« Назад

List Pánovi na konci roka

List Pánovi na konci roka

Ľudia zvyknú rekapitulovať na konci roka, však, Pane.. mám chuť povedať Ti iba jedno: Koniec dobrý, všetko dobré.

Na začiatku tohoto roku si mi dal prežiť nesmiernu skúšku. Platila som za ňu zdravím celého pol roka. Bolo to vážne – a to nie je sebaľútostná fráza, ale chladnokrvné zhodnotenie reality, Ty vieš. Keď sa spätne dívam, bol to taký "posledný zápas" v boji za niečo veľké. Už viem, že keď si ma doňho púšťal, všetko okolo si obložil vatou a vystlal páperím, a veľmi si plakal, keď som trpela, a uľahčil si, čo si mohol; ale musel si ma nechať cez to prejsť. Musel si mi ako lekár dať túto poslednú dávku chemoterapie, sledovať, ako vraciam, ako má telo kŕče, ako strašne to bolí – a veril si, že to prežijem a že to vydržím. A že to pomôže. Ty jediný si veril, keď už nikto iný neveril, a keď som už ani ja neverila.
Dnes som si spomenula, ako som sa kedysi, keď som úplne stratila nádej, že môžem dôjsť k uzdraveniu a zlý ma vovádzal do zúfalstva, vzoprela v takom detinskom vzdore. Kričala som do sveta a na Teba, že chcem nielen, aby moje rany boli uzdravené, ale chcem viac – chcem, aby boli OSLÁVENÉ!


Tajomstvo oslávených rán sa ma tak hlboko dotýka. Uchvacuje ma, ako sa výsledok ľudského hriechu, dielo nenávisti tak silnej, že prenikla až do neba, zmenilo na podstatu najväčšieho oslobodenia. To, čo najviac bozkávame, čo ohmatávame prvé, keď Ťa znovu stretneme, čo stále cítim, keď Ťa chytím za ruku, sú rany. RANY. Dôkaz Tvojej lásky do krajnosti.
Aj moje rany sú dôkaz Tvojej lásky do krajnosti.


Oslávené rany. Neuzdravil si ich, Pane. Nezacelil. Nenapravil si, čo sa stalo. Urobil si viac – dal si im význam, dal si im zmysel, výkupnú hodnotu, ktorá sa nedala dať ničomu inému.
Žijem ju. Ak sa podarí pomôcť tým, ktorých si mi zveril, v situácii, v ktorej sa nachádzajú, nebude to pre moju múdrosť, len pre tie "ra-ny oslávené.. Ježiš, víťaz slávny". Lebo Tvoje slovo je spoľahlivé: ak sme s Tebou zomreli, s Tebou budeme aj žiť (2Tim 2,11). Ak sme trpeli s Tebou, budú aj naše rany oslávené s Tvojimi.
Som ako zázrak pre mnohých - aj pre seba - a Ty mi mocne pomáhaš. (Ž 71,7)


Ďakujem Ti za všetko v roku 2014.

 

Tvoja Janka

Комментарии