« Back

Neklaňám sa soche Panny Márie

Nuž na jednej strane jasný a výstižný nadpis, na inej do značnej miery provokatívny. Som katolík. Každý katolík by mal vedieť, že cieľom úcty k Panne Márii je oslava Krista, a že modlitba ruženca je kristocentrická modlitba. Mnohí však ako kresťania si nie sme vedomí iných veci. Nejdem kázať, skôr napísať zamyslenie.

Nechcem riešiť modlitby, nejde mi o rozdiely v jednotlivých kresťanských cirkvách, spoločenstvách, pre niektorých denomináciách. Chcem skôr riešiť kresťanstvo samotné, svedomie človeka, to, prečo vôbec sme kresťania, aj keď z pohľadu katolíka.

                Pre mnohých, či veriacich, alebo neveriacich je najmä katolícka cirkev to „extra spoločenstvo svätých“ kde sú len samí dokonalí ľudia.Či už sú to katolíci alebo nekatolíci, či neveriaci. Pre iných celkovo je každá kresťanská cirkev tou cirkvou vyvolených a svätých. Na tom sa väčšina zhodne. Posledný anarchista, pankáč aj ten katolík, čo každý deň chodí do kostola. Jední to vnímajú zvonku, tí druhí zvnútra. Každý sa teda náležite v tom či onom spoločenstve tak či onak správa.  Preto sa k týmto cirkvám či spoločenstvám pristupuje oveľa kritickejšie, než k hocičomu inému. Sú to dokonalí a bezchybní kresťania. Na oko sú väčšinou otvorené každému hriešnikovi, cudzincovi, ktorého privítajú zväčša až slávnostne. Sme predsa skutoční kresťania a obrátený hriešnik má vydávať svedectvo. A tak pankáči a iná mládež nadáva, aký sme dokonalí, a my ich neprijmeme, pretože pre nich miesto nemáme. Samozrejme, pre pády miesto už veľmi nie je. Každý má v sebe tie či oné predsudky, pravidlá, farizejstvo. Bijeme sa do pŕs, nie pre svoje viny, ale pre svoju spravodlivosť a ukazujeme na iných. Nemáme problém odsúdiť ani dlhoročného priateľa, či člena rodiny. Pre tieto pády ani zo širokej verejnosti pochopenie nie je, a každý prehrešok v oblasti katolíckej cirkvi sa aj tristokrát obráti v médiách. Vy chcete po nás, aby sme my boli veriaci a dokonalí ako vy, a pritom sa pozrite sami na seba, akí ste. My sme predsa nikdy nevraveli, že sme dokonalí, alebo?...

                Dobre, mohol by som riešiť tieto spory filozoficky donekonečna, alebo sa rovno postaviť na strechu s terčom namaľovaným na hrudi, aby do mňa strieľali za tieto kacírske myšlienky. Nepochopenie v oblasti viery, kultúry, vnímania atď. je vo svete obrovské. Pritom sa vytráca z nás to jediné podstatné, na čo apeloval sám Kristus a pre čo sa máme volať kresťanmi a Božími deťmi. Ľudskosť. Nevyčítal farizejom vieru, teda body viery, ale ich srdce a správanie. Veď Pavol sa hájil na súde tým, že ho súdia za to, že je farizej a jeho vieru. Všetci môžeme oslavovať kňaza Kuffu, omieľať ho, čo robí, nebude to na nič. Pokým skutočne nevstúpime sami do svojho svedomia. Každý človek potrebuje individuálny prístup. Niekto by o mne nikdy nepovedal že som veriaci, lebo nevyzerám tak. Ako vyzerá veriaci? Iní, by ma označil za farizeja, zákonníka, ktorý pozná len zákon a predpisy. Niekto potrebuje to, iní to. Niekto zákon, poznanie, učenie, iní zas srdce a prijatie viac. Mnohí človeka odpíšu len kvôli niečomu. Evanjelizovať sa ti nepodarí pankáčovi, keď k nemu prídeš v košielke a s Bibliou. Niekto potrebuje najprv mlieko, než tuhú stravu a spoznať učenie, prelomiť tie predsudky a bariéry, ktoré sú medzi nami všetkými.

                Stále chcem viesť ku Kristovi,k ničomu inému. Ten k tebe nepríde ako fajn mladík, ktorý by sa ti páčil. Ani nie vždy ako len priateľ v núdzi. Ten príde k tebe tak, aby si zaprel seba, a preukázal inému milosrdenstvo. Nemáš rád cigánov? Príde ako cigán. Nemáš rád smradľavých opitých bezdomovcov? Príde takto. Nemáš rád pankáčov, anarchistov a podobné skupiny ľudí? Kristus sa ti ukáže takto, aby si prejavil svoju lásku a milosrdenstvo. Nevieš niekoho priať? ... Nie, v týchto „ohavách“, „netvoroch“, „parazitoch a príživníkoch“ nemusíš vidieť Krista, nemusíš vidieť svojho blížneho. Oni predsa nie sú moji blížni a hnusia sa mi. Tí už dávno ani ľudia nie sú, ale zvieratá. Možno parafrázované podobenstvo o blížnom, keď tí, ktorí sú spravodliví a povolaní žiť vieru, prejdú okolo a zmiluje sa samaritán, ktorým tí spravodliví pohŕdajú, aj keď ten samaritán sám vieru má.

                Nerobím si nádej, že by niekto pochopil tento článok, či už vôbec čo som to chcel povedať tým nadpisom a úvodom. Je zbytočné riešiť siahodlhú diskusiu, tak nech si to každý pochopí vo svojej dobrej viere. Každý predsa vie o druhom sám najlepšie, aký to je človek, a preto vie ho aj spravodlivo posúdiť. Adios a chvála Ježišu Kristovi! Možno o rok napíšem opäť niečo.

Comments
sign-in-to-add-comment
A vieš Ty, Mirko, že mne si tu chýbal a že ti fandím, hoci sme sa už aj posekali? Ale veď staré čínske príslovie hovorí, že kamaráti sú ľudia až vtedy, keď spolu zjedia kôpku soli.
Mne sa tento blog páči, lebo mne sa rysuje ako pravdivý a keby nás bolo viac, tak by tie biele košieľky museli ustúpiť tým cigánom a bezdomovcom,nemusím ísť ďaleko, mám tu pár kilometrov od seba o. Maroša Kuffu, dobre robí a nájdu sa i takí, ktorí ho obvinia, že to robí pre svoju slávu! Scestné. Ja som tam pred 6 rokmi, ked som ešte učila, chodila s mojimi chalanmi - učilišťákmi na brigádu.
Mirko, neboj sa, ak dá Pán zdravia Svätému Otcovi- hoci som si vážila aj oboch predchodcov- pôjde to týmto smerom. Dnes treba chodiť za ľuďmi. Neviem ako iní, ja Ti rozhodne ďakujem.
Posted on 07/08/13 10:52.
Aj ja sa pripájam k vďake za blog:o) Mirko, píš častejšie, píš, čo ťa oslovuje, podeľ sa s nami:o) Je ťažké, ísť za takými ľuďmi, akých si opísal, ale dá sa to. Mnohí touž robia - M. Kuffa je jeden z nich, on je teraz viditeľný, bol dlho neviditeľne usilovným Kristovym chlapom. Nezabudnime na to. Bola by škoda, keby sme padalido závisti a neprajností... je nám príkladom a dobre vieme, že to nerobí pre svoju slávu... a teraz nám František ukazuje, ako to môžeme robiť konkrétne. Páči sa mi, že hovoríš, ako cítiš. Môj braček Jožko je tiež taký:o) a jeho zujímajú "bezďáci", ktorí sú na sídliskách na trávnikoch... dokonca im dával zo svojich vecí... a on o sebe tiež nezmýšľa vysoko... vidí kritickým okom, "robenie sa svätým". Tak aj ty vidíš. Nuž stále môžeme opraviť nesprávne a začať správne. nemusím esa trápiť minulosťou a nemáme ju vláčiť so sebou - lebo by nám škodilo také myslenie. Teraz je čas a nemáme sa za čo hanbiť. Čo cirkev robila a robí je na slávu. Chyby ľutujeme a ideme dopredu! Nič viac! Preto odvahu a nech si svet myslí, čo chce, predsa ideme! Opakujem si slová sv. Pavla: "Ak je Boh s nami, kto je proti nám?" A idem s odvahou, lebo Pán ukazuje smer! Nech ťa žehná Pán, ochraňuje naša svätá Panna a píš!!!
Posted on 07/08/13 12:17.
Ahoj Mária, nuž mám ešte iní článok pripravený, ktorý je o dosť drsnejší, a ten by sa veru už nemusel mnohím ľúbiť, ale poslal som ho jednej mojej kamarátke, ktorá je veriaca, nie je to katolíčka, a jej sa páčil, takže ho asi zverejním, aj keď ho ešte trošku poupravím a doplním.
Posted on 10/08/13 21:31 in reply to Mária Künzl.
Neviem, čo znamená - trochu drsnejší - nejde o to, aby sa niekomu z nás páčil, ale aby pomohol a aby bol taký, aby sa páčil Bohu:o)
Posted on 10/08/13 21:35 in reply to Miroslav Čonka.