Blogs

« Back

Medina zvestuje Evanjelium v Afganistane vďaka vám

Medina zvestuje Evanjelium v Afganistane vďaka vám

Medinin manžel bol zabitý pre svoju vieru v Ježiša, ale vďaka vašim modlitbám a podpore Medina naďalej nasleduje Krista a hovorí o svojej viere

Medinine* detstvo bolo celkom typické pre dievča vyrastajúce v Afganistane. Hoci sa narodila v chudobnej dedine v odľahlej časti krajiny, predsa mohla chodiť do školy a aj zmaturovať. Otec jej potom zariadil sobáš s bohatým mužom, ktorý bol tiež blízkym príbuzným. 

Ich manželstvo nebolo zo začiatku ľahké. Medina svojho manžela vrúcne milovala, no nebol k nej vždy láskavý. „Pracoval vo vládnom úrade a bol nespokojný s mojím vidieckym správaním, často dával najavo svoju nespokojnosť,“ spomína. 

Stará priateľka a nová viera 

Dva roky po svadbe sa Medine narodila ich dcéra – a približne v rovnakom čase do ich života vstúpila bývalá priateľka jej manžela. 

Medina si nebola istá, ako má jednať, kým nevidela, ako toto priateľstvo mení jej manžela. „Spočiatku som nenávidela priateľku môjho manžela, keď sa pozornosť môjho manžela presunula preč odo mňa a našej dcéry,“ hovorí Medina. „Začal však hovoriť príbehy Abraháma a Mojžiša a ja som počúvala s nadšením a láskou.“ 

Zakrátko sa Medinin manžel stal kresťanom a prvá osoba, s ktorou hovoril o svojej viere, bola ona. „Prijala som kresťanstvo,“ hovorí. "Táto novoobjavená viera priniesla do môjho života šťastie a môj manžel a ja sme boli spolu šťastní." 

Keď rástli vo svojej viere, manželia urobili riskantné rozhodnutie podeliť sa o to, čo sa naučili. „Neskôr sme začali učiť druhých, pričom môj manžel ich mal deväť a ja štyri,“ hovorí. "Napriek ťažkostiam naša práca pokračovala."  

Zlovestná návšteva   

Medina je podľa odhadu jednou niekoľkých tisíc veriacich v Afganistane. Najmä pre Medinu ako ženu je riziko odhalenia jej viery obrovské; môže to mať za následok rozsudok smrti alebo mučenie a väzenie.  

Medina porodila ich druhé dieťa, keď dostala zvláštnu návštevu. „Doma ma navštívili dvaja ľudia, ktorí tvrdili, že pracujú pre môjho manžela,“ spomína. „Odišli bez toho, aby odovzdali nejaké konkrétny odkaz. Bola som veľmi znepokojená, ale môj manžel ma ubezpečil, že sa nemám čoho obávať.“  

Čoskoro po príchode mužov Medinin manžel zmizol. Už ho nikdy nevidela.  

Duchovná služba pokračuje   

Medinu utešovali iní veriaci. „Našla som útechu v čítaní Biblie a modlitbách za svojho manžela a našich spoluveriacich,“ hovorí. "Nestratila som svoju vieru a pokračovala som po Ježišovej ceste."  

Vie, že teraz, keď je Taliban opäť pri moci, sa riziko spojené s hlásaním jej viery len zvýšilo. A obmedzenia bránia ženám cestovať osamote, čo sťažuje evanjelizáciu. Nič však Medine nezabráni v tom, aby vykonávala prácu, o ktorej verí, že ju Boh povolal – a vaše modlitby a dary jej pomáhajú pokračovať.  

„Vyjadrujem svoju vďačnosť všetkým našim veriacim bratom a sestrám, ktorí nás podporili študijnými materiálmi, jedlom a palivom,“ hovorí. „Nech ich Boh hojne žehná. Vo svojom živote zostávame šťastní, pretože máme pri sebe Ježiša, ktorý nás naďalej žehná a posilňuje.“  

Meno zmenené z bezpečnostných dôvodov

 

Preklad z Open Doors

Foto: wikimedia

Next