« Назад

SKUTOČNÉ OBRÁTENIE

Keď prídem na spoveď, vyznám svoje hriechy. Ale samotné vyznanie hriechov, aj keď je veľmi úprimné, ešte neznamená obrátenie. Po mesiaci prichádzam znova a hovorím kňazovi tie isté hriechy. Na čom by malo byť založené skutočné obrátenie ?

    Skutočné obrátenie začína tým, že si uvedomíme Božiu lásku, ktorou nás Boh miluje nezávisle od toho, v akej morálnej a duchovnej situácii sa nachádzame. Samotné uvedomovanie si zla našich hriechov nás nezmení. Svoj život možeme zmeniť len vďaka prežívaniu Božej lásky. Uvedomenie  hriechu nás má viesť k tomu, že ho vyznáme pred Bohom a pred kňazom vo sviatosti zmierenia. Toto vyznanie je symbolom zrieknutia sa hriechu a skoncovania s ním.

Aj keď c ítime, že niektoré naše hriešne pohnútky a reakcie sa môžu ďalej opakovať, môžeme vyjadriť pred   Bohom úprimnú vôľu s  hriechom skoncovať. Taký je aj význam predsavzatia polepšiť sa, k torý sme si dali vo sviatosti  zmierenia.

Úplne skoncovať s hriechom je  možné, pretože obrátenie nezávisí len od našich ľudských síl, ale dostávame  aj silu, ktorá pramení z milosti obrátenia. Vďaka nej môžeme premáhať svoju pripútanosť k hriechu, priznať sa  k nemu, rozhodnúť sa , že s ním skoncujeme a vyznáme ho pred Bohom a pred kňazom. Boh nám vo svojom Božom milosrdenstve môže odpustiť len tie  hriechy, ktoré mu s ľútosťou odovzdáme v spovedi. Keď však - pod vplyvom strachu - tajíme  naš hriechy, správame sa  ako chorý človek, ktorý skrýva pred lekárom rany ohrozujúce  jeho život.

Ak hriech porovnáme s ťažkou chorobou, potom odpustenie hriechov môžeme prirovnať k návratu k plnosti zdravia a života. Skutočné obrátenie, ku ktorému dochádza vo sviatosti zmierenia, nám dáva plnosť  života: nielen duchovného, ale aj ľudského.  Milosť obrátenia nás činí ľudskejšími. Stávame sa priezračnejšími a otvorenejšími pre svojich blížnych, ako aj pred  Bohom. Božie milosrdenstvo ktoré prijímame vo sviatosti zmierenia spôsobuje, že sa stávame milosrdnejšími vôči svojim  blížnym i sebe samým.

Nenechajme sa však znechutiť skutočnosťou, že každý mesiac pred kňazom vyznávame tie isté hriechy. Možno, že vďaka tomuto úprimnému vyznaniu  nepáchame iné, nové, horšie hriechy. Keď úprimne vyznáme naše chyby a ľudské slabosti, musíme zároveň veriť, že Boh môže naše srdce zmeniť tak, že v budúcnosti budeme schopní s  hriechom, ktorý sa dnes opakuje, skoncovať.

Skutočné obrátenie vyžaduje nielen  Božiu trpezlivosť voči nám, ale aj našu trpezlivosť voči sebe samým. O milosrdenstvo, ktoré dostávame od Boha, sa musíme podeliť najprv sami so sebou. Zanedbávať, či dokonca odmietať spoveď len preto, že stále páchame tie isté h riechy, je víťazstvom našej pýchy, ktorá nedokáže prijať pravdu o ľudskej slabosti.

 

( úryvok z  knihy Józefa Augustyna SJ )

 

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Naozaj ku úprimnému obráteniu patrí aj uvedomenie si, že sa máme snažiť bojovať proti našim nerestiam, ktoré nás stále vedú do opakovaných hriechov. V boji proti našim hriechom pomáha aj uvedomenie si, že hriechami urážame a zarmucujeme nášho Dobrého Milujúceho Boha. Keď sme veľmi slabí, a badáme, že nápor pokušenia je veľmi silný-vtedy treba prosiť Boha o pomoc ! Nie je to hanba! Boh čaká, že sa na Neho v ťažkých chvíľach s dôverou obrátime-a vtedy , spolu s Ním nad hriechom úspešne víťazíme !!!
Отправлено в 11.03.12 14:56.