« Back

40 dni online

 

Kláštor pod Znievom, 12. januára (TK KBS) – Prežiť tradičné pôstne obdobie netradičným spôsobom je snahou organizátorov projektu s názvom 40dni.sk. Na internetovej stránke s rovnomenným názvom(www.40dni.sk) nájdu záujemcovia počas pôstu každý deň evanjelium so zamyslením, súťažné úlohy a kvízy, piesne a odpovede na otázky. Bude na nej tiež umiestnené detské okienko s maľovankou krížovej cesty a s maľovankou svätý ruženec so zamysleniami. Ide o tretí ročník projektu, dvakrát bol realizovaný počas pôstneho obdobia v roku 2010 a 2011 a stretol sa so záujmom veriacich i neveriacich ľudí.

„Cez internet môžeme osloviť predovšetkým mladých ľudí, ktorých je potrebné učiť k správnemu využívaniu média – internetu. Z tohto dôvodu bude jeden deň v týždni webová stránka v režime offline. V tento deň, by sme chceli čas, ktorý nestrávime pri počítači, venovať ľuďom okolo nás, osobnej pomoci, rozhovorom a budovaniu skutočných vzťahov,“ uviedol farský administrátor farnosti Kláštor pod Znievom Štefan Hýrošš, u ktorého vznikla myšlienka pred dvomi rokmi, keď pôsobil ako kaplán vo farnosti Žilina – Solinky. V súčasnosti pomáha mládež a Michal Privarčák z Centra voľného času zo Žiliny – Soliniek.

Projekt 40dni.sk bude prístupný všetkým ľuďom na stránke www.40dni.sk, kde sa každý užívateľ bude musieť zaregistrovať, aby sa mu sprístupnili všetky informácie. Po úspešnej registrácii mu budú sprístupnené rôzne aktivity. Každá z nich je ohodnotená bodmi. Svoj celkový počet bodov vidí každý používateľ po prihlásení. Projekt umožňuje ľuďom obohatiť sa novými poznatkami, zamyslieť sa nad rôznymi problémami, ale i navzájom sa obohatiť svojimi názormi, skúsenosťami. Na stránke bude tiež možnosť prezentácie pre spevokoly a fotografie farnosti. Hudobné CD spevokolov je potrebné zaslať na adresu Michal Privarčák, CVČ – Strom, Smreková 39, 010 07 Žilina. Maximálne päť fotografii môžu záujemcovia posielať na e-mail 40dni@40dni.sk. Projekt zároveň bude obsahovať odkazy na slovenské katolícke média, ako TK KBS, Rádio LUMEN, Katolícke noviny a televízia TV LUX.

TK KBS informoval Štefan Hýrošš