« Назад

Čary lásky po druhé

Čary lásky po druhé

ART, KNIHY – RECENZIA Mirky Bakerovej

Kniha: Manželská pasca

Autor: Jennifer Probstová

Bola raz jedna Američanka, ktorá snívala svoj sen o veľkej spisovateľskej dráhe už od liet na základnej škole. A písala, stále – pracovne či pasívne. Slobodná, aj popri deťoch. Písanie sa jej stalo životabudičom… Cez svoje atraktívne literárne postavy Probstová prežíva život vždy nanovo.  Manželská pasca (2012) je druhou z jej 5-dielnej manželskej milionárskej série romancí.

Postavy z knihy Manželská pasca  sú kontinuálne. Prechádzajú do nej z príbehu Manželská zmluva, prvej knihy série.  Romány na seba teda nadväzujú.   Probstová si zakaždým posvieti na ďalšiu postavu alebo  - presnejšie – na nový potenciálny pár. Spojovacím článkom príbehov je aj tzv. kniha v knihe. Autorka aplikuje metatextovosť, keď cez svoje romance necháva kolovať knihu Čary lásky. Ide o akýsi manuál na získanie vysneného životného partnera. Príručka možno reprezentuje čarovný predmet zabezpečujúci rodinné šťastie tým správnym osobám. Vo všetkých príbehoch vystupujú postavy žijúce v blahobyte, akísi moderní princovia a princezné, ktorým ku šťastiu chýba jediné – životná láska.

Fotografka pánskej spodnej bielizne Maggie sa naoko vydá za majiteľa reťazca talianskych pekární Michaela.  O takéto manželské provizórium žiada Maggie práve Michael. Muž pochádza z tradičnej talianskej rodiny, ktorá lipne na manželskej postupnosti. Michaelova sestra sa nemôže vydať prv, než sa ožení on, ako najstarší z rodiny Conteovcov. Maggie na Michaelovu ponuku pristúpi pod podmienkou. Muž sa viac nesmie priblížiť  k Alexe, manželke Maggienho brata.  Fotografka má totiž dojem, že Michael, známy záletník, má o Alexu záujem. Muž teda predstiera manželstvo s komplikovanou Maggie, aby jeho mladšia sestra konečne zakúsila manželské šťastie…

Hlavní protagonisti Maggie a Michael predstavujú ľudí s dokonalým výzorom, pevným zdravím a komfortným spôsobom života. Sú typizovaní. Ona je vášnivá, no hrdá – bojí sa dať najavo svoje skutočné city. On je charizmatický, ale vyrovnaný – vie sa pokoriť, ak ide o veľa. Ona sa vzdala nádeje na lásku a snaží sa vychutnať si aspoň telesný pôžitok z nej. On, s každou novou aférou, hľadá tú pravú, s ktorou by strávil zvyšok života.

Probstovej rozprávačský štýl je briskný, nie však  rutinne surový. Sviežim rozprávaním inovuje starý motív rozumu a citu, opätovne ho vyživuje, aby kniha čitateľa bavila. A naozaj baví. Probstová nie je rozvláčna, i keď podrobná. Na detail ide tým stránkam  života, ktoré ľudí zaujímajú asi najviac. Z veľkej časti sníma v romanci najmä milostné, erotické obrazy kľúčových postáv.

Kniha je vhodným sústom pre tých, ktorí  potrebujú zrelaxovať a aspoň imaginárne zakúsiť  životný komfort. Zároveň pri románe načerpajú tí, ktorí – tak ako autorka prv, než stretla svojho budúceho manžela – sa už vzdali myšlienky na fascinujúcu lásku. Taká prichádza nezriedka práve vtedy, keď ju necháme na pokoji a pustíme ju z hlavy.

Mira Bakerová

 

Čary lásky po druhé

www.smartmug.sk

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Dakujem, Anicka emoticon Mam ich uverejnenych aj viac emoticon literarne stranky su... moje vody emoticon
Отправлено в 04.09.14 20:55.
To sa dalo tušiť pri reakciách na príspevky. Páčia sa mi.
Отправлено в 05.09.14 8:47 в ответ на Mira Bakerová.