« Back

Michal...

Michal...

Pochválený buď Pán Ježiš Kristus... pozdravím katolíckym pozdravom, a trošku upraveným, pre mňa úctivejším, kedže som katolík. Chcel som tu napísať nejeden už článok, kritický, možno pohoršujúci, no upustil som od toho. V posledných dňoch ma zmorilo zlo až veľmi a tak nechcem byť zlý. Chcem len tu nahodiť zopár fajn vecí od dávno mŕtveho speváka, ktorý zomrel na rakovinu. Mnohí jeho meno možno nepoznajú, je to Michal Tučný, spieval country, ale jeho piesne dali človeku nevídanú silu do života.

   Týmto blogom si len chcem pripomenúť jeho osobu a tvorbu. Mnohí možno nemajú radi tento štýl hudby, ale pre mňa je len dobrá hudba a zlá hudba, štýl patrí len k určeniu typu hudby, ako to je možno pri zvieratách a živočíchoch či rastlinách atď. Vytvárame si rozumové kategórie. Aj tie sú odlišné od ľudí, teda od krajiny, kde sa nachádza, kultúry. Poznať kultúru určitej zeme, jej hudbu, tradície, je vždy zaujímavé. Pokúste sa o to niekedy. Teraz tu nejdem dávať niečo až také nám cudzie. Ale niečo pekné. Niečo na zamyslenie, niečo na povzbudenie. Tohto interpréta mám rád už niekoľko rokov. Vždy mám rád silné vyjadrenia, dobrú hudbu a najmä vlastné názory. Tento človek mal všetko. 

Comments
sign-in-to-add-comment
emoticon Ahoj, Mirko emoticon Ďakujem - kvalitne zhudobnený text niekedy robí viac ako slová domáhajúce sa uznania emoticon Potešil ma tento blog emoticon Ja som country hudbu síce za detských a tínedžerských liet nemala rada, ale ocko túto muziku emoticon miloval aj miluje emoticon a ja som sa ju mať rada naučila emoticon emoticon Niekedy to tak býva, a - je to aj vskutku vo mne - niečo z tej hudby emoticon a textov, pravdaže emoticon Tučný je úžasný interprét (škoda, že už je "U nebeských bran emoticon teda, aspoň z istého pohľadu škoda emoticon Nech Pán oslávi Jeho dušu, ktorá sa usilovala o dobro emoticon ) Miškovo podanie týchto piesní má naozaj blahodárny vplyv na človeka emoticon aj na takého, ktorý v skutočnosti preferuje hudbu 60-tych rokov a je skalným fanúšikom kapely ABBA emoticon emoticon z rokov 70-tych emoticon Takže, naozaj si vážim tento Tvoj príspevok - v jednoduchosti je nielen krása, ale aj Pravda a Dobro emoticon emoticon
Posted on 24/08/13 01:38.
Ďakujem, nemám čo viac povedať. Ja milujem hudbu, a mám rôznych interpretov rád. Keby som nebol chudobný od mala, možno by som sa naučil aj hrať na nejaký nástroj, možno viac, ale to je už jedno. No láska k dobrej hudbe mi ostala vždy. Mám 26 rokov, takže tento interpret je tiež ďaleko z mojej vekovej kategórie. Hudba je však len dobrá a zlá, na štýle nezáleží.Chcel by som zároveň aj to, keby ma niekto ešte oboznámil s nejakým štýlom, ktorý naozaj nepoznám. Nechcem znieť povýšenecky, skôr zvedavo. Chcem poznať hudbu čo najviac. Milujem ju a som asi na nej závislý.
Posted on 24/08/13 02:41 in reply to Mira Bakerová.
emoticon Oj, ďakujem za pripomenutie. Michala Tučného mám veľmi rada už od detstva - môj otec ho zvykol počúvať a potom aj moja sestra a tak som sa k nemu dostala aj ja emoticon Myslím, že doma máme ešte nejaké kazety od neho. Ešte mám rada aj Stanleyho - ten, ktorý hráva s kapucínmi.
Posted on 24/08/13 11:37.
Je dobré, že sme si pripomenuli aj katolícky pozdrav: Pochválený buď Ježiš Kristus. Chvíľu som rozmýšľala, že sa odpovedá: Naveky. Amen.
Len škoda, že tento náš pozdrav už ani moc nepoužívame, hoci sa pamätám, že na dedine sme iný pozdrav, na prejavovanie si úcty, medzi sebou ani nemali. Neviem ako je to teraz, ale v našom meste, kde žijem, sa už nepoužíva. Pri práci na poli sme si tu ešte zachovali pozdrav: Pán Boh pomáhaj, odpovedáme Pán Boh daj!
Aby som neodbočila od témy, mám tiež rada Michala Tučného a jeho mnohé piesne, často si prehrávam aj pieseň Tam u nebeských bran...
Posted on 24/08/13 11:55.
Mirko, ďakujem Ti, ja som na tejto hudbe "vyrastala", country mám rada doteraz. Do maturity som pestovala aktívne i pasívne výlučne vážnu hudbu,
no a potom som chodila tancovať- aj závodne- a spoznala som džez a obľúbila som si ho- starý, nie moderný, no a keď som to kvôli finančnej náročnosti a mojich dierach v matematike musela nechať, ostala som vďačnou poslucháčkou a okrem filharmónie som chodila na jazz a country.
Michal ma oslovil tým, že jeho zafarbenie hlasu vynikajúco koreluje s textom i hudbou. A inak, Mirko- keby si chcel hrať, dnes to nie je len záležitosť pre deti. Môj bývalý žiak v 28- ke stratil zamestnanie, hral iba tak ako amatér na gitare, urobil za 2 roky ZUŠ-ku, prijali ho na konzervatórium a dnes už je pánom učiteľom na škole, ktorú navštevoval, má 36 rokov. Ale dá sa aj pasívne milovať hudbu. Moja mama nehrala na žiaden nástroj, bola tiež chudobná z 9 žijúcich detí a celý dlhý život počúvala hudbu, všetko okrem rocku a metalu. emoticon pozdravujem. A ešte- mám v Košiciach kamaráta, ktorý je samouk- klavirista a organista a hrá lepšie ako jeho pani, ktorá má konzervatórium . Aj dvaja chlapci z ich 5 detí sú výborní hudobníci. (saxofón, klavír).
Posted on 24/08/13 12:09.
Mirko, tvoj blog je úžasný.... Michal nosil Boha vo svojom srdci aj vo všedných dňoch... Spieval o tom, čo cítil, čo žil... bol príliš autentický na to, aby sme mu neuverili.... Jeho hudba a slová skrývajú v sebe hĺbku... Ďakujem, že si o ňom napísal.... Boh totiž žije v obyčajných ľuďoch emoticon A Michal sa za takého vždy považoval....
Posted on 24/08/13 13:46.
vďaka Mirko, aj ja ho samozrejme poznám.o) nemám veľmi vzťh ku kántry muzike, ale jeho jednoduché a dobré slová ma tiež oslovili. Počula som dávno niektoré z piesní - zhodou okolností si ich práve uverejnil:o) tie sa mi páčiliemoticon Obyčajný, dobrý človek, ktorý to reflektuje v textoch svojich piesní... veľké umenie. Verím, že je v nebi...
Posted on 24/08/13 19:37.
No, prekvapilo ma dosť, koľko komentárov získal tento jednoduchý blog. Ďakujem a som rád, že som potešil.
Posted on 24/08/13 22:44.
Ďakujem Mária, ale pre mňa to je tak, že ak s niečím skutočne nerastieš, teda teraz myslím nejaký hudobný nástroj, tak aj keď ti možno Boh dal nejaký ten talent na to do vienka, v dospelosti ti to bude už vždy cudzie. Klasiku mám tiež rád. Vždy si hudbu časom vytrieďujem na tú, ktorú mám obzvlášť rád, alebo pre určitú atmosféru. Jazz, alebo po našom džez, je skvelá hudba. Náročná, ale hudba rozvíja myslenie, čo mám rád. Neodsudzujem ani ten rock a metal, pre mnohých je to možno hudba spájaná so satanom. Pre mňa je to hudba, ktorá tiež dokáže mať v sebe krásu, aj keď gitary a bubny, ktoré sú dosť spájané s touto hudbou, sa nemusia mnohým páčiť. Taký Pachelbel v rockovej verzii znie veľmi zaujímavo. Keď ti to veľmi nebude trhať uši, tak si skús vypočuť. Mám rád tie klasické veci prevedené do rockovej verzie. Tu je odkaz na to https://www.youtube.com/watch?v=z-2SD9qTdcw na youtube.
Posted on 24/08/13 22:52 in reply to Mária-Irma Danieliszová.
Tých katolíckych pozdravov je niekoľko, tento je však asi ten najznámejší. Pozdrav tiež dosť špecifikuje skupinu ľudí, ale napríklad aj taký pozdrav akým je: "Ahoj", je kresťanský, má pochádzať vraj od námorníkov, ktorí sa zdravili ahoj. Má to byť skratka od Ad honorem Jesu. K sláve Ježiša, alebo Ku cti Ježiša. Neviem koľko ľudí to vie, ktorí tento pozdrav používajú. Osobne ho používam dosť často medzi známymi, kedže je to asi skôr taký osobnostnejší pozdrav, než k oficiálnemu styku. Ale čo sa týka toho Pochválený buď Ježiš Kristus, používam ho tiež medzi katolíkmi. A to som myslím z dosť veľkého mesta na Slovensku, teda z Košíc. Niekedy si ten pozdrav, aj keď pozdrav sa nemá upravovať, upravím do tej podoby, ktorú som tu napísal a tou je Pochválený buď Pán Ježiš Kristus, pretože to Pán sa nepoužíva len tak, symbolizuje to to, že on je Boh. V angličtine sa používa Lord, ako pojem pre Boha, a je to v preklade Pán. Stále sa stretávam s tým, že sa u katolíkov hovorí Pán Ježiš a nie len Ježiš, takže preto. Ale pozdrav je pozdrav. Hádam ma nikto neubije za to, že si ho občas takto upravím, alebo ma nevyhlási za neznalého. emoticon Takže Pochválený buď Ježiš Kristus! Naveky, amen!
Posted on 24/08/13 23:20 in reply to Zita Podhradská.
Spomeniem ešte niektoré katolícke pozdravy,ktoré sa zvyknú občas používať v mojom regióne, ak viem, že ide o veriacich:
Pozdrav Pán Boh, pozdravím pri stretnutí s kňazom.
S Pánom Bohom, keď odchádzam zo spovede.
Amen, používam len na konci modlitby, čo znamená, že verím tomu, je to tak.
Pozdravom by malo byť aj oslovenie na svätej omši: Pán s Vami, odpovedáme I s duchom tvojim.
Posted on 25/08/13 16:17.
Napríklad ešte aj Pán Boh uslyš, Pán Boh vyslyš. Tiež pozdrav. Ten Pozdrav Pán Boh nie som si istý, či nebolo prevzaté od evanjelikov.
Posted on 25/08/13 17:05 in reply to Zita Podhradská.
Ide mi o to, aby sa dobrá tradícia kresťanských pozdravov obnovila a zachovala medzi nami, zvlášť medzi mladými ľuďmi.
Posted on 25/08/13 17:45.
Aj ja sa teším z toho krásneho pozdravu, ale aj z Tvojho návratu na MK, Mirko. Verím, že tu budeš veľkým prínosom! emoticon
Posted on 25/08/13 21:40.
So Stanleym som chodila na stretká (príprava na 1. sv. prijímanie) ;-)
To už bolo dááávno... emoticon
Posted on 26/08/13 16:13 in reply to Zuzana Komendová.
A k tým pozdravom - oboje je správne. Aspoň ako som sa ja (onehdy) učila.
Pochválený buď Ježiš Kristus, aj Pochválený buď Pán Ježiš Kristus.
Niekedy dokonca v skrátenej (staršej?) verzii: "Pochválen Pán Ježiš Kristus", alebo aj len: "Pochválen..."

A tiež ďakujem za pripomenutie Michala Tučného. Mala som ho rada, aj keď si nepamätám, že by som nejako zvlášť vnímala texty... Asi časy hlbokého socializmu a ja som všetkých spevákov, ktorí mali šancu sa dostať do TV "hádzala do jedného vreca". Alebo som jednoducho bola primladá, aby som vnímala texty... (vlastne väčšinou mám problém rozumieť text piesní, ak ich len počúvam).
Posted on 26/08/13 16:22 in reply to Miroslav Čonka.
Chcel som tu pridať ešte jednu pieseň, Ja budu žít navěky.
Posted on 29/08/13 14:42.
Dobrý výber pesničiek, myšlienky tej piesne sa mi prihovárajú otázkou večného života, o ktorom neviem nič bližšie. Napriek tomu ma tá pesnička napĺňa nádejou na večný život.
Posted on 29/08/13 18:48.
Dnes mi zomrela teta, ona už vie, ako to tam je.
Posted on 29/08/13 19:09 in reply to Zita Podhradská.
Mirko, nech jej Pán dá večné svetlo a Teba nech poteší. Inak: aj sv. Otec František nosí ruženec na krku! Videla som záber, kde mu golier reverendy odstával od krku a bolo vidno biele perličky pod ňou a kúskom retiazky oddelené. Navonok nosí pektorál. Soch chorá, mám labyryntitídu- vírusové ochorenie stredného ucha, bolo mi tak zle že so myslela že odchádzam. Vôbec som nemohla sama vstať, všetko sa točilo so mnou a napínalo ma. Teraz pomaličky chodím, pomoc mám.Ale za modlitbu budem vďačná. Pán Ti žehnaj.
Posted on 29/08/13 19:34 in reply to Miroslav Čonka.
Showing 1 - 20 of 23 results.
of 2