V prostredí Mojej Komunity si môžete stránky farnosti upraviť do rôznych podôb podľa vlastnej chuti.
Ako príklad by som chcel uviesť stránku farnosti Záhorská Bystrica:
www.farabystrica.sk, postavená na Mojej Komunite.
Pred tým, než sa pustíme do úpravy stránky farnosti, je dobré si položiť otázku, aký druh informácií ľudí na stránkach zaujíma a následne podľa toho voliť správne nastavenie obsahu.
Pravidelne vracajúci sa užívatelia budú najčastejšie hľadať najmä foto zo života farnosti (a hlavne tie, ktorých sa zúčastnili s nádejou, že sa tam nájdu), potom farské oznamy a správy zo života farnosti.
Príležitostí návštevníci (menej praktizujúci kresťania) budú hľadať kontaktné informácie, prípadne rozpis sv. omší, či stránkové hodiny farského úradu.
Najväčší, podstatný podiel návštevnosti tvoria vracajúci sa užívatelia. Týchto ľudí budete najviac motivovať tak, že ich vtiahnete do diania diskusiou, či už formou blogov, alebo jednoduchším spôsobom cez Wall.
Cieľom Mojej Komunity je
rozprúdiť diskusiu vo farnosti, aby farnosť žila ako komunita. Bez komunikácie sa nevytvárajú vzťahy, ktoré sú nutné k živému fungovaniu farského spoločenstva. Nástroje Mojej Komunity nechcú vytvárať imaginárne spoločenstvo, ale spájať reálnych ľudí v konkrétnych farnostiach.
Farské stránky na Mojej Komunite majú výhodu, že ich novinky, ktoré sú písané formou blogu, sa dajú jednoducho šíriť po celom systéme. To spôsobí vyššiu návštevnosť na stránkach a o aktivitách vo Vašej farnosti sa dozvie viac ľudí.
NOVINKYPre pridanie novinky si pridajte aplikáciu Blogy (ak ju ešte nemáte na stránke): Upraviť stránku > Pridať aplikáciu > Tvorba obsahu > Blogy.
Po pridaní aplikácie stačí jednoducho kliknúť na „Pridať príspevok na blog“. Ku správe priložte aj obrázok, ktorý priláka čitateľov.
Na konci blogu skúste položiť otázku pre rozpútanie diskusie pomocou komentárov. Zvýši to záujem o tému.
WALLTúto aplikáciu poznáte aj z iných sociálnych sietí. Ak chcete o niečom krátko informovať, opýtať sa, ponúknuť pomoc, niekoho pochváliť, použite túto aplikáciu. Notifikácie o nových príspevkoch sú automaticky rozposlané všetkým členom farnosti.
Cez wall môžete upozorniť aj na nový blog, či fotogalériu.
SLIDERSlider je vhodný pre prezentovanie najpodstatnejších častí stránky alebo pre upútanie pozornosti pre dôležité novinky. Veľkosť slideru si môžete nastaviť v konfigurácii tejto aplikácie.
FOTOGALÉRIADáte mi za pravdu, že fotogalérie sú prezerané veľmi často, preto je potrebné im venovať patričnú pozornosť. Je dobré, ak sú fotografie organizované podľa názvu podujatia. Prihlásení užívatelia majú možnosť stiahnuť si foto.
ČLÁNOKAk chcete na stránke publikovať statickú informáciu, ktorá nemá predpoklad, že by sa často menila, pridajte si na stránku aplikáciu Tvorba obsahu > Článok. Takto definovaný obsah je vhodný pre rozpis pravidelných sv. omší, kontaktné informácie, základné informácie o farnosti, história a pod. V rámci tejto aplikácie je možné použiť akýkoľvek HTML kód.
SOCIÁLNE NÁSTROJESociálne interakcie na stránkach prinášajú vyššiu čítanosť a farnosť naberá osobnejší charakter. Na podstránke „My“ alebo „My na Mojej Komunite“ sú sociálne nástroje: členovia (members), aktivity členov, žiadosti o členstvo vo farnosti – tomu prosím venujte pozornosť.
Žiadosti o členstvoZákladná aplikácia na podstránke My zobrazuje žiadosti o členstvo, kde je možné iba schváliť nového člena. Ak by ste chceli zamietnúť žiadosť (napr. z dôvodu nezmyselného mena a i.) prejdite prosím do aplikácie farnosti „Profil“, potom Upraviť profil. Následne sa dostanete do Control Panelu. V ľavej časti prejdite na Organizácie a vpravo kliknite vedľa názvu svojej farnosti na na AKCIE > Zobraziť žiadosti o členstvo. Tu budete mať prehľad kto, kedy a kým bol potvrdený ako člen farnosti. V tejto časti môžete aj zamietnúť žiadosť.
Budem veľmi rád ak sa podelíte o svoje názory, čo je dôležité pre stránku Vašej farnosti. Taktiež sa poteším aj otázkam.