22.
Boh nam da kriz,ale da nam zaroven dost sily,aby sme ho uniesliemoticonJe na nas,ci ten kriz zodvihneme a budeme niest na vacsiu slavu Boziu a na nasu spasu.Vdaka Frantiskaemoticon
Odoslané 6.4.2012 23:41.
"List priatelom kríža" je súčastou knizocky, ktorú teraz dostanes asi v kazdej nábozenskej predajni. Myslím, že stojí okolo 1€.
Odoslané 7.4.2012 6:41 ako reakcia na Veronika Florkova.
Jarmila Semanová
http://www.youtube.com/watch?v=SOIEYMwcrFg
Odoslané 7.4.2012 8:20 ako reakcia na S.Františka Čačková, OSF.
Jarmila Semanová
Ježiš všetko vytrpel, práve preto išiel na kríž, aby sme my mohli žiť v slobode.

Sestrička Františka, Boh naozaj nechce, aby sme trpeli - prečo teda máme my chcieť trpieť?

Ježiš počas svojho života nikdy nikomu nedal vôbec nijaké utpenie, nijakú chorobu a ani nijaké trápenie - práve naopak, odpúšťal hriechy, uzdravoval, oslobodzoval.
Prečo si ešte mnohí myslíme, že Otec koná opačne - že nám dáva kríže?

Veď mnohokrát Ježiš povedal, že On a Otec sú jedno, že Ježiš sám koná iba to, čo čo vidí robiť Otca, že On a Otec sú celkom zjednotení, že Ježiš koná iba Otcovu vôľu - a sám nerobí od seba nič, že neexistuje vôbec nič odlišné v ich konaní.
Tak skade sa nabralo do našej nábožnosti toľko úplne protichodných tendencií?
Uznávame, že Ježiš uzdravoval a oslobodzoval a zároveň tvrdíme, že Boh Otec
nám posiela choroby a dáva nám kríže ?
Odoslané 7.4.2012 8:30.
Pánové, to je hluboké nedorozumění... by povedal jeden ujo od našich susedov...

Alebo po našom? Jedna o koze a druhá o voze.

...nejedná sa o výber kríža z nejakého výkladu, ktorý po zaplatení, nám Ježiš vyloží na naše plecia a my, chudáci ho musíme vliecť.

Jedná sa o postoj k životu, o nastavenie nášho života, nasmerovanie. Či budeme robiť kraviny a všetko hádzať na okolnosti na iných a neuvidíme, že chyba je v nás,ako nekajúci lotor,alebo sa pri robení kravín, zamyslíme, a po sebareflexii sa vrhneme Ježišovi s odovzdanosťou, alebo sa budeme snažiť náš život kočírovať čo v najbližšej tesnosti s Kristom a snažiť sa ho stále a vo všetkom nasledovať,aj keby sa nám to nepáčilo, ale s istotou, že táto cesta je síce ťažká ale istá a vedie do krajiny Krista.
Odoslané 7.4.2012 13:12.
Jarmila Semanová
Nicolka,

Spasiteľ už prišiel - a nie som to ani ja ani nikto iný z ľudí.

Spasiteľ už nás vykúpil, celkom spasil.

Na našu spásu už netreba nesenie ďalších krížov.
Odoslané 8.4.2012 7:30 ako reakcia na Nicole Kavuláková.
Vcera ako som hladala nieco v Katechizme som nahodou citala trochu aj o chorobe a utrpeni. Urcite to tu v blizkej dobe dam ako blog. Je to nadherne. V podstate presne taky postoj mam k utrpeniu a chorobam aj ja, netusila som ze presne taky vyklad najdem aj v nasom Katechizme. Je to super kniha, asi ju budem citat uz castejsie.
Odoslané 8.4.2012 7:45.
Jarmila, ja verím v Boha, ktorý vydal svojho Syna na kríž kvôli mne a ktorý chce, aby som vzala svoj kríž a nasledovala Ježiša. Ja si vyberám cestu kríža (Mt 16, 25). Vy urobte ako myslíte.
Citujete môj starší blog "Spasiteľ už prišiel..." Bol o inom a nie o tom, že na našu spásu už netreba ďalších krížov.
Odporúčam kuknúť Katechizmus katolíckej cirkvi (1435, 2015 a odporúčam aj 600-623).
Odoslané 8.4.2012 9:23 ako reakcia na Jarmila Semanová.
Nikto netvrdi,ze ma niekto znovu spasit svet.Ani nikto netvrdi,ze nas Pan Jezis nejako tyra krizom....ale nezijeme v raji,aby sme sa mali super,bez chorob,tazkosti,problemov..neraz sa docitavam veci,ktore ma skutocne prekvapuju.Ved sam Pan Jezis povedal,vezmite svoj kriz a nasledujte ma.Dnes si akosi vela ludi vyklada veci po svojom a vytrhava z kontextu.
Odoslané 8.4.2012 18:25 ako reakcia na Jarmila Semanová.
Nech každý človek, muž, alebo vzácna žena, jej cena je nad perly (Prís.31,10), vezme na seba s radosťou svoj kríž. S láskou ho objíme a nesie s odvahou na svojich ramenách. Svoj vlastný kríž, nie kríž niekoho iného.
Svoj vlastný kríž, ktorý mu upravila moja múdrosť čo do počtu, váhy a miery.
Svoj vlastný kríž, ktorý som ja vytvoril vlastnými rukami a veľmi správne, vedz, čo do jeho štyroch rozmerov: hrúbky, dĺžky, šírky a hĺbky.
Nech nesie svoj vlastný kríž, čo som mu ja z neskonalej lásky k nemu odrezal z časti toho, ktorý som ja niesol na Kalváriu, cez účinok nekonečnej dobroty, čo mu prinášam.
Svoj kríž, ktorý je najväčším darom, čo môžem svojim vyvoleným urobiť na zemi. Svoj kríž, zložený v jeho hrúbke zo straty majetkov, pokorení, potúp, bolestí, nemocí a duševných múk, čo musia, skrze moju prozreteľnosť, prísť každý deň až do smrti.
Svoj kríž, v jeho dĺžke zložený z určitého počtu mesiacov a dní, počas ktorých musí byť skľučovaný ohováraním, nemocou upútaný na lôžko, ožobračovaný, vydaný mnohým pokušeniam bezútešnosti, opustenosti a iným vnútorným skúškam.
Svoj kríž, čo v jeho šírke obsahuje najtvrdšie a najtrpkejšie skúšky zo strany priateľov, služobníctva, príbuzných.
A na koniec svoj kríž, čo v jeho hĺbke skrýva tajné muky, ktoré mu uložím bez toho, že by našiel útechu v samých ľudských tvoroch, ktoré sa podľa môjho poriadku od neho celkom odvrátia a spoja so mnou, aby mu spôsobili utrpenie. (úryvok z tej krásnej knižky, ako tu píše sestrička Františka )
Odoslané 9.4.2012 10:37 ako reakcia na Jarmila Semanová.
ako to tu citam tak sa ten list priatelom kriza tesim este viac :-)
Odoslané 9.4.2012 11:01 ako reakcia na Eva Vráblová.
Jarmila Semanová
A k čomu nás vedie Ježišove zmŕtvychvstanie?

Aby sme ostávali na kríži? Veď Ježišov kríž a aj hrob je prázdny.
Odoslané 10.4.2012 9:10 ako reakcia na Eva Vráblová.
Viera Dedíková
Priatelia, vsetci mate urcitu pravdu. Teoria je jedna vec, ale ako ju previest do praxe, do jednotlivych zivotnych situacii? Jarka sa pyta prave na to a teologia jej neda odpoved... citovat mozme mudre a svate knihy... ale co znamenaju slova v konkretnom zivote? To uz je casto na nas, preto je tolko prekladov, kazdy clovek ma vlastny preklad a zije slova podla svojho najlepsieho svedomia.
Boh naozaj nechce aby sme trpeli. On nam nekladie kriz na plecia. To my sami a nase okolie. Nase rozhodnutia su nasimi rozhodnutiami a casto nas vrhaju do problemov, takisto si nesieme to, co nam zanechali nasi predchodcovia (napr. dlhy...), a takisto okolie sa casto pricini o nase utrpenie - napr. ked si statni predstavitelia neplnia zodpovedne svoju ulohu a nemusia to byt len oni, staci narazit na nezodpovedneho uradnika, ktory nam skomplikuje zivot, alebo stretneme cloveka, ktory sa dopusti na nas nejakeho zla a my mame trvale alebo docasne nasledky... proste tisice a tisice situacii, ktore vznikli nasim alebo cudzim pricinenim a my a nasa rodina trpime....je to ale vzdy o tom, ze je to ludske rozhodnutie. To je to utrpenie a kriz, ktore nam bohuzial ostava a ku ktoremu sa musime nejako postavit.......... prijat bez reptania? prijat ale bojovat za zlepsenie? neprijat a reptat? neprijat a zacat sa opijat? neprijat a spachat samovrazdu? neprijat a ublizit dalsim?,..... atd atd atd.... a kazdy si vyberieme a zasa nesieme za svoje rozhodnutie nasledky.........
takze kriz tu je, Boh ho nechce, ale on vedel a vie, ze je to nasa realita, ze my sa rozhodujeme viac pre zlo ako dobro.... mozno zostava otazkou preco nas takych stvoril? Nuz nie sme naprogramovane roboty, mame slobodu...
Ja za seba to vidim tak, ze clovek musi brat skutocnost aka je, proste prijat skutocnost, okolie, SEBA, nespravodlivost... a toto prijatie je nas kazdodenny boj...kriz.... a zalezi na nas ci pod nim stale padame alebo to zobereme, ako to je...
Odoslané 10.4.2012 11:08.
"...Ja za seba to vidim tak, ze clovek musi brat skutocnost aka je, proste prijat skutocnost, okolie, SEBA, nespravodlivost... a toto prijatie je nas kazdodenny boj...kriz.... a zalezi na nas ci pod nim stale padame alebo to zobereme, ako to je... "

Presne takto ako vy to vidim aj a prezivam ja. Uz len doplnim ze prosim Pana aj o oslobodenie, uzdravenie a vyriesenie tazkych situacii, a zaroven si ale prosim aj o silu prijat vsetko v pokoji, odovzdanosti, o silu neburit sa nereptat. Lebo v duchovnom zivote to nebezi tak, ze sa vsetko zo dna na den vyriesi, aj ked sa za to denno denne modlime. Aspon v mojom zivote je to tak. Su krize ktore mi Pan odnime okamzite, ale su krize ktore mi ponechava a nic sa neriesi.
Odoslané 10.4.2012 11:53 ako reakcia na Viera Dedíková.
Mt10,38 Kto neberie svoj kríž a nenasleduje ma, nie je ma hoden.

Mt16,24 Potom Ježiš povedal svojim učeníkom: "Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme svoj kríž a nasleduje ma.
Odoslané 11.4.2012 18:00 ako reakcia na Jarmila Semanová.
Lk 9,23-27 A všetkým povedal: "Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme každý deň svoj kríž a nasleduje ma. Lebo kto by si chcel život zachrániť, stratí ho, ale kto stratí svoj život pre mňa, zachráni si ho. Veď čo osoží človekovi, keby aj celý svet získal, a seba samého by stratil alebo poškodil?! Lebo kto sa bude hanbiť za mňa a za moje slová, za toho sa bude hanbiť Syn človeka, keď príde v sláve svojej i Otcovej a svätých anjelov. Veru, hovorím vám: Niektorí z tých, čo tu stoja, neokúsia smrť, kým neuvidia Božie kráľovstvo."
Odoslané 11.4.2012 18:58 ako reakcia na Eva Vráblová.