« Back

Božia láska príď

Božia láska príď

 

 
Ako definovať lásku Božiu? Každý kresťan si pri tejto otázke predstaví nekonečné milosrdenstvo Božie, ktoré nás obklopuje ticho a neustále a pôsobí v každej chvíli nášho života. Je to on, samotný Boh, ktorý nás napriek našim hriechom stále miluje a miluje nás až na smrť. Preto obetoval svoj život za svoje deti a nie rýchlou, lež pomalou a bolestivou smrťou nám chcel predostrieť cestu k sebe. 
Je to teda láska obetavá. Tá, ktorú pochopí každý z nás až keď ju zažije. Je ťažké obetovať sa, ale hĺbku tejto lásky pochopíme až keď si niečo vytrpíme, niečo prežijeme a cítime naplňujúce šťastie z tejto lásky. Láska obetavá je láska matky, ktorá sa skláňa nad svojím dieťaťom. Nie len počas celého dňa, no venuje sa mu s trpezlivosťou aj počas nocí, aj počas chorôb a to robí nezištne a oddane. Je to teda láska matky/otca k svojmu dieťaťu. Neskôr to môže byť láska dieťaťa k svojmu rodičovi, keď počas staroby a choroby potrebuje pomoc toho, ktorému tak veľa obetoval. Ktorého vychoval, postavil na nohy a vštiepil mu vieru v Boha, v seba.
Je to láska vášnivá. Láska zaľúbených, ktorí si nevedia predstaviť život bez toho druhého. Okamihy, keď všetci hovoria že človek príde o rozum ak stretne svojho milého/milú. Láska, pri ktorej sa človek o toho druhého stará bez toho, aby mu to bolo zaťažko, stará sa  však aj o jeho dušu, o jeho čistotu a svätosť.
Je to láska súrodencov, láska k svojim kamarátom a priateľom. Keď prežívate radosť spolu s radosťou toho druhého, súcit s jeho smútkom a modlitbou či slovom ho držíte nad vodou. S humorom, ktorý od toho druhého radi prijímate. Láska, pri ktorej vám v srdci poskočí pretože ste s obľúbenou osobou. Starším bratom, pri ktorom sa cítite bezpečne. Sestrou, ku ktorej cítite obdiv i úctu. Láska, ktorá je samozrejmá a prejavuje sa malými skutkami milosrdenstva, úsmevom a pohladením.
 
Spojenie všetkých druhov lásky, ktorú človek tu na svete pozná a z ktorej srší šťastie do duše, tak si predstavujem Božiu lásku ku nám, svojim deťom, svojim priateľom, bratom a sestrám, svojim najmilovanejším druhom.  Láska, ktorú cítite vo vetre vejúcom ponad stromy , v lúčoch slnka, speve vtákov v kráse všedného dňa. 
 
„Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá, nezávidí, nevypína sa, nevystatuje sa, nie je nehanebná, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nemyslí na zlé, neteší sa z neprávosti, ale raduje sa z pravdy. Všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa, všetko vydrží.
Láska nikdy nezanikne. Proroctvá prestanú, jazyky zamĺknu a poznanie pominie. Lebo poznávame len sčasti a len sčasti prorokujeme. Ale keď príde to, čo je dokonalé, prestane, čo je len čiastočné.“
Comments
sign-in-to-add-comment
Pre mňa je nejako stále najsladšia taká láska, pri ktorej mi srdce skáče.
Posted on 27/08/12 21:24.
My tú Božiu skrátka nepochopíme emoticon
Posted on 27/08/12 22:32 in reply to Miroslav Čonka.
Božia nás jednoducho presahuje a pokým žijeme v tele, tak nám bude vždy takáto láska príjemnejšia. Ale to je dobré, pretože potom by sa ani nikto neženil a nevydával. Ak by každý poznal tú veľkú lásku, tak by bol asi každý zasvätený Pánovi.
Posted on 28/08/12 04:44 in reply to Veronika Valúchová.
Áno a pekný blog. Ani som nepochválil.
Posted on 28/08/12 04:45 in reply to Veronika Valúchová.
Zdá sa mi, že slová nikdy nevyjadria tú hĺbku citov, ktoré zasiahnu srdce, myseľ i dušu navzájom...
Ktorá z nich je najväčšia?
Zažila som všetky. Lásku priateľskú, snúbeneckú, manželskú, rodičovskú, sesterskú, bratskú, priateľskú, lásku dieťaťa k rodičom, a v každej je niečo výnimočné, vznešené, jedinečné, neopísateľné, fascinujúce.
Ale všetky tieto lásky by neboli ničím, keby nemali základ v láske k Bohu. To ona dáva týmto všetkým láskam zmysel, dôstojnosť a pravú podstatu. Bez nej by som nevládala dýchať, žiť, jestvovať.
Bože, ďakujem ti, že nás tak veľmi, nekonečne miluješ,a že aj ja ťa môžem milovať emoticon
Milá Veronika, vďaka za krásny blog.
Posted on 28/08/12 08:05.
Ďakujem za vyznanie!Pravdivé, autentické, život sám - boh a človek! Vďaka, Evička!
Posted on 27/10/12 20:42 in reply to Eva Vráblová.