Novinky

« Späť

Historické organy

Historické organy

S príchodom prázdninových mesiacov sa už tradične začínajú aj rôzne kultúrne letá, umelecké, hudobné, zábavné a iné akcie, aby prispeli k mentálnemu oddychu a osvieženiu ľudí, ktorí celkom prirodzene v tomto období viac inklinujú k relaxačným aktivitám. Nás Rusovčanov sa priamo dotýka najmä medzinárodný hudobný festival Slovenské historické organy, ktorý bude mať tohto roku už XXXIII. ročník. Dôvody sú hneď dva – náš priateľ z Čunova Dr. Martin Puhovich, vedúci speváckeho zboru Chorus CANTILENA, ktorý už neraz hosťoval u nás, patrí k jeho organizátorom a jeden z koncertov býva aj v našej susednej farnosti v Čunove. V tohtoročnú letnú sezónu našiel svoj priestor na piatich miestach v čase 12. až 21. júla. Všetky koncerty sa začínajú o 19:00 hod. a vstup je zdarma.

Festival začne 12. júla v susednom Čunove košický organista pôsobiaci v Nemecku, klavirista a čembalista, reprezentant nastupujúcej generácie klávesových umelcov Štefan Iľaš s komorným súborom Le nuove musiche. Spoločne predvedú svoje umenie na historických nástrojoch a organe neznámeho majstra z prvej tretiny 19. storočia, ktorý bol prestavaný organárom A. Schöhoferom. 

Hneď na druhý deň, 13, júla, bude možné vypočuť si v rímskokatolíckom farskom kostole vo Vaďovciach organový koncert českého organistu Petra Čecha na nástroji z dielne Martina Zorkovského z prvej štvrtiny 18. storočia. Petr Čech momentálne pôsobí ako riaditeľ Pražského konzervatória a je laureátom medzinárodných súťaží organistov v Gdaňsku v roku 2004 a Pražskej letnej súťaže ako aj víťaz Európskej hudobnej ceny z Luxemburgu.

Nedeľa, 14. júla, bude patriť mladej japonskej organistke Ai Yoshide, víťazke medzinárodných organových súťaží v Maastrichte a Lausanne. Svoje umenie predvedie v rímskokatolíckom farskom kostole Sedembolestnej Panny Márie vo Vajnoroch na organe neznámeho majstra, ktorý bol postavený okolo roku 1820.

Ďalšou zastávkou festivalu bude Jablonové, kde 19. júla odznie koncert púchovskej rodáčky Kristíny Habčovej na organe z dielne Karola Klöcknera z roku 1854.

Tohtoročnú reťaz koncertov na historických organoch uzavrie profesor organovej hudby a improvizácie na vysokej škole hudby v Ženeve a titulárny organista katedrály sv. Petra v Ženeve Vincent Thévenaz. Svoje umenie predvedie na organe spoločnosti Gebrüder Rieger z českého Krnova z roku 1924.

Ďalej