blog - slovensky

« Späť

Tvárou v tvár

Tvárou v tvár

To, o čom budem písať, sa mi stalo pred pár dňami, keď som sa vracal z farnosti. Rozmýšľal som či vôbec mám písať tento blog a na spracovanie toho, čo sa stalo som potreboval dávku času a modlitby. Varujem cteného čitateľa, že nasledujúce riadky sú len pre silné žalúdky.

Už som bol skoro doma – vchádzal som do mesta, keď som videl cestu zablokovanú pár autami. „Nič zvláštne,“ myslím si; to je tu predsa na dennom poriadku, že keď sa známi stretnú, tak sa neunúvajú parkovať - jednoducho zastavia naprostred cesty, vymenia si pár slov a pokračujú v jazde.

Vo chvíli, keď som zastavil asi 10m od nich, vybehli z baru pri ceste 3-4 chlapi. Bolo jasné, že sa čosi deje. Začali sa mlátiť – proste zhluk. Keď tu zrazu padlo niekoľko výstrelov a ja som si až vtedy všimol, že jeden z nich máva so samopalom. Prvé, čo mi napadlo, bolo: „Pane, ak ho zdvihne a vystrelí, o chvíľku sa vidíme.“ Stuhol som. Ani úkon kajúcnosti mi neprišiel na um.

Za tých pár sekúnd sa kopa chlapov rozpadla. Chalan, čo sedel vedľa mňa na mňa reval: „Padre, utekaj! Padre, utekaj!“ Odpovedal som mu: „Kam chceš bežať?“ – veď guľka je rýchlejšia ako tvoje nohy. No aj tak som vypol motor a vystúpil z auta. Neviem, čo mi to napadlo - vystúpiť z auta a len tak ostať stáť na ceste. Chalan stratil medzi garážami. Jeden z chlapov nastúpil do auta a ušiel. Dvoch nechal ležať na zemi v kaluži krvi.

Snažil som sa zapamätať si značku auta toho, čo ušiel, ale už bol ďaleko. Pribehol som k chlapom, chvíľu som sa spamätával zo šoku. Potom som vbehol do baru, vypýtal som si vodu, pokrstil som ich, rozhrešil...

Až som nechápal, ako "samozrejme" reagujem. Len na ľudí naokolo som musel nahučať, aby zavolali záchranku a políciu. Vidiac, že to nemá efekt, pokúsil som sa zavolať sestrám, čo pracujú v nemocnici, nech pošlú sanitku. O chvíľku volali späť, že tí zranení už prišli do nemocnice. Podvedome som na sestru spustil lavínu, že chlapi mi tu ležia na ceste v kaluži krvi, tak nech si v tom špitáli pohnú!

Vybral som lekárničku, že zistím, čo sa dá robiť. Jeden medzičasom dodýchal, mal prestrelený zátylok. Druhému som začal utierať krv z čela, zistil som, že zbytočne – mal v ňom dieru po guľke.

Prišla polícia. Policajti sa chvíľu pozerali z úctivej vzdialenosti a keď sa priblížili, jeden z nich sa pýtal toho, čo ešte žil, či je ten kalašnikov jeho a kto po nich strieľal. Chvíľu trvalo, kým pochopili, že ho treba zaviesť do nemocnice. Previezli ho do Tirany, večer zomrel. Až neskôr som sa dozvedel, že boli bratia.

Vraha chytili celkom rýchlo. Je to chlap, ktorý už bol v base za vraždu, lúpež, nelegálne držanie zbraní a neviem čo ešte. Na výsluchu povedal, že si myslel, že tí dvaja ho chcú zabiť, tak sa bránil...

Zasa som raz videl smrť na vlastné oči. Pre hlúposť, ktorá sa ťahala roky. Pre večné škriepky a neodpustenie stačilo málo a padali výstrely...

Nemám ako zakončiť. Len prosím o modlitby.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ináč obdivujem kňazov a misionárov. To je obrovsky ťažká práca. Byť kňazom je náročné, ale byť kňaz a misionár, všetká úcta. Celá cirkev sa musí modliť za takých kňazov akým si ty Tomáš. A som rád, že som mohol aj na MK spoznať takého kňaza, lebo to človeku dodáva veľa odvahy a viery. Ani nevieš ako. Svojimi príspevkami povzbudzuješ silno Slovákov. Obdivujem ťa v tvojej misijnej činnosti ako aj kňazskej službe. Nedokázal by som toto. Niekedy som úplne inakšie vnímal cirkev a kňazov. Dnes, keď som člen cirkvi a spoznal som mnohých kňazov a veriacich, tak sa mi zatajuje dych. A vnímam aj veľmi svoje vlastné nedostatky. Ľudia čo idú doslovne príkladom vo viere. Čo je na tom výnimočné? Proste toto. Bohužiaľ, čo by malo byť kresťanom vlastné, je neraz výnimočné, ale popri tom všetkom, čo konáš, a zaslúžil by si si medailu aj, ostávaš pokorný.
Odoslané 13.8.2012 21:35 ako reakcia na tomáš kuník.
Takže po prečítaní som uvažovala takto - ak krst tak prečo rozhrešenie, veď krstom sa nám odpúšťajú všetky hriechy, - ak rozhrešenie, tak tam nebola istota aký život viedli, -ak teda nemáme istotu či platil krst alebo rozhrešenie nemôžme z určitosťou povedať, že už sú svätí, -ak teda niesu ešte v nebi nemôžme ich žiadať o pomoc ako patrónov, ale pomoc musíme žiadať pre nich, -ak neboli pri vedomí platí krst? No a tu mi už zablikala STOPKA! A čo deti? Ani oni nemohli rozhodovať Zabudla si akú povinnosť si prebrala za ne pri krste? Jáj zabudla som cez prázdniny na ranné modlitby. A čo krstné deti? Ach, ach akosi pomenej ich zahŕňam do modlitieb. A čo birmovné deti? Jáj, jaj, ach, ach tu mám čo doháňať. Videla som smietku ale svoje brvno som nevidela.
Cítila som sa nepochopená, preto som to tu napísala.
Vďaka za trpezlivosť.
Odoslané 13.8.2012 21:45 ako reakcia na Jarmila Haragová.
Miro, každý kňaz je zároveň misionár. nedá sa to oddeliť. Cirkev je misionárska vo svojej podstate - od svojho zrodu až do konca dní. viera je z počutia (porov. Rim 10,14). to, že niekto odíde z rodnej krajiny je isto "povolanie v povolaní", no kňaz nikdy nesmie prestať byť misionárom - poslaným. ani keby pôsobil vo svojom rodisku.
a propos obdiv... misionár nepotrebuje obdiv, potrebuje pomoc emoticon
Odoslané 13.8.2012 21:58 ako reakcia na Miroslav Čonka.
spokojne emoticon krst je jediná sviatosť, ktorá platí aj proti vôli človeka, pretože sa jedná o spásu duše. no a rozhrešenie... to je tak silná zbraň Milosrdenstva, že si dovolí veriť, že je jedno, aký život viedli... ak (sme) dostali milosť, že som tam bol, bolo by vážnym previnením neprijať ju...
Odoslané 13.8.2012 22:01 ako reakcia na Jarmila Haragová.
Samozrejme, chápem tomu, čo si napísal. Veľmi dobre. Predsa len, byť misionár a misionár, je rozdiel. Spoznal som kňazov, čo robia misionárov v iných krajinách. Viem, že nepotrebujete obdiv. Ale písal som to osobne, že u mňa a určite u mnohých máte obdiv, Každý kňaz je povinný šíriť evanjelium. Ale takto do cudziny, je to omnoho ťažšie. Obdiv a úcta. Tvoje príspevky aj dodávajú odvahu ľuďom vo viere. O tom je ten obdiv. Dodávaš silu a podporu. Za každého kňaza by sa malo ďakovať Bohu. Za niektorých však obzvlášť, lebo si vzali väčší kríž. Ľudia sa modlia za kňazov, ale ešte aj osobitne za misionárov. Misionárov mám obzvlášť v úcte. Robíte tak veľa pre ľudí v cudzine a potom prídete tu a dodáte ľuďom extra dávku viery a posílnite, aby sami vedeli sa natolko dat Bohu.
Odoslané 13.8.2012 22:11 ako reakcia na tomáš kuník.
S tým sa nedá nesúhlasiť, len som mala pocit, že sa tak nejak v celom preskočil Pán Boh nemá on posledné slovo v otázke svätosti? Môže si len tak niekto povedať,že ten či onen je svätý?
Odoslané 13.8.2012 22:18 ako reakcia na tomáš kuník.
tak potom už len jedno: ďakujem emoticon
Odoslané 13.8.2012 22:45 ako reakcia na Miroslav Čonka.
jednoznačne. neustále nás pozýva: buďte svätí, lebo ja som svätý... pochopiteľne, že vo svätosti Boha a vo svätosti človeka je kvalitatívny rozdiel. nikto nemôže byť svätý v plnom zmysle slova. to patrí výlučne Bohu. ak je človek svätý, nie je ním sám zo seba. je to podiel na Božej svätosti. ak hovorím(e), že niekto je svätý, tak to nie je len tak, je to na základe Zjavenia obsiahnutého v Písme a Tradícii. môže byť? je to jasnejšie?
Odoslané 13.8.2012 22:49 ako reakcia na Jarmila Haragová.
Vieš aj pekne vysvetľovať veci. Myslím si, že Jarmilka to už pochopila. Ale veď napíše. Ja len, že u teba brať hodiny katechizmu, by bol tiež zážitok.
Odoslané 13.8.2012 22:54 ako reakcia na tomáš kuník.
Toto mi je jasnéemoticon
Ja mám len stále problém s bratmi. Jednoducho sa k ním nemôžem utiekať ako iným svätým, ktorí sú mi vzorom, pretože ak mali takú milosť, mať pri smrti kňaza, musel im ju niekto vymodliť alebo inač zaslúžiť. To treba preskúmať! Takto by nám vyrástlo veľa falošných svätcov.
Odoslané 13.8.2012 23:02 ako reakcia na tomáš kuník.
Ďakujem za ochotu a prosím moje príspevky na tejto strane zmažte je to len môj problém. emoticon
S úctou
Odoslané 13.8.2012 23:05 ako reakcia na Jarmila Haragová.
A to je ta najvacsia odmena,vecna.
Odoslané 13.8.2012 23:52 ako reakcia na tomáš kuník.
Ale ved je normalne sa pytat,preco by Vam niekto mazalemoticon
Odoslané 14.8.2012 0:07 ako reakcia na Jarmila Haragová.
katechizmus, odstavec 545: Ježiš pozýva hriešnikov k stolu Kráľovstvaemoticon1443) „Neprišiel som volať spravodlivých, ale hriešnikov“ (Mk 2,17). (588) Vyzýva ich, aby sa obrátili, lebo bez toho nie je možné vojsť do Kráľovstva;(1846) slovom i skutkom im však ukazuje bezhraničné milosrdenstvo svojho Otca voči nim (1439) a nesmiernu radosť v nebi… nad jedným hriešnikom, ktorý robí pokánie“ (Lk 15,7). Vrcholným dôkazom tejto lásky bude obeta jeho vlastného života „na odpustenie hriechov“ (Mt 26,28).
keby boli v nebi a mohli by za nas orodovat iba ti, ktorych specialnym sposobom Cirkev uznala svätými, my obycajni hriesnici by sme nemali velku nadej, ze tam budeme moct prist. ale Bozie milosrdenstvo je väcsie ako akykolvek hriech a ja dufam a modlim sa, aby bolo v nebi ovela viac ludi, nez si ja myslim, ze tam bude.
Odoslané 14.8.2012 6:19 ako reakcia na Jarmila Haragová.
ľudia Boží, vymažme si už konečne všetci z hlavy a zo srdca, že milosť musí niekto vymodliť alebo zaslúžiť. gratia gratis data - milosť je zadarmo! keby nebola zadarmo, nebola by milosťou. toto je na tom to krásne. Boh jednoducho dáva. svätosť nie je nič iné, ako spolupráca s milosťou - ako Mária...
Odoslané 14.8.2012 7:50 ako reakcia na Jarmila Haragová.
Ja sa domnievam, že keby Boh nebol chcel spásu tých dvoch bratov, nebol by toto načasoval tak, ako to načasoval, Tomáš nekonal sám zo seba, ale nechal sa viesť a Božia milosť bola na ňom a on ju posunul presne tam kde bola potrebná. Bola to milosť, že tadeto prechádzal a mohol i bol uschopnený poslúžiť. Bola to Božia milosť, že nezutekal pomedzi garáže, ale išiel do jamy levovej. Aj to je milosť , že neschytal žiadnu guľku. Boh vidí jeho ochotu a vernosť, Tomášovu bojovú pohotovosť, jeho denno denné tréningy pred Bohostánkom.
Vnímam v Tomášových blogoch, že aj prípadnú nespavosť rieši rozhovorom s Otcom v kaplnke. Vnímam, že je bez prestania v "partii" najlepšieho Radcu, Kamaráta, Priateľa, Otca, Režiséra
Nezrieka sa kňaz pri vysviacke svojho života, aby ho dával za tých, ku ktorým bude poslaný?
Hej, toto bol pre nás výnimočný a vypuklý prípad, vystupujúci z radu všedných zážitkov.
Ale tých príležitostí pre každého z nás je denne mnoho, dávať život za iných. Zriekať sa vlastného strachu, pohodlia, peňazí, voľného času, svojich predstáv,svojich plánov a robiť niečo pre maličkých, k čomu nás neustále pozýva Boh. Či je tým maličkým dieťa, manžel, nevrlý alebo prívetivý sused, známy alebo neznámy, cudzí alebo pokrvný príbuzný...
My všetci sme povolaní k Láske. Sme povolaní Láskou. A kto by nevedel o akej Láske hovorím, nech si otvorí 1 Kor 13.
Ale neide o hovorenie o láske, ide o uživotnenie týchto princípov do našich životov.
A láska okrem iného : nemyslí na zlé.
Pozerajme na to, čo je hore!

MK má evanjelizačný charakter, reevanjelizačný. Preto tu píšeme, preto reagujeme, preto si odovzdávame svedectvá. pekné a príjemné, ale i tie pri ktorých mrzne krv v žilách. Pre povzbudenie, zamyslenie, zastavenie sa, prehodnotenie, nasmerovanie , presmerovanie. ... ale všetko smeruje k tomu jedinému k zjednoteniu v Láske.
Odoslané 14.8.2012 9:07 ako reakcia na tomáš kuník.
Presne tak, milosť je proste daná, nedá sa zaslúžiť, vymodliť ani kúpiť. Už to, že veríme je danou milosťou. Ježiš dáva, ale nie každý je schopný prijať nejakú milosť a využiť ju aj. Preto človek musí s Bohom aj spolupracovať. Jn 15:5 Lebo bezo mňa nemôžete nič urobiť.
Odoslané 14.8.2012 9:40.
Som obyčajná jednoduchá žena a rozum mi kázal ustúpiť ale srdce nie.
V tomto srdci je hlboko zakorenená viera, ktorú mi vštepovali kňazi na hodinách náboženstva a matka. Ona keď ma chcela prihlásiť na náboženstvo musela ísť pred komisiu komunistov, pretože mávala tri prihlášky neskôr päť. Aby jej ich prijali tak si musela vypočuť ich keci, urážky a pohŕdanie. Keď sme boli na stredných tak to bolo oveľa horšie lebo na nás títo komunisti donášali. A mali čo, pretože sme boli stále v kostole. Prešli sme asi všetkými službami, kostolník, zvonár, organista...O tom ako nám bránili študovať by sa dalo písať ale nie o tom som chcela.
Na náboženstvo som chodila 70 - 80 rokoch.
Vštepili mi tam toto. Milosť božia je pomáhajúca a posväcujúca. Pomáhajúca je tá, ktorú si nemôžem zaslúžiť a posväcujúca tá, ktorú strácam ťažkým hriechom.
Ak chcem byť spasená potrebujem obe, pretože milosť Božia je na spasenie potrebná.
Toto tam je hlboko zakorenené a z úctou k mojím duchovním vodcom to nevymažem.
Prečo sa každé ráno modlím. Srdce moje k Tebe dvíham, dnes za rána Bože môj...
...daj mi Bože cez celý deň hodne svojej milosti, (teda o ňu prosím) aby som sa hriechu chránil a žil v nevinnosti. Amen.
Nedostala som odpoveď ale som Vám aj tak vďačná, že ste so mnou strácal čas.
Tak nejak som sa dopracovala k odpovedí sama.
Verím v Boha, Otca všemohúceho... - v svätú Cirkev katolícku... - a v život večný. Amen.
S úctou
Odoslané 15.8.2012 6:47 ako reakcia na tomáš kuník.
O tom, že v nebi je oveľa viac ľudí ako si vieme predstaviť som písala tak trochu v mojom prvom príspevku Vôňa neba. Je to o priateľke, matke 4 deti, ktorá zomrela na rakovinu. Myslím si, že je v nebi ale nemám právo to tvrdiť. Len Pán Boh vie ako rozhodol. Vďaka.
Odoslané 15.8.2012 6:59 ako reakcia na Daniela Cerovská.
Ja prispejem tiež "tak troškou do mlyna"...
Milosť Božiu nám nemusí nik vymodliť, alebo zaslúžiť, ale aj môže. Spomeňme si na sv. Moniku, koľko rokov sa modlila za svojho syna, ktorý sa obrátil. Môžme smelo povedať, že ho zasiahla milosť Božia? Môžme...
Sv. Panna Mária vo Fatime povedala, aby sme sa modlili za obrátenie hriešnikov, lebo veľa, preveľa duší ide rovno do pekla. Preto, lebo sa nemá kto za nich modliť a obetovať.
V nebi máme mnoho svätých, ktorých denne prosíme o orodovanie.
Je mnoho ťažko chorých, ktorí trávia svoj život na lôžku a s láskou obetujú svoje utrpenie za spásu sveta. Prijímajú svoj kríž, a iba v nebi sa raz dozvie tá duše, duše, kto všetko im vyprosil, "vyobetoval" milosť dobrého, svätého života, alebo smrť ukončenú v posväcujúcej milosti.
Aj ja verím, že smrť týchto dvoch bratov bola zasiahnutá milosťou Božou. Či bola zaslúžená, nezaslúžená, alebo vyprosená, vymodlená, preobetovaná ich najdrahšími, vie iba Pán. Nám prisluhuje vždy iba ďakovať za to, že sa tak stalo...
To, že ste boli, milý otec Tomáš v "správnom čase a na správnom mieste", a že ste konali tak, ako Vám kázalo Vaše svedomie a vedomie, ale hlavne, že ste v tejto veľmi ťažkej chvíli konali ako kňaz, bolo tiež celkom iste zámerom Boha. On chcel, aby ste tam práve boli...Boli ste predĺženou rukou Božou....A vy ste splnili jeho svätú vôľu na 1!
Chváľme Pána, lebo je dobrý, lebo jeho milosrdenstvo trvá na veky! emoticon
Odoslané 15.8.2012 8:36 ako reakcia na tomáš kuník.
Ukazujem 41 - 60 z 70 výsledkov.
z 4