« Назад

Modliť sa za seba

 
 
 

My ľudia máme jednu veľkú chybu, a to tú, že vždy vidíme (alebo len niekedy?) chyby iba na niekom inom. Poukazujeme na ľudí okolo nás, koľko zlého vykonali, ako sa chovajú, a hľadáme v nich len tie zlé vlastnosti. Vravíme, že svet je zlý, a že sa treba modliť za svet, no v prvom rade by sa mal začať modliť každý sám za seba...

Nemyslím tým, aby sme sa modlili len vtedy ak od Boha niečo potrebujeme - tak to robí dnes veľmi veľa ľudí, či ak chceme aby sa zmenil niekto iný.  Myslím tým, aby sme sa začali každý jeden z nás modliť za seba, aby sme boli lepšími ľuďmi...

Ja mám samozrejme tiež svoje chyby, a tiež ich mám neúrekom ale každý deň prosím Boha aby som prestal porovnávať ľudí, aby som nevidel v nich len to zlé, ale aby som v každom človeku našiel aj kúsok dobrého. Modlím sa za svoje chyby, za to aby som sa ja stal lepším človekom.

Každý jeden z nás by si mal vstúpiť do svedomia a miesto toho aby sme hľadeli na chyby iných, mali by sme sa zahľadieť na tie naše a modliť sa aby sme sa ich dokázali zbaviť. Viem, že nikto na svete nie je dokonalý, a že vždy má každý nejakú tú chybu. Tiež viem, že ani ja sa všetkých svojich chýb nikdy nezbavím, ale ani len sa nepokúsiť ich napraviť by bolo z mojej strany príliš sebecké.

Určite mi začne niekto oponovať, že nie každý verí v Boha, a že sa nepotrebuje k nemu modliť. Ale ak naozaj niekto nevie nájsť cestu k Bohu, stačí ak sa porozpráva so svojím druhým ja, ktoré sa vynorí väčšinou práve vtedy ak robíme niečo zlé.

Svet v dnešnej dobe je zlý, ja to dobre vieme, vravíme, že sa mení doba ale tú dobu predsa meníme my ľudia. My sme zodpovední za to, aký svet zanecháme našim deťom či vnúčatám. Ale ak chceme zmeniť svet musíme začať od seba. Ak chceme zmeniť chyby iných mali by sme v prvom rade začať meniť tie svoje chyby.

Prestaňme hľadieť na chyby iných a snažme sa aspoň trochu odstrániť tie naše chyby, veď keby sme sa len menej starali do života druhých a do ich chýb hneď by to bola zmena. Zmena k lepšiemu. Keby sme prestali porovnávať to čo máme my, a čo majú iní ľudia tiež by to bola zmena, tiež k lepšiemu. Takých zmien by sme v našom živote mohli urobiť neúrekom, a o také zmeny sa treba modliť. Či už modliť, alebo si ich uvedomovať bez modlitby je krok vpred. Krok, ktorý môže zmeniť v prvom rade nás samých k lepšiemu, a ak sa začne každý jeden človek meniť, nezmení sa vari aj doba k lepšiemu?

 „Pamätajme si, že sa nemení svet ani doba, zmenili sme sa my a všetci ľudia, to čo predtým znamenalo veľa je dnes nič, to čo vtedy ľuďom stačilo má teraz každý, predtým sa ľudia liečili smiechom, teraz sa ubíjajú plačom....nevrátime čas, ani dobu ale začnime od seba a spolu vytvoríme krajšiu a lepšiu dobu!"

 

Toto slovo od srca som dostala od priateľky, takže autora nepoznám a chcem sa s vami podeliť o zamyslenie

Комментарии
sign-in-to-add-comment
žasnem, ako sú niektoré úvahy nadčasové a stále aktuálne....
Отправлено в 19.12.11 10:57.
Naozaj je to tak, že svet treba začať zlepšovať od seba ! Veru aj aj mám plno " Brvien v oku ". Viem, že sám by som to zlepšovanie sa nezvládol. Preto často prosím Pána, aby mi pomohol polepšiť sa. Lebo samému, bez Jeho pomoci, mi to skoro vôbec nešlo.
Veľmi odporúčam každému, kto sa chce polepšovať, aby poprosil o pomoc Pána Boha.
A On vám začne naozaj pomáhať! Ako pomáha aj mne. Prajem všetko dobré.
Отправлено в 20.12.11 20:47.