« Back

Otvorenie formačného roka 2024/2025

Otvorenie formačného roka 2024/2025

Aj v tomto roku sa 28.9.2024 v Trnave na Kopánke v Kostole Panny Márie, Pomocnice kresťanov,  konalo otvorenie nového formačného roka hnutia Equipe Notre Dame.  Stretnutia sa zúčastnili manželské páry a kňazi v službe duchovných radcov hnutia END.

Centrom stretnutia bolo spoločné slávenie svätej omše, ktorú celebroval don Jozef Špalek, SDB. Putovanie k Bohu je možné len vtedy, keď sa necháme viesť Duchom Svätým, keď našu cestu budú osvetľovať slová Svätého Písma, a keď sa budeme posilňovať pokrmom, ktorý nám dáva sám Boh v Eucharistii, na čo poukazujú aj slová Písma v responzóriovom žalme z tohto dňa: „Náš Spasiteľ Ježiš Kristus zničil smrť a evanjeliom zjavil život.“( Lk 9, 43b-45)

Po svätej omši dva manželské páry prijali chartu hnutia END. Veríme, že táto forma spirituality bude pre ich manželský vzťah a rodinný život obohatením a prínosom. Stretnutia sa zúčastnil aj zodpovedný pár za región Andrzej a Aurelia Olešovci z Poľska, ktorí nám na spoločnom stretnutí rozprávali o hnutí END v Poľsku o rôznych formách spoločných stretnutí a o tom, ako ich manželstvo Boh požehnáva v čase ich služby hnutiu END. Ceníme si ich modlitby, úsilie a námahu, ktorú vynakladajú v tejto službe nášmu sektoru.

Obohatením bolo spoločné zdieľanie prítomných párov o tom, ako prežili prázdniny a ako konal Boh v ich životoch. Kňazi Peter Buša, SJ a Jozef Špalek, SDB. svojimi príhovormi upriamili našu pozornosť na dva aspekty. Prvý z nich je rôznorodosť v našej Cirkvi, na ktorú poukázal Jozef Špalek, SDB., keď vedľa seba koexistujú rôzne prejavy spirituality, spoločenstvá, ktorých cieľom nie je, aby sa spájali, ale vzájomne dopĺňali, a tak odzrkadľovali bohatosť, plnosť Boha. Peter Buša, SJ vo svojom príhovore upriamil našu pozornosť na nádej a spomenul sv.Pavla, ktorý povzbudzoval kresťanov v Ríme slovami: „Nádej nezahanbuje, lebo Božia láska je rozliata v našich srdciach skrze Ducha Svätého, ktorého sme dostali.“ Nejde o uistenie, že bude dobre, ale že mám nádej, pretože je tu Ježiš Kristus, ktorý zomrel a vstal z mŕtvych (text príhovoru je priložený pod správou).

Počas tohto roku nás čaká nová téma: Na ceste do Emauz ako pokračovanie a odozva toho, čo bolo prežité na Medzinárodnom stretnutí END v Turíne. V pozadí úryvku o emauzských učeníkoch sme prežívali skúsenosť stretnutia o hlbokom význame Eucharistie ako stredu a vrcholu kresťanského života.

Ježišovi od začiatku záležalo na vytvorení spolupatričnosti medzi tými, ktorí prijali jeho učenie, na vytvorení ducha spoločenstva so všetkými, ktorí sa rozhodli nasledovať Ho. V príbehu o emauzských učeníkoch nás istým spôsobom títo učeníci reprezentujú, mňa, teba, ktorí s horiacim srdcom zažívame stretnutie s iným srdcom plným milosrdenstva, ktoré sa chce spojiť so srdcom týchto zmätených učeníkov. Je to srdce vzkrieseného Ježiša Krista. Horiace srdce emauzských učeníkov je premenené stretnutím so vzkrieseným Ježišom Kristom. Nechajme sa aj my v tomto formačnom roku premieňať samotným Kristom. Dajme mu svoje srdce so slovami: Ježiš, tichý a pokorný srdcom, pretvor moje srdce podľa srdca svojho.