Blog

« Назад

Krása a viera - dve sestry

Krása a viera - dve sestry

Jozef Ratzinger

 

Krása a viera idú dokopy

 

Pripravujem sa na akademické misie, ktoré začnú v pondelok na univerzite v Ružomberku. Pri príprave som narazil na svoje poznámky z príhovoru kardinála Ratzingera. Teraz na prahu Roku viery sa mi zdajú veľmi aktuálne.

"Ľudia dneška uveria, ak znovuobjavia autentickú krásu", povedal v roku 2002 niekdajší kardinál Joseph Ratzinger, ktorý je naším pápežom.

V odkaze, ktorý bol zverejnený, prefekt Vatikánskej kongregácie pre vieru povedal: „Aby viera v dnešnom svete rástla, my sami musíme zariadiť, aby sa muži a ženy, ktorých stretávame, dostali do styku s krásou."

Odkaz nemeckého kardinála (dnes už pápeža) sa prečítal na stretnutí Za priateľstvo medzi národmi, ktoré sa konalo v auguste 2002 v Rimini. Stretnutie, ktoré bolo organizované cirkevným hnutím Communion and Liberation (Spoločenstvo a oslobodenie), pritiahlo státisíce ľudí.

Reagujúc na tému stretnutia, „Vnímanie skutočnosti, kontemplácia krásy", kardinál Ratzinger povedal: „Dnes sa pochybuje o odkaze krásy kvôli sile lži, ktorá využíva viaceré úskoky."

„Jedným z nich je propagácia krásy, ktorá neprebúdza nostalgiu  po nevysloviteľnom, ale skôr podporuje túžbu privlastňovať si," hovorí kardinál.

„Kto by napríklad v reklame nespoznal také obrazy, ktoré sú vymyslené s neobyčajnou rafinovanosťou, aby uvádzali človeka do pokušenia vlastniť niečo a hľadať chvíľkové uspokojenie?" spýtal sa kardinál.

Kresťanské umenie dneška je ostreľované z dvoch strán: „kresťanské umenie sa musí postaviť proti kultu škaredosti, podľa ktorého je všetka krása klamlivá a musí čeliť nepravdivej kráse, ktorá umenšuje človeka."

Kardinál cituje výrok Fjodora Dostojevskeho (1821-1881) – „Krása nás spasí" – v ktorej ruský spisovateľ poukazuje na vykupiteľskú krásu Ježiša Krista.

„Ten, kto verí v Boha, ktorý sa prejavil v tvári Krista ukrižovaného ako „láska až do konca", vie, že krása je pravda a pravda je krása," tvrdí kardinál Ratzinger. „Ale cez Kristovo utrpenie sa taktiež učí, že krása pravdy chápe urážky, bolesť a temné tajomstvo smrti.

Takto vie, že krásu „môžeme nájsť len vtedy, keď prijmeme bolesť a nie vtedy, keď ju budeme chcieť ignorovať."

„V hrôzach našich dejín čisto harmonické pojatie krásy nestačí," píše kardinál.

„V Kristovom utrpení sa vlastne grécka estetika, ktorá je taká obdivuhodná, prekonáva. Odvtedy skúsenosť krásy dostala novú hĺbku a nový realistický pohľad," objasnil nemecký kardinál. 

„Ten, ktorý je krása sama, dovolil, aby jeho tvár bili, pľuli na ňu a korunovali ju tŕním – pomocou svätého Turínske plátna si všetko môžeme uvedomiť ohromným spôsobom," hovorí kardinál.

„Ale presne v tejto tvári, takej znetvorenej, sa objavuje autentická krása: krása lásky, ktorá ide „až do konca"  a ktorá je potom silnejšia ako lož a násilie," povedal. „Musíme sa naučiť vidieť ho. Ak nás zasiahne šíp jeho paradoxnej krásy, až potom ho budeme skutočne poznať."

 

Spracoval P. Rastislav D

Комментарии
sign-in-to-add-comment
„Dnes sa pochybuje o odkaze krásy kvôli sile lži, ktorá využíva viaceré úskoky. ...
Jedným z nich je propagácia krásy, ktorá neprebúdza nostalgiu po nevysloviteľnom, ale skôr podporuje túžbu privlastňovať si, ... "

"Kresťanské umenie sa musí postaviť proti kultu škaredosti, podľa ktorého je všetka krása klamlivá a musí čeliť nepravdivej kráse, ktorá umenšuje človeka."

Veru, pravda...
Отправлено в 28.09.12 21:44.
Ďakujem za ozrejmenie krásy lásky aj v od krutosti znetvorenej tvári.
Отправлено в 29.09.12 14:08.
Vďaka za vzácny príspevok! Aspekt skutočnosti krásy Boha a jeho stvorenia je skutočná náuka o pravej kráse a je dnes nesmierne dôležité, rozoznať pravé od nepravého! Veľmi pekne ste to vystihol! Osobne nachádzam v mnohých textoch Benedikta XVI. ako aj jeho osobnnosti za čias úradu Kardinála s menom Ratzinger skutočné poklady učenia o Bohu a o Cirkvi...
Отправлено в 29.09.12 18:22.