Blogs

« Back

Zomrel Nazir Masih, kresťan zlynčovaný na základe falošného obvinenia z rúhania v Sargodhe

Zomrel Nazir Masih, kresťan zlynčovaný na základe falošného obvinenia z rúhania v Sargodhe

Dav, ktorý napadol obeť 25. mája, podpálil aj jeho dom a firmu. Zvyšok rodiny zázračne unikol. O čase jeho smrti sa objavujú pochybnosti, pričom niektorí veria, že vláda toto oznámenie odložila, aby sa vyhla medzinárodnej cenzúre. Aktivisti obviňujú úrady, že vedome kryjú skupiny, ktoré využívajú zákon na zabíjanie bez rozdielu.

Nazir Masih, 72-ročný kresťan ( na obrázku ), zomrel dnes ráno v nemocnici na následky zranení, ktoré utrpel pri útoku rozhnevaného davu. Jeho smrť, vyvolaná falošnými obvineniami z rúhania, je len ďalším príkladom toho, ako sa zákon používa na útoky na nevinných ľudí a na riešenie osobných záležitostí.

Pôvodný incident sa odohral 25. mája v kolónii Mujahid, štvrti Sargodha, hlavného mesta okresu rovnakého mena, provincie Pandžáb. Vtedy skupina ľudí napadla a mučila staršieho muža, pričom podpálila jeho dom a podnik. Pokúsili sa zbiť aj jeho syna Sultana Gilla a jeho rodinu, ktorí však utiekli. Okolnosti a čas jeho smrti sú tiež kontroverzné. Oficiálne oznámenie bolo vydané dnes, ale niektoré zdroje hovoria, že zomrel v deň brutálneho útoku, ale bol umelo udržiavaný pri živote pomocou ventilátora na pokyn vlády, aby sa vyhol medzinárodnej kontrole.

V reakcii na incident pakistanská kresťanská komunita vyzýva úrady, aby prísne potrestali identifikovaných 45 osôb , ktoré sú zodpovedné za lynčovanie Nazira Masiha, podpálenie jeho domu a zničenie jeho podniku.

Smrť staršieho kresťana „nenastala len v rukách násilného davu“, ale súvisí aj s „ohlušujúcim tichom celého nášho národa,“ povedala spisovateľka a aktivistka Anee Muskan pre AsiaNews .

„Každý z nás nesie zodpovednosť, pretože sme celé roky akceptovali, aby sa takéto zverstvá diali,“ dodala Anee, ktorá tiež predsedá Vyvolenej generácii.

Naveed Walter, ľudsko-právny predseda pre Pakistan (HRFP), uviedol, že štát by mal zabezpečiť ochranu menšín a podniknúť kroky proti všetkým, ktorí sú zapojení do násilností, aby sa im predišlo v budúcnosti.

Podľa Waltera sú vláde a rôznym štátnym orgánom dobre známe islamské skupiny a extrémisti zodpovední za tento druh násilia a vedia, prečo tak konajú.

„Niektoré nedávne správy odhaľujú, že mnoho sťažností na rúhanie proti kresťanom zaregistrovali tí istí ľudia a skupiny, ale úrady proti nim nepodnikli žiadne kroky“.

V reakcii na Nazirovu smrť don Khalid Mukhtar vyzýva kresťanov, aby zostali jednotní, aby „dosiahli svoje práva“, pretože „nemôžeme dosiahnuť žiadnu pozitívnu zmenu“ ak budeme rozdelení.

Pakistanský kňaz avizoval, že útočníci dokonca „hádzali kameňe do sanitky, ktorá prevážala Nazira Masiha do nemocnice“.

„Dávam tejto vláde 10 dní, aby stiahla obvinenie z rúhania voči Nazirovi Masihovi a jeho rodine; inak sa postavíme jednotne voči tejto brutalite,“ varoval.

"Čo je to za krajinu," dodal, "kde nemôžeme dosiahnuť spravodlivosť ani po strate našich životov a majetku. Sme veľmi zarmútení; prosíme len o mier a spravodlivosť."

Pre AsiaNews hovoril aj Ata-Ur-Rehman Saman, aktivista za ľudské práva a koordinátor Národnej komisie pre spravodlivosť a mier (NCJP) Katolíckej biskupskej konferencie Pakistanu .

"Dnes ráno, keď prišla správa o smrti Nazira Masiha, obeti davového násilia z 25. mája, ktorý zomrel na následky zranení, spomenul som si na Jogindara Natha Mandala, prvého zákonného ministra a jedného z vodcov, ktorí vytvorili Pakistan." V októbri 1950 odstúpil po vraždení a nútených konverzií hinduistov vo východnom Pakistane.

Okolnosti sú dnes rovnaké. Administratíva a štát nie sú ochotné riešiť túto otázku. To bolo aj jednanie premiéra Liaqata Ali Khana," varuje Saman.

„Jongindar Nath Mandal mal to šťastie, že mal možnosť odísť z Pakistanu a žiť tam zvyšok svojho života.“

Skrátené, voľne preložené

Preklad z Asianews

https://www.asianews.it/news-en/Nazir-Masih,-Christian-lynched-on-false-blasphemy-charges-in-Sargodha,-dies-60871.html

Foto: asianews