« Back

Rock a Klasika

Rock a Klasika

Po tom svojom poslednom blogu, dám tu niečo, k čomu ma priviedla jedna členka MK, Mária Irma, týmto ju pozdravujem. Chcel som dať tomu originálnejší názov, ale budiž už tomu tak. :D

Rock, Metal a Klasika. Tieto štýly asi nemajú nič spoločné, a predsa existujú ich hybridy. Niekto by povedal, že klasika, to je hudba od Boha, ktorá povznáša dušu aj myseľ človeka. Aj v dnešnej dobe sa tvoria krásne klasické skladby. Nie, klasická hudba nezanikla, a nikto ju nemôže odpratať niekam do minulosti a zabudnutia. Jeden môj známy a podľa mňa aj jeden z najlepších organistov na Slovensku, František Beer, je tiež toho dôkazom, že klasika nevymrela. Dúfam napíše časom svoje vlastné veľkolepé a krásne skladby, aj keď úžasne hraje na organe tie staré klasické, čo je nádherné počuť. Na druhej strane, by sa z rád veriacich našli mnohí, ktorí by tvrdili, že hudba ako rock a metal pochádza od Satana samotného, degraduje ľudskú bytosť, oživuje v nej živočíšne pudy, násilie, sexualitu, odvádza ho od Boha, a samozrejme aj väčšina členov takýchto skupín sa hlási k satanizmu. Väčšina z nich najskôr asi nie sú skutoční satanisti, ale len sa tak prezentujú, pretože to už nejako patrí k ich kultúre, či subkultúre. 

Klasickí skladatelia, v dnešnej dobe nám známi, boli vo svojom čase niečo ako rockové hviezdy dnes. Ľudia chodievali na ich koncerty, ktoré hrali na živo oni sami. Ľudia si pohmkávali ich melódie, zručnejší hrali sami na klavíroch, husliach. Ešte LP platne, magnetofónové pásky, či cédečká, ani USB kľúče v tej dobe neexistovali. Dokonca ani rádio, ktoré údajne vraj vynašiel Marconi, aj keď použil v ňom väčšinu patentov od Nicola Tesly, ktorý sa snažil o niečo oveľa prelomovejšie, než bolo rádio. 

Čo môže vzniknúť takým hybridom nebeskej hudby a hudby od Satana? Čo to bude? Nuž ak z celej duše neznášate metal a rock, ale milujete klasiku, tak sa vám to bude zdať silne degradujúce, ponižujúce svoj obľúbený štýl, ktorým je klasika. Môžete argumentovať, že týmto rockerom došli nápady, že preberajú klasické diela, a tým ich ničia. Alebo, že chceli oživiť na svoj spôsob tieto veľké diela. Zarytím rockerom, či metalistom sa to asi tiež nebude páčiť. Ale niektorí možno nájdu v tom zaujímavý kus. Niečo, kde zahodia predsudky a povedia si jednoducho: "Páči sa mi to!"

 

Vybral som niekoľko veľmi známych klasických skladieb zahratých buď rockovo, alebo metalovo. Táto posledná od Beethovena - Pre Elišku je u mňa symbolická, kedže to bola asi prvá klasická skladba, ktorú som kedy počul, ešte ako malé dieťa, a uvedomil som si pri nej krásu klasickej hudby.

Comments
sign-in-to-add-comment
Mirko, fest ďakujem. Ten rock a metal dráždil skôr mamičku- ja si z "hybridov" dakedy aj vyberiem.
Ďakujem za opätovné prílohy- len ako si to mám, ja chúďa staré, uložiť? Zatiaľ to mám iba poznačené pri Tvojom mene na MK. Totiž robiť náročnejšie veci a nezbabrať a neporušiť autorské práva, hm....keby to bolo na maili, dám si tam hviezdičku a je. Viem, že tam mám dačo pekné!
Inak, samozrejme mám rada aj modernú klasiku. Penderecki je pre Teba dedko, Eben- Petr asi tiež, mám rada Pavlicu a Rubika.
Ak som v Košiciach a mám možnosť sa dostať na F.Beera, nevynechám!je fascinujúci, zatiaľ ho poznám iba ako interpreta.
Tak Ti ďakujem , posielam 1000 hviezdičiek a veľmi sa teším, že máš aj iné zaujímavé stránky.....Prišla som trochu rozladená z kostola, čo by sme nemali- od Pána Ježiša- ale slúžil mladý kňaz, ktorý mi v chorobe odmietol sviatosti. ....tak si mi s touto krásou otočil pozornosť. Vďaka!
A píš! Patríš k nám!
Posted on 25/08/13 11:40.
Ja ti to môžem stiahnúť aj a poslať na e-mail, ak chceš. Ja v rámci youtube mám svoj účet, kde si môžem rôzne piesne potriediť, zaradiť do albumov, a kedykoľvek si to potom vybrať a dať prehrať. Youtube umožňuje takéto veci. Zároveň naša legislatíva na Slovensku je iná, než v USA. Nie je trestné, si veci z internetu stiahnuť pre vlastnú potrebu. Trestné je ich šíriť, bez oprávnenia. Teda je jedno, z akého zdroja na internete si niečo stiahnem, čo bolo už verejne publikované, ak je to len pre moju osobnú potrebu a nebudem to ďalej šíriť niekde po internete, či verejným obchodovaním s tým a prehrávaním na verejných miestach bez oprávnenia. Trestný čin pácha ten, kto niečo šíri. Ak si teda niečo ty stiahneš z takého voľného zdroja, pre svoju osobnú potrebu, nepáchaš trestný čin a ani priestupok. Sťahuješ si len niečo, čo bolo verejne dané. A ty sa nemusíš starať o to, či ten alebo tá dotyčná osoba vlastní práva na šírenie a publikovanie týchto vecí. Nie je to tvoja vec.
Posted on 25/08/13 12:20 in reply to Mária-Irma Danieliszová.
Samozrejme som myslel odkazy na tie skladby do e mailu, aby si si ho mohla označiť.
Posted on 25/08/13 12:23 in reply to Mária-Irma Danieliszová.
A ja mám rád najmä teraz autorov, čo skladajú hudbu pre filmy, a pre divadlo, muzikály. Nuž, možno inšia doba, ale klasická hudba to je stále. Tie štúdia poskytujú skladateľom obrovské možnosti niečo vytvoriť, celý filharmonický orchester tam majú. Úžasné. Beera poznám osobne, aj keď nie sme takí kamoši, že by sme na pivo spolu chodili emoticon Beer je pivo v angličtine, tak trošku som si chcel spraviť taký slovný zvrat z toho.
Posted on 25/08/13 12:47 in reply to Mária-Irma Danieliszová.
Mirku, budem Ti vďačná, aj ja veľa sťahujem z you- tubu, som prihlásená.
Ak pridáš k e mailom aj krátky návod, poteším sa- hlava stará-deravá. A samozrejme si prosím aj Tučného. Včera večer som si ho púšťala a pri bránach neba mi zvlhli oči, to sa dnes nenosí - môj dnešný mail- ale bola som sama v izbe. Mám na večnosti už veeeľa zlatých ľudí, ktorí sú v mojom srdci dierou a len nádej ma drží, že mi ich Pán ešte ukáže.
Ešte raz vďaka- máš srdce ako harfu!
Posted on 25/08/13 12:56.
Mirko, neviem sa dostať ani ja na tvoj wall ani privátnu korešpondenciu:
tak teda: ja.mariadan@gmail.com. Ďakujem. A tú harfu som myslela veľkosťou a nie že sa často rozladí!!!! emoticon
Posted on 25/08/13 13:27 in reply to Mária-Irma Danieliszová.