Blog

« Back

Príspevok na dieťa (najmä) pre pracujúci rodičov

Dobrý deň!

Na stránke:

http://www.aktuality.sk/clanok/186725/prispevok-na-starostlivost-o-dieta-vyuzivaju-najma-bratislavski-rodicia/

je uverejnený článok o zvyšovanie príspevku na starostlivosť o dieťa. Vôbec neviem, či je to to isté ako rodičoský príspevok. Ja toto vnímam aj trochu ináč ako len "super zdvihli nám príspevok". V článku je malá zmienka o tom, ako sa tento príspevok najčajstejšie využije. Je to veľmi dobrý a vhodný príspevok, pretože pracujúce mamičky tak môžu ísť pracovať. Z toho vyplýva, že ak pracujú, tak nemajú materskú.

Teda vraciam sa k článku aj s novými informáciami.

Dôležité info na začiatok:

Rodičkovský príspevok(materská)  - to sa dáva, pokiaľ je mama alebo otec po narodení dieťaťa s ním doma. V podstate, ak nastúpi do zamestnania, ukončili "materskú".
... a potom, ak sú splnené nároky - môžu rodičia požiadať o príspevok na starostlivosť... (to už je dieťa napr. v materskej škôlke). (Takže správne komentovala pani za článkom, je to práve na jasle a škôlku a podľa článku na azete sa to dvýha na 230€ mesačne).

zo stránky Ministerstva ako vzsvetlenie k tomu:

S účinnosťou od 1. januára 2011 sa zvyšuje maximálna suma príspevku na starostlivosť o dieťa, a to zo sumy 164,22 eur na sumu 230 eur mesačne. Rodič dieťaťa do troch rokov veku (alebo šesť rokov veku dieťaťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom) si bude môcť vybrať, či bude poberať popri zárobkovej činnosti rodičovský príspevok alebo príspevok na starostlivosť o dieťa. Naďalej sa ponecháva poskytovanie príspevku na starostlivosť o dieťa v sume 41,10 eur mesačne bez preukazovania výdavkov v tom prípade, ak starostlivosť o dieťa zabezpečí dospelá fyzická osoba bez živnostenského oprávnenia alebo zárobkovo činný rodič.

Od 1.1.2011 sa na účel príspevku na starostlivosť o dieťa novo definuje zárobková činnosť. V zmysle novej definície sa za zárobkovú činnosť pre účel príspevku na starostlivosť o dieťa považuje len taká činnosť, z ktorej je rodič povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec (povinné dôchodkové poistenie sa nevzťahuje napr. na rodiča, ktorý vykonáva práce na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru) alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba alebo osoba, ktorá podlieha výsluhovému zabezpečeniu alebo dôchodkovému systému v cudzine.

Za zárobkovú činnosť na účely príspevku na starostlivosť sa aj podľa novej právnej úpravy  považuje  poberanie materského alebo obdobnej dávky v cudzine najdlhšie do šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa.

Toľko k informáciám zo strany kompetentných.

Môj názor však:

K tomuto chcem povedať, že však načo zvyšovať materský príspevok, keď mamičky môžu byť produktívne na úkor vzťahu s deťmi.
Spomínam si na jeden článok, o jednej pani (predsedníčka neviem čoho v rámci EÚ), ktorá vytýčila cieľ, uzákoniť povinnosť, aby deti už v skorom rannom veku išli do jasieľ, a matky tak išli pracovať. Viete si predstaviť ten dopad na budovanie vzťahu s dieťaťom? Veď to dieťa bude mať viac mamu v opatrovateľke ako v mamke.
"Všemohúci a večný Bože, stoj pri nás, lebo prichádza doba, ktorá je už tu". Takto zvýšia príspevok na starostlivosť o dieťa namiesto materskej, len aby už mamičky vysáčkovali do roboty. Brďo, veď si zoberte, že z nedostatku pociťovanej lásky máme potom puberťákov či adolescentov, ktorý sa silno búria, sú nezodpovední, a táto nezodpovednosť pretrváva aj potom, v dospelosti.
Navyše takýto ľudia najčastejšie nechcú pracovať. A takto si štát buduje svoju budúcnosť? No keby som teto poslal dákemu politikovi, tak ma riadne vysmeje :-D Lenže čo je lepšie? Keď bude maminka pracovať po narodení dieťaťa X rokov, alebo jej dieťa, ktoré bude dobre vychované, na dobrých rodinných základoch bude pracovať 2X rokov? Takéto "deformované" decko, puberťák alebo dospelý, môže štát obohatiť len tak, že bude nakupovať "drahé značky" alebo takzvané fejky (fake) - napodobeniny drahých značiek u firiem, ktoré nie sú slovenské. Takže žiadna podpora národného hospodárstva.Tiež však sa zvýši kriminalita a výdavky s tým spojené na regres, väzenie, rehabilitáciu... To sa dá vypočítavať donekonečna plus SMS, koľko takto štát stratí. Ale veď načo investovať do niečoho, čo nemá výsledok hneď, všakže Slovač. Priznám sa, že mi toto veľmi pripomenulo jeden článok, kde sa porovnáva Česko so Slovenskom a kedy by sme ich mohli hospodársko-ekonomicky dobehnúť:

"Možno je to zjednodušenie, no často sa zdá, že Česi pred tým, ako začnú stavať, vykopú hlbšie základy. Vidieť to aj na športe, kde výkon hráčov na ihrisku je vyústením práce celého zástupu ľudí - od politickej podpory, komerčných sponzorov, až po prácu športových funkcionárov. Kým Slovák chce výsledok okamžite a s pompou, Čech je pripravený vytrvalo a sústredene hĺbiť základy. Možno to súvisí s tým, že kým Čech má kdesi v podvedomí uložený ideál snaživého a podnikavého nemeckého remeselníka, u Slováka je to uhorský zeman, ktorý musí okázalo a nabubrene reprezentovať, aj keby mal v skutočnosti holý zadok." (Zdroj: http://www.aktuality.sk/clanok/186668/komentar-dostihneme-cechov-v-roku-2017/ )

Ja to častokrát cítim aj na sebe - niečo ma stojí úsilie, a potom ma dlho štve, že nemám výsledky čo najskorej. Začal som pracovať s DJingom a s kamarátom, kameramanom, sme sa dohodli na spolupráci. Minulý rok som ja odohral 6akcií za jeseň, on však bol však s kamerou len na jednej. Ja som išiel s cenou čo najviac dole, aby som bol pre zákazníka zaujímavý, a on len stále oddôvodňoval, prečo jeho ceny musia byť vysoké - HDV kamery a pod. Tento rok som mu písal, že ako teda spolu na rok 2011, a on mi povedal nato, že ohlas bol slabý, našiel niečo iné. [Ja momentálne nepôsobím, len študujem v zahraničí, a to je pre mňa No.1, ale už mám na august akcie, hoc menšie, ale aj také považujem za rozumné zobrať, pretože je to investícia do môjho mena.] Verte mi, je pre mňa veľmi lákavé dať vyššiu cenu, pretože peniažky sa zídu. Ale čo je lepšie? Odohrať 12akcií za X/2 € alebo 4akcie ze X€?

Alebo - neviem teraz ktorá komora či aliancia slovenských výrobcov ide organizovať informačnú kampaň na zviditeľnenie a zlepšenie predaja slovenských výrobkov. Našiel som nato reakciu, že prečo radšej nejdú s cenami nižšie, ako robiť nejakú kampaň. Brnkať Slovákovi na strunu "ja som národovec" podľa mňa nie je najvhodnejšie. "Správny" Slovák chce rýchlo zarobiť (tu predajca), ale "správny" Slovák chce čo najlepšie ušetriť a teda nakúpiť čo najlacnejšie (tu kupujúci). Tak ako chce niekto tieto dve veci skĺbiť?

Treba však povedať, že sú isté výnimky na trhu, ktoré však dlhodobou prácou (kedy manžel s manželkou začínali doma v garáži) dosiahli vysoké úspechy (a dnes budujú X-tú halu pre svoj závod), a tieto úspechy sú viditeľné hlavne v zahraničí. Samozrejme sú to výrobky vysokej kvality, ale zodpovedá to úsiliu, ktorým to budujú.

Tu sa vrátim zas na začiatok. - Podľa mňa nie je stále v mentalite väčšiny Slovákov investovať do budúcnosti. Dôkazom sú aj stále väčšie množstvá ázijských predajcov. (Týchto ľudí neodsudzujem, pretože len reagujú na "potreby slovenského trhu"). Alebo - kamarát ide rekonštruovať byt. Samozrejme nechal vyjadriť sa svojich známych a dostal dve skupiny odpovedí: 1) Investuj hneď a viac, a potom nebudeš musieť do toho vrážať - rozumné si myslím. 2) Investuj teraz menej, sú aj lacnejšie výrobky na trhu, však predsa neskôr si to vymeníš, teraz aj tak potrebuješ peniaze aj inde, nielen pri rekonštrukcií bytu. Čo však si má chlapec vybrať? (Nech si odpovie každý sám).

Uvedomujem si, že tento článok je pointovo rôzne rozbitý, ale hlavná myšlienka, dúfam, nikomu neunikne.

A ešte na záver, ak sa by niekto chcel alibisticky dištancovať od politiky "tých tam hore", je tu jeden citát: "Tí "tam hore" sú len vzorkou z nás "tu dolu". (Zdroj: http://jurajdrobny.blog.sme.sk/c/263547/Ked-teda-vy-hoci-ste-zli.html)

Takže: Začnime od seba. V tom nech nám Všemohúci Pán Boh pomáha.

Comments
sign-in-to-add-comment
Ak mám dobré informácie ,tak od januára 2011 dostávajú rodičovský príspevok aj matky (príp. otec), ktoré pracujú. Ten príspevok na starostlivosť bude zrejme príspevok na zaplatenie škôlky, alebo jaslí ?. Ale ak vie niekto viac, aj mňa by to zaujímalo. emoticon
Posted on 11/05/11 13:58.