« Back

Predurčenia

Táto téma je veľmi rozsiahla, bol by som rád, keby ste prispeli aj vy svojimi názormi a skúsenosťami.

Pri čítaní Sv. písma sa vo mne často vynára otázka týkajúca sa  Judášovej a Petrovej  zrady.  Obidvaja zradili, padli,  oľutovali svoje hriechy.  Peter  bol predurčený nato , aby  sa stal  "Skalou" ,  kým Judášovou úlohou bola zrada a smrť.

Toto  všetko bolo  dávno predpovedané.   Jednoducho Judáš nemal šancu bársako by chcel byť dobrým   ( Lk. 22, 21-22 ).  Zaujímavý je Ježišov výrok  ( Lk.22, 31-32) : " Šimon, Šimon, hľa , Satan si vás vyžiadal, aby vás preosial ako pšenicu. Ale ja som prosil za teba, aby tvoja viera nezlyhala."

A teraz premietnem všetko do našich dní.  Počas nášho  života všetci padneme: , jeden z nás vstane a pokračuje, kým ten druhý ostáva  ležať na zemi . Je tak veľa zničených životov, alkohol, drogy, väznice sú plné . Chceme im pomôcť, ale v určitej fáze už pomoc neexistuje. Nkdy ich neodsudzujem, len si dávam otázku: " Prečo ? ".

Názor môjho známeho  pátra na túto tému bol nasledovný:

Pán Boh vedel dopredu, že Boží Syn, Pán Ježiš Kristus bude zradený. Zaiste vedel, že to bude Judáš. Ale  príčinou zrady bolo Judášovo rozhodnutie. Podobne, ak aj vy držíte v ruke kameň, viete dopredu, že ak ho pustíte, padne. Príčinou jeho pádu nebolo vaše poznanie následka, ale gravitácia, zemská príťažlivosť. Boh vie všetko vopred. Ale nie to, že  On to vie, je príčinou rozhodnutí.. My sa  sami rozhodujeme a nesieme dosledky našich rozhodnutí. Preto môžeme byť aj zodpovedný. Ak by som sa nemohol rozhodovať, nemohol by som byť ani zodpovedný a raz súdený, vydávať počet zo svojich skutkov.

Aj vo veciach viery je to podobné - všetci sú povolaní, tí ktorí poslúchnu povolanie k spáse sú vyvolení. Počúvnutie, či poslúchnutie rozhoduje, nie to, ze Boh vie vopred výsledok rozhodnutia.

Comments
sign-in-to-add-comment
Na tú otázku "prečo" zvyknem si odpovedať: čo som urobila preto, aby to bolo inak. Bolo vo mne dostatok lásky, aby som ňou upútala natoľko, že iný by to poznal, že žiť vo viere, podľa Božích slov je šťastie, radosť v každej situácii, tak, aby iný chcel kráčať životom podľa mňa?
Posted on 6/30/12 8:16 AM.
"Chceme im pomôcť, ale v určitej fáze už pomoc neexistuje..."
Prichádza mi na myseľ veta, ktorú som raz počula pri kázni. Často si na ňu spomínam.

Boh nad nikým neláme palicu, kým žije na zemi. Pokiaľ žijeme, ešte vždy sa môžeme rozhodnúť. Aj ten (zdanlivo) beznádejný prípad má možnosť na zmenu, aj keď sa to zdá nemožné.
Posted on 6/30/12 8:41 AM.
Judáš ani Peter neboli predurčení na to, aby padli. Boh len vedel, že sa to stane. Vybrali si to ale sami.
Posted on 6/30/12 11:55 AM.
Judáš si zúfal, neuveril v Božie milosrdenstvo.Nekajal sa, neprosil Boha o odpustenie svojich ťažkých hriechov. Zúfalstvo ho dohnalo až na smrť.
Peter horko zaplakal a prosil Pána o odpustenie. Svojím životom dokázal, že chce za Neho zomrieť...
Pán Ježiš vedel o obidvoch, že ho zradia, ale vedel aj to, za koho bude Jeho drahocenná Krv vyliata nadarmo. Rešpektuje našu slobodnú vôľu. Neznásilňuje nás.
Iba na nás záleží, či raz budeme spasení, alebo nie. Naša slobodná vôľa je postavená nad zákon Jeho nekonečnej Lásky.
Posted on 6/30/12 12:24 PM.
Predurčenie a predpovedanie nie je to isté.
Iste, slová, ktoré sa často v Evanjeliách opakujú: "To sa stalo, aby sa splnili slová Písma...", môžu trochu mýliť. Ale tézu o predurčení Cirkev už dávno jednoznačne zavrhla. Je totiž v príkrom rozpore so slobodou a tá zas je základnou súčasťou kresťanskej viery o charaktere dôstojnosti človeka a jeho "podobnosti s Bohom".
Takže Peter nebol predurčený stať sa Skalou, ani Judáš stať sa zradcom. (Boh to o nich vedel už vopred.) Ani my nie sme na nič predurčení, našťastie. O to väčšia je naša sloboda... i zodpovednosť.
Posted on 6/30/12 9:50 PM.
Význam slobody, ako základnej súčasti Cirkvi by sa mal častejšie zdôrazňovať, aby jej pojem bol priezračnejší a v širšom okruhu pochopiteľnejší.
Posted on 7/1/12 8:30 AM in reply to Stanislav Košč.