Blog

« Back

Kresťanský gynekológ

Zdravím vás!

Tento príspevok dávam preto, aby som vyvolal diskusiu.

Rád by som poznal váš názor na pomoc pri štarte kresťanského gynekológa.

- mala by diecéza v danej oblasti finančne pomôcť zrodu ambulancie, ktorú bude mať gynekológ vykonávajúci svoju prax výlučne podľa Božej pravdy a teda učenia Katolíckej cirkvi?

- ako vnímate vy, ženy, existuenciu takéhoto lekára? Boli by ste ochotné odísť od klasického lekára, zaťaženého zmluvou s nemocnicou, zmluvami s farmaceutickými spoločnosťami?

- dali by ste zo svojho vrecka na takýto projekt?

- ešte by ma zaujímal postoj "neplodných párov". Že ako vnímajú vec ohľadne umelého oplodnenia - či by išli k lekárovi, ktorý po všetkých možných diagnostických vyšetreniach navrhne umelé oplodnenie, alebo za takým, ktorý pracuje v súlade s prírodzených plánovaním rodičovstva (viď http://www.lpp.sk/ ) podľa rôznych metód, prípadne keď už ani toto nezaberá, tak odporučí adopciu? Viem, je to kecanie do svedomia týchto párov, ale predsa na to diskutujeme.

Ďakujem prípadnýn diskutuúcim. Teším sa na vaše príspevky.

S pozdravom Tomáš Nemec

Comments
sign-in-to-add-comment
Jarmila Semanová
Oceňujem, Tomáš,
Tvoju angažovanosť v tejto veci a som rada, že o tomto píšeš spôsobom, ktorý hľadá možnosti a odpovede pre konkrétnu prax.

Bola by som ochotná odísť od klasického lekára a dala by som zo svojho vrecka na podporu projektu kresťanského gynekológa.
Posted on 17/06/11 22:04.
Tomáš, ja by som tiež rada mať gynekológa ktorý žije evanjelium v praxi. Mala som takého, hoci bol štátny, bol kresťanský. Žiaľ pre mńa, pre neho dúfam že vďaka Bohu už ordinuje v nebi.
Je lepšie ak konzultujete chúlostivé veci s človekom ktorý vám rozumie nielen po odbornej stránke.
Prečo nepodporiť dobrú vec??? Prispela by som.
Posted on 30/10/11 16:22 in reply to Jarmila Semanová.
Vážený pani Semanová. Ďakujem za Vašu reakciu. V Žiline už jedna takáto gynekologická ambulancia funguje a je mi známe, že je to spolupráca so Žilinskou diecézou, a teda zrejme aj pod záštitou. Osobne - moja snúbenica je už u neho zaregistrovaná, hoc pre svoje panenstvo zatiaľ gynekológa nepotrebuje. Predsa len sú to obmedzené kapacity, hoc za tie ženy túžim po kapacite neobmedzenej, ale to by som čakával od lekára perpetum mobile nadľudský výkon. Ak máte takúto túžbu dajte mi vedieť a môžeme o tom pohovoriť, možno sa i stretnúť. Môžem Vám zohnať kontakty na diecézu, aby ste vedeli akým procesom to celé prešlo a ako to financovať (hoc to bude trvať dlhšie. No žiaden beh na dlhé trate nie je stratený. Práve naopak, beh pre Pána a za človeka je už od štartu požehnaním.) Ešte raz vďaka. Ostávajte v Kristovi +
Posted on 30/10/11 16:26 in reply to Jarmila Semanová.
Drahá Otília. Ďakujem za Váš pohľad i ochotu. Mali by sme sa pozrieť, či medzi lekármi, ktorí práve podali výpovede, by sa našiel gynekológ, ktorý je veriaci a rád by pracoval v súlade s Božími pravdami. Máme lekárov, ale tí nevedia, že sme ochotní sa za nich postaviť.
Posted on 30/10/11 16:30 in reply to Otília Ferenčíková.
Tomáš, ja som už u tohto gynekológa aj bola na vyšetrení. Môžem len povedať, že nikto na mňa žiadny nátlak nerobil, ako to bolo prezentované. Šla som dobrovoľne a môžem povedať, že takýto doktor už mohol byť aj skôr. A že som sa to dozvedela v kostole? Na tom predsa nič nie. Tam sa nedá dozvedieť o zlej veci. A práve tento doktor vieru aj žije a preto aj pracuje v súlade s Božím zámerom. Doktora ( ktoré ženy majú záujem) môžem len odporúčať. A že ostatní doktori reagujú tak, ako reagujú a očierňujú ho, môžem povedať, že tí naňho len žiarlia a závidia mu. A to už nie je v súlade s Božou pravdou. Isté vyhlásenie o tom dá aj hovorca Žilinskej diecézy, pán farár Holbička
Posted on 30/10/11 18:55 in reply to tomáš nemec.
fuha.... viete mi povedať viac o tom akože nátlaku? ja som bol teraz mimo, tak by som o tom chcel vedieť.
Posted on 30/10/11 19:01 in reply to Majka Sluková.
Súkromní gynekológovia podali na lekársku komoru podnet na prešetrenie neetického správania sa svojho kolegu, ktorého ambulanciu zriaďuje Žilinská diecéza. Neeticky, vraj, prebiehal nábor pacientov, ktorých pres-viedčali kňazi v kostoloch, či na farách, bez toho, aby vôbec došlo ku kontaktu pacienta s lekárom.

ŽILINA. Žilinská diecéza začala začiatkom mesiaca, prostredníctvom svojej neziskovej organizácie Gianna, prevádzkovať v priestoroch pastoračného centra na sídlisku Solinky, neštátnu gynekologickú ambulanciu. Jej činnosť, hlavne nábor nových pacientov, sa nepozdáva všetkým ostatným súkromným gynekológom, preto zaslali na Slovenskú lekársku komoru žiadosť o prešetrenie porušovania etického kódexu lekára Ivana Wallenfelsa.
Neetické správanie gynekológa

Svoju žiadosť opierajú o tvrdenie, že lekár, alebo ľudia blízki zriaďovateľovi, na veriacich v kostoloch, pastoračných centrách, na púťach, stretnutiach veriacich, v školách, návštevami v domácnostiach vyvíjali a vyvíjajú nátlak na zmenu ošetrujúceho gynekológa.

„K tejto zmene dochádza mnohokrát bez vzájomnej komunikácie lekára s pacientkou. Novootvorená ambulancia nezverejnila, akú odbornú starostlivosť bude vykonávať a ktoré úkony patriace odbornému gynekológovi odmieta,“ napísali lekári.

Najviac ich však vraj trápi, že poisťovne v dobe, keď nedisponujú dostatočným množstvom finančných prostriedkov, rušia zmluvy existujúcim poskytovateľom a nereplácajú nadlimitné výkony, ktoré si preto pacient musí hradiť sám, uzatvorili zmluvu s novým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.
Absencia bioetiky

Podľa hovorcu Žilinskej diecézy Petra Holbičku, ambulanciu prevádzkuje nezisková organizácia Gianna, ktorú zriadila Žilinská diecéza a Fórum života. Vznikla vraj preto, že v Žiline a okolí nebola ambulancia, kde by sa dodržiavali princípy katolíckej morálky a bioetiky voči pacientkam. Takto vraj vyšli v ústrety požiadavkám mnohých žien o jej zriadenie.

ambulancia_490.jpg

Ambulanciu otvorili v pastoračnom centre pri kostole na Solinkách.
FOTO - MICHAL FILEK

Princípy bioetiky tak, ako ich prezentuje Fórum života, nepripúšťajú používanie akejkoľvek antikoncepcie, vrátane prezervatívov. Vylúčené je tiež umelé oplodnenie.

„Všetci pracujeme podľa svojho vedomia a svedomia, podľa platnej legislatívy a požiadaviek žien. Mnohí sme veriaci a za to neodmietame poskytovanie odbornej starostlivosti všetkým ženám. Teóriu bioetiky, ktorú nám cirkev vytýka dodržiavame, ani jednej žene nie je predpísaná hormonálna antikoncepcia, keď si o ňu nepožiada, to platí aj o umelom oplodnení, kde slovo a súhlas má predsa aj manžel. Sme hrdí na množstvo rodín obdarených zdravým potomkom, ako nás teší aj harmonické manželské a partnerské spolunažívanie. Preto každá by mala zvážiť svoje rozhodnutie a nenechať sa manipulovať,“ hovoria gynekológovia.
Nátlak vraj nerobili

Hovorca diecézy tvrdí, že na veriace ženy žiadny nátlak nerobili. „Koncom júla 2011 začala diecéza kampaňou informovať svojich veriacich o vzniku gynekologickej ambulancie prostredníctvom farských oznamov a letáčikov, na čo má zriaďovateľ ambulancie plné právo. Podpisovanie dohôd o poskytovaní zdravotníckej starostlivosti nebolo v kostoloch, ale na farských úradoch a priestoroch zriaďovateľov. Ženy sa mohli slobodne rozhodnúť a nebol na nich v žiadnom prípade vyvíjaný nátlak. Kampaň skončila koncom septembra, nakoľko od 1. októbra začala ambulancia svoju prevádzku,“ informoval nás Holbička.
Etická komisia zaujme stanovisko

Vladimír Balogh, poradca prezidenta Slovenskej lekárskej komory však takéto správanie lekára považuje za neprimerané.

„Aj keď na tohto gynekológa nemáme dosah, pretože nie je členom komory, etická komisia k tomu určite zaujme stanovisko. Z môjho pohľadu je neseriózne takýmto spôsobom si naháňať v kostoloch pacientov. To sa musí diať seriózne, na základe odborných argumentov. Je tiež prekvapujúce, že v tomto období, keď sú pozastavené zmluvy, poisťovne s týmto novým zariadením zmluvu podpísali,“ uviedol Balogh.

Gynekológ Ivan Wallenfels sa rozhodol na otázky neodpovedať.

Čítajte viac: http://zilina.sme.sk/c/6110457/pacientky-pre-gynekologa-verbovala-dieceza-v-kost­oloch.html#ixzz1cM1mKuRi
dala som tu ten článok v SME, ktorý ma riadne pohneval
Posted on 31/10/11 11:32 in reply to tomáš nemec.
Zdravím Vás!
Uvažoval som, či by sme sa nemali nejako postaviť za tohoto lekára a poslať tomu prezidentovi nejakú petíciu. Zajtra sa pokúsim skontaktovať sa s p.Holbičkom
Posted on 31/10/11 22:11 in reply to Majka Sluková.
Tak vidíme, všetko je v poriadku. Posledné kvílenie zdochýnajúceho psa ustalo, a veľké bububu prehrmelo.

Veľmi sa teším z doktora Walensfelsa, je to odborník, vie poradiť, usmerniť, veľmi pekne komunikuje s pacientkami. A nerozhádže ho ani moje množstvo otázok.

Pokiaľ je možné, vždy tohto človeka podporím.

Keby bolo treba, nech sa u neho zastavia aj iní lekári, ktorí by chceli poskytovať svoju prax v súlade s bioetikou a učením Katolíckej cirkvi. Určite z vlastnej skúsenosti povie, ako začínal, a že to ide.

Ešte som chcel povedať, že po 9mesiacoch kontrol mojej manželky u tohto lekára sa nám narodila malá Klárka, 3100g, 49cm. Vďaka, doktorko :o)
Posted on 13/01/13 20:07 in reply to tomáš nemec.
Tomáš, teším sa z Klárky, nech vám je na radosť a Bohu na slávu. Doktor Walensfels je veľmi milý a príjemný človek. Doporučila som ho viacerým ženám a dievčatám, ktoré sa báli gynekologickej prehliadky. Sú s nim veľmi spokojné, pretože doktor vie poradiť, usmerniť. Ešte som nepočula na neho žiadnu sťažnosť. Vďaka Pane, za tohto lekára
Posted on 14/01/13 10:38 in reply to tomáš nemec.
Úžasné, vďaka za návrh! Myslím, že je na čase, niečo také odštartovať! Medzičasom sa začína platiť všade, za hocičo. Som za a modlím sa aby Boh riadil a požehnal toto dielo!
Posted on 14/01/13 14:47.