« Back

Definícia hriechu

 

 

 

Pripravujem sa na veľkonočnú spoveď a rozmýšľam, že ani dobre nepoznám definíciu hriechov podľa nášho náboženstva. V jednej kázni som si vypočula, že „hriech je vedomé a dobrovoľné prestúpenie Božieho zákona."  A na začiatku svätej omše v modlitbe vyznávame, že “ hrešíme myšlienkami, slovami a skutkami"...  Potom sme sa učili niečo o hriechu všednom, dedičnom...

Myslím si, že každý človek nemá rovnaké hranice dobra a zla, že si ich prispôsobujeme svojím životným podmienkam. Hoci už aj rozprávky nás ako deti učili rozlišovať dobré od zlého. Ale niekedy pre vlastný prospech urobím niečo zle, alebo neviem zaujať k tomu kresťanský postoj. Niektoré moje hriechy okolie pozná, niektoré sú skryté. Môžem ich robiť teda úmyselne, alebo z nevedomosti, že neviem všetko znášať. Každý človek je háklivý na to svoje v zamestnaní, v rodine, v spoločnosti, v politike. Zväčša sme zameraní každý sám na seba. V tejto spoločnosti vnímame život ako súťaž, bez ohľadu na tých druhých. Niekedy mi susedka, ktorá mi v situácii, keď mi robí zle, povie “budem sa za vás modliť“. Už to viem prijať, lebo tá modlitba môže pôsobiť aj opačne.

Na záver myšlienka, ktorú som si vypočula z cez internet:“ Keď mám mať čisto v sebe, okolo seba, mám stále čo robiť."

Comments
sign-in-to-add-comment
Človek nikdy nie je bez hriechu, dokonca dnes sväté osobnosti mali stále čo robiť v boji proti svojim "slabostiam" a neodstatkom, lebo tie má každý z nás. Hriech je niečím, čo sa odkláňa od Boha vo svojej podstate, čo nie je dobro, spravodlivosť a láska... nie je hriechom každá naša nedokonalosť, to je vlastne naša "naklonená rovina", dispozícia urobiť zlé... naša slobodná vôľa nám umožňuje rozhodnúť sa pre dobro alebo pre jeho opak. Vždy znova si "vyberáme" dobro a vedome odmietame zlo. Boh pre nás robí veľa, nám by sa ľahšie bojovalo proti zlu, keby sme poznali, ako nechať v živote konať jeho... Nie tak, že my nerobíme nič, ale tak, že do našeho boja zvolávame jeho moc. To sa treba učiť, praktizovať to v osobnom aj vo verejnom živote. Mnohí výborní kazatelia sú nám príkladom. Učíme sa stále... a víťazíme!
Posted on 4/8/14 12:12 AM.