« Back

Dary Ducha Svätého.

Dary  Ducha Svätého.

Včera sme oslávili sviatok Nanebovystupenia Pána. "Lenže hovorím vám pravdu: Je pre vás lepšie, aby som odišiel. Lebo ak neodídem, Tešiteľ k vám nepríde. Ale keď odídem, pošlem ho k vám." Ján 16,7 "On ma oslávi, lebo z môjho vezme a zvestuje vám. Všetko, čo má Otec, je moje. Preto som povedal, že z môjho vezme a zvestuje vám."Ján 16,14,15

Duch Svätý - vždy ide o jednu podstatu, princíp, ktorá sa prejavuje v rôznych situáciách, väzbách a vzťahoch.  Duch Svätý je ako betón, raz je v základoch , raz tvorí schody a pod.

1. Múdrosť -  je schopnosť vidieť svet a veci okolo seba Božími očami.

Všetko čo Pán na nás dopustí je milosť, pretože je to práve to čo najlepšie potrebujeme k svojej spáse v danom okamihu. Dar múdrosti nám práve umožňuje vo všetkom okolo nás, v situáciách vidieť Božiu vôľu. Tak napr. zomierajúci na rakovinu vie s presnosťou cca ½  roka, koľko bude ešte v časnosti a umožní mu usporiadať si pozemské veci a pripraviť sa na cestu do večnosti.

2. Rozum -  ide o schopnosť vytvárať  logické väzby v tom čo práve robíme  v myslení v konaní a vo všetkom čo práve robíme.

3. Poznanie – tatko obdarovaný zase dokáže hľadať a nachádzať vnútorné súvislosti v javoch a veciach okolo seba.

4. Rada -   ide  o schopnosť empatie (vcítenia sa) , hľadania a nachádzania vnútorných väzieb v problémoch iného človeka.

5. Sila – bez toho daru ostatné dary by boli ako krásne auto so silným motorom ale bez benzínu. Sila je tým benzínom.

6. zbožnosť  a 7. bázeň  -  sú  len logickým vyústením prvých štyroch darov Ducha Svätého.

 

   Tiež môžeme 7darov ducha svätého vidieť ako protipól 7 hlavných hriechom , kde číslo 7 je číslom plnosti.  Prvé štyri dary DS majú spoločné na jednej strane nachádzanie  väzieb a vzťahov  a na druhej strane ich vytváranie. Môžeme povedať že prvé štyri dary DS symbolizujú 1. božskú osobu Boha Otca. Dar sily symbolizuje III. božskú osobu Ducha svätého a dar zbožnosti a bázne  je vyjadrením vďaky voči Pánovi za predošlé dary a sú symbolom pre II. božskú osobu nášho Pána Ježiša Krista, ktorý je stelesnenou , zhmotnenou láskou. 

                                                                                                                                     Anton Ján MKS

 

viac a podrobnejšie viď: http://www.trojica.sk/dary/

Comments
sign-in-to-add-comment
Je výborné si ich pripomínať! Nech všetky tieto dary Ducha Svätého víťazia v nás prv, než urobíme mylné rozhodnutia.
Posted on 18/05/12 11:50.
Veľmi pekné a zrozumiteľné vysvetlenia, vďaka... Nech nás tieto dary Ducha napĺňajú...
Posted on 18/05/12 14:08.