« Back

Budem sa za vás modliť

 

 

 

Niekedy sa mi stalo, že známa, ktorú dobre poznám, vyriešila náš spoločný sporný právny problém, ktorý sa vyskytol medzi nami, slovami, „Budem sa za vás modliť.“

V tejto veci však nebola určená od toho, aby mala právo rozhodovania, ktorý spôsob riešenia je správny a spravodlivý pre obidve strany, pretože to by bol pohľad len jednej strany a nevýhodné pre druhého.

Aby som nebola tiež horšia, v jednom mojom konaní, ale v inej veci, aby som ukázala , že len ja mám pravdu, prebrala som spomínaný postoj a ukončila môj názor slovami „Budem sa za vás modliť“.

Z tohto všetkého mám taký pocit, že ten čo sa chce za niekoho modliť, je len ten lepší, správnejší, spravodlivejší, alebo bezchybný. Je otázne či bude takáto modlitba vyslyšaná? Ak to pomôže i v nerozhodných a sporných životných situáciách, nech sa teda modlíme. Ale neviem, či len ten, čo povie, že sa bude za druhého modliť, bude ten správny a spravodlivejší kresťan, ostatní sú hriešni, to neviem. Možno je to lepšie, lebo je to bez toho, aby sme sa urážali.

Chcela by som vedieť vás názor.

Comments
sign-in-to-add-comment
Ja toto vyjadrenie používam, keď nevidím jasno do situácie alebo keď neviem dať účinnej rady. Myslím, že na tej výpovedi nie je nič pokrytecké. Nechce sa ňou povedať to, že by mala "štimovať" na ľudí, ktorí sú "mimo" Božej pravdy, to isto nie! Dané vyjadrenie má znamenať, že sa dotyčná osoba modlí za celú tú záležitosť, či už je na nej účastná čestná i tá druhá strana. Prísľub "budem sa za vás modliť" pozýva Pána do tej-ktorej situácie - aby bola uskutočnená Jeho vôľa. Ja osobne nepoužívam túto frázu v budúcom čase, iba dotvrdzujem, že "modlím sa za (vás, teba, to-ono,.. emoticon )", keďže modlitba má byť, podľa mňa, životným postojom človeka.
Posted on 1/5/14 1:34 PM.
Mne to prichádza ako prejav pokory. Neviem odpovedať, ponúknuť riešenie, aby to bolo podľa Božej vôle, priznávam, že Duch Svätý mi iné nevnukol, tak musím hľadať pomoc u Boha v modlitbe.
Posted on 1/5/14 2:36 PM.
Súhlasím. Vziať si na pomoc liečivé slovo modlitby na riešenie problematických životných situácií, môže byť pokorou.

Nedá mi nespomenúť, že to slovo pokora nádherne zobrazil básnik Milan Rúfus v básni Blahoslavenstvo pokory, že je to „/ Pre mocných slabosť./ Pre slabých skrytá sila, / kvapka, čo hĺbi jamku v kameni./“

Ak pre nás platí, že sa máme modliť jeden za druhého, myslím si, že by malo tiež platiť, že by mi nemal niekto povedať, " budem sa za vás modliť ", keď mi robí zle.
Posted on 1/5/14 6:40 PM in reply to Anna Václavová.
Keďže bolo tak málo ohlasov, dovolím si napísať Vám názor mojej príbuznej na túto tému:

Modlitba je pre kresťana veľmi dôležitá záležitosť. Máme sa neustále modliť, teda aj viackrát za deň. Modlitba môže byť aj krátka ako chvála, vďaka, pokorná prosba a podobne. Modliť sa môžeme aj dlho a máme sa modliť aj jeden za druhého. Tak keby mi niekto povedal, že sa za mňa pomodlí, bola by som rada, pretože Boh môže vypočuť práve toho kto sa za mňa modlí. Starí ľudia si to pamätajú, lebo kedysi aj v kostoloch boli ľudia nabádaní, aby sa modlili jeden za druhého.

A ešte mám jedno odporúčanie, ktoré dostala moja dcéra od dominikána pátra Akvinasa, a môže platiť pre každú životnú situáciu:
Všetko čo zažiješ, dobré i zlé, nech je na Tvoju slávu, Bože.
Posted on 1/6/14 4:46 PM.