« Назад

Horlivý a Ten so silnou vierou

Horlivý a Ten so silnou vierou

„V tých dňoch vyšiel na vrch modliť sa a strávil celú noc v modlitbe s Bohom. Keď sa rozodnilo, zavolal si učeníkov a vyvolil si z nich Dvanástich, ktorých nazval apoštolmi: Šimona, ktorému dal meno Peter, a jeho brata Ondreja, Jakuba, Jána Filipa, Bartolomeja, Matúša, Tomáša, Jakuba Alfejovho, Šimona, ktorého volali Horlivec, Júdu Jakubovho a Judáša Iškariotského, ktorý sa stal zradcom.“ (Lk 6, 12-16)

Celú noc si sa modlil a videl si v Srdci všetkých, ktorých si chcel. Najmä apoštolov – z celého toho davu práve ich dvanástich. A medzi nimi Júdu a Šimona.

Nič o nich neviem – len že Šimona volali Horlivec, čo mi akosi naznačuje, že bol pre Teba zapálený a snažil sa všetko verne žiť a dodržiavať. Že Júda Tadeáš sa stal patrónom beznádejných situácii – aj to sa mi marí a neviem si to v sebe odôvodniť inak, len tým, že asi pre svoju pevnú vieru, ktorou aj hory prenášal. Možno to tak nie je, ale mne sa páči schovať sa do takejto jeho pevnej viery, keď prosím o veci, v ktoré ja sama uveriť poriadne neviem.
Inak o nich nič neviem. Nič neviem – a Ty si si ich zamiloval. Neboli menej dôležití ako Peter a Ján a Jakub, o ktorých viem mnoho. Len.. povolal si si ich duše pre skrytosť. Horlivý a Ten so silnou vierou – akí Ti museli byť milí! A v breviári majú vlastný iba hymnus a modlitbu. Oveľa menej ako napríklad taký Sv. Pavol. V nebi ale nemajú menšiu slávu.
Povolal si si ich duše pre skrytosť. Na facebooku by nemali veľa priateľov, málokto by ich stránku „lajkol“, aj z nás veriacich. Myslím ale, že ich to nebolí :) Tvoje Srdce si ich vyvolilo medzi Dvanástich, a to im stačí.

V tú noc si videl mnohých iných – Štefana, Miška.. Karola Wojtylu, Terezičku, Tomáša, Lenku.. Bruna, Jozefa Ratzingera,  Janku.. o niektorých dnes vie celá Cirkev, o niektorých aspoň časť. A o niektorých nebude vedieť nikto, alebo len málo. No – málo.. Tvoje Srdce VIE, a to nie je málo.

 

"Pamätaj i na tých... ktorých vieru iba Ty si poznal." (IV. euch. modlitba)

Комментарии