Blogs

« Back

Šesť žien bolo zadržaných alebo uväznených pri zásahu proti kresťanom v Nikarague

Šesť žien bolo zadržaných alebo uväznených pri zásahu proti kresťanom v Nikarague

Počas minulého roka bolo v Nikarague uväznených šesť kresťaniek za ich náboženské aktivity. Medzi nimi je päť katolíckych žien a to María Asunción Salgado, Evelyn Guillén, Adela Tercero, Gabriela Morales, Maricarmen Espinosa Segura a jedna protestantka Marisela de Fátima Mejía Ruiz.

María Asunción Salgado bola zatknutá 7. októbra 2023. Salgado a ďalšie dve osoby boli zadržané pre „náboženské presvedčenie, činnosť a spolčovanie“, keď sa zúčastnili náboženského obradu vo farnosti Nuestra Señora de Asuncion, ktorá je súčasťou diecézy Estelí, Nikaragua. 

Podobne Evelyn Guillén bola zatknutá 5. augusta 2023 za „náboženskú činnosť a prejav“. Guillén údajne vystavila plagát obhajujúci prepustenie biskupa Rolanda Alvareza. Úrady zadržali Alvareza v auguste 2022 a držali ho v domácom väzení alebo vo väzení na viac ako rok za prejav na verejnosti, že určité slobody sú dané Bohom. Prepustili ho 14. januára a poslali do exilu do Vatikánu. Guillén údajne počas zadržiavania odmietli lekárske ošetrenie. 

Adela Tercero a Gabriela Morales boli zadržané 19. augusta 2023 „v súvislosti so zásahom proti náboženským inštitúciám“. Údajne ich obvinili zo šírenia nepravdivých informácií a „podkopávania národnej bezpečnosti“, hoci tieto obvinenia boli nakoniec zrušené. Obom ženám údajne našli marihuanu a usvedčili ich z obchodovania s drogami. Obom  bolo údajne odopreté právo na advokátov. 

Tercero navštevovala Jezuitskú stredoamerickú univerzitu (UCA) v Manague, kde bola študentskou vedúcou, a Morales bola študentkou Jezuitskej univerzity Jána Pavla II. Mnoho študentov UCA bolo aktívnych v roku 2018 na protestoch proti reformám sociálneho zabezpečenia, ktoré presadila autoritárska vláda. Obe kresťanské školy boli zatvorené v dôsledku rastúcich útokov proti katolíckym kostolom a inštitúciám, ktoré podnietil nikaragujský režim pod vedením prezidenta Daniela Ortegu. Kňazi a farníci katolíckej cirkvi pomohli demonštrantom v roku 2018 a vyjadrili sa proti porušovaniu ľudských práv, ktorého sa dopúšťajú nikaragujské úrady. 

Americký kongresman Chris Smith vydal začiatkom roka 2024 vyhlásenie , v ktorom odsúdil postoj nikaragujskej vlády k demonštrantom. 

„Desaťtisíce Nikaragujčanov utiekli zo svojej krajiny, aby sa vyhli prenasledovaniu, od roku 2018, keď Ortegova vláda zasiahla proti rozsiahlym protestom proti režimu, zlikvidovala stovky ľudí, zranila tisíce a mnohých svojvoľne zadržiavala,“ uviedol Smith.  

Maricarmen Espinosa Segura bola zatknutá v decembri 2023 na základe obvinení z prania špinavých peňazí, čo je často používaná taktika Ortegovho režimu na falošné obviňovanie a uväznenie tých, ktorých považuje za politických nepriateľov. Segura dostala 19. marca 10-ročný trest a pokutu 80 miliónov dolárov za aktivity súvisiace so službou v Puerta de la Montaña. Služba bola súčasťou Mountain Gateway, kresťanskej misionárskej skupiny so sídlom v Spojených štátoch. Jedenásť pastorov a evanjelických vodcov s väzbami na Puerta de la Montaña bolo v marci odsúdených za falošné obvinenia z prania špinavých peňazí.  

Puerta de la Montaña a Mountain Gateway koordinovali veľké evanjelické podujatia. Tieto udalosti prilákali státisíce ľudí hľadajúcich Krista a veriacich, ktorých autoritatívny režim pravdepodobne považoval za hrozbu pre svoju moc. 

Rovnako ako Segura, aj Marisela de Fátima Mejía Ruiz , tiež spojená s ministerstvom Puerta de la Montaña, dostala pokutu 80 miliónov dolárov a 15-ročný trest odňatia slobody za pranie špinavých peňazí. 

Správa Komisie Spojených štátov pre medzinárodnú náboženskú slobodu (USCIRF) z júna 2024 podrobne opísala rozsah, v akom sa latinskoamerický národ zameriava na kresťanov. 

„Sociálna a politická kríza v Nikaragui, ktorá sa začala v apríli 2018 násilným potlačením pokojných protestov vládou, mala zničujúce dôsledky pre katolíkov a protestantov,“ uvádza sa v správe. „Vláda sa pôvodne zamerala na katolícku cirkev, pretože poskytla útočisko demonštrantom a duchovenstvo vyjadrilo nesúhlas s porušovaním ľudských práv zo strany vlády... [Okrem toho] sa... režim zapája do čoraz represívnejších akcií proti protestantským komunitám, keď sa snaží upevniť svoju moc. .“

Foto a preklad z International Christian Concern

Next