« Back

Môj Janík

Môj Janík

Tento týždeň niečo o mojom progrese v angličtine a v arabčine a o mojom Janíkovi :)

Väčšinu môjho pracovného týždňa napĺňa čítanie a písanie. Cítim sa ako prváčka, ale pravda je, že to nie je pravda. Už som druháčka! – oficiálne po piatykrát. Ale tak či onak, intenzívne čítanie, písanie, hovorenie a počúvanie v anglickom jazyku mi za takmer tri mesiace výrazne zlepšili môj jazykový prejav. Minulý týždeň ma vychválili Susan s manželom, tento týždeň mi to povedala spolužiačka na hodine o hodnotení. Je to skvelý pocit! Som na seba hrdá a takmer sa vznášam, keď počujem slová chvály. Moje sebavedomie prudko rastie. Počas poobednej cesty do školy stretávam pri prírodovednom múzeu skupinku detí v rovnošatách. Asi školský výlet. Obchádzam múzeum a mierim do School of Education. Zastavuje ma detský hlások:

-          Are you a college student? (Ty študuješ na výške?)

-          Yes, I am. I´m the international student from Slovakia. (No, áno. Som zahraničný študent zo Slovenska)

Váha tejto informácie nakláňa detské hlávky mierne doprava. Ich prižmúrené oči dávajú jasne najavo hlboké zamyslenie, z ktorého sa napokon vykľuje ďalšia otázka:

-          Do you speak English? (Hovoríš po anglicky?)

Tentokrát sa hlava mierne nakláňa mne a spolu s mierne zdvihnutým ľavým obočím zreteľne odpovedám:

-          Yeeees, I doooo. (Áaaano, hovorím.)

V tvári vedľa stojaceho chlapčeka sa dá čítať nevýslovná radosť, ktorú napokon predsa len pretavuje do slov:

-          And can you say something in English right now? (A mohla by si povedať niečo po anglicky hneď teraz?)

-          ...???

Moje sebavedomie utrpelo ťažkú ujmu na zdraví. Večer plánujeme s Tinou, kolegom Ryanom a jeho priateľmi zájsť na pivko. Hádam to prebolí ;) Večer si rýchlo balím veci do kabelky, zbieham po schodoch do jedálne, kde ma už čaká Tina. Tina je z Nemecka, čo znamená, že keď sa dohodneme na stretnutí o 19:10, tak o 19:09 už je v jedálni a čaká ma. V priemere 6,2 minúty. Rozhodli sme sa ísť pešo. Zhruba polhodinová prechádzka. Ideme dole kopcom, čo je celkom fajn, keďže naspäť nás zrejme zavezie Ryan. Okolo jazdiace autobusy ma privádzajú k otázke, či už Tina skúsila miestnu dopravu. Keďže som jej pred časom detailne opísala všetky svoje trapasy z jazdy autobusmi, radšej sama nešla. Sľubujem jej, že niekedy sa pôjdeme previezť. Prechádzame posledné semafory a ja si už predstavujem, ako vojdeme do Írskeho pub-u, ukážem pas, ktorý svojím pôvodom vzbudí tradičný záujem (alebo to je mojou fotkou?), dajú mi pečiatku na ruku, že už môžem a ... Počkať. Ukážem pas? „Tina? Zabudla som pas na izbe. Potrebujem sa vrátiť.“ A týmto som chcela povedať, aká som dobrá kamarátka, lebo som Tine poskytla príležitosť na jazdu autobusom tam a naspäť. Len matne si spomínam na asi milión poznámok za zabudnuté veci a domáce úlohy v žiackej knižke od najmilšej prváckej pani učiteľky na celom svete. Tak viete, som len druháčka, až tak veľa sa toho asi nezmenilo. Čítanie a písanie...

Som rozhodnutá, že cez víkend sa od týchto činností odreagujem. Na to niet lepší spôsob, ako stráviť veľa času so Sahar. Je Arabka a je podarene šalená. Tvrdí síce, že to spôsobujem ja, že keď je pri mne, tak má potrebu robiť crazy veci, a že šalená som ja, že mi to vidí v očiach. Ale ja vôbec neviem o čom hovorí. V sobotu ráno ideme pomôcť s prípravou burita pre bezdomovcov, ale rozdávať ich už nejdeme, lebo Sahar je dohodnutá s priateľkou na spoločných raňajkách. Som pozvaná aj ja. Cynthia je žena, ktorá ako prvá povedala Sahar o Ježišovi. Som jej veľmi vďačná. Potom ideme do Arabic Church. Je tam viac ľudí z arabského sveta, ktorí sa stali kresťanmi. Po arabsky rozumiem iba šesť slov, z toho jedno je „ľa ľa ľa“ = „no no no“ = „Prosím ťa, nerob to, môžeš si ublížiť.“ Tak možno že viem iba päť slov. Nadšený prejav pastora pôvodom z Egypta počúvam čo najsústredenejšie. Fascinuje ma to. Moja prvá asociácia s týmto jazykom sú príspevky vo večerných správach týkajúce sa terorizmu. Teraz počujem, ako je po arabsky oslavovaný Boh. Napriek tomu že okrem Mária MagdalénaRabuni, nezachytím nič, som povzbudená. Večer je na pláne koncert, ale balím to predčasne. Cítim jak vybľutá rezanka a v noci sa majú diať veľké veci.

V Amerike v noci, ale doma je to dopoludnia. Neviem sa donútiť vstať o 2:00 z postele a ísť niekam na chodbu. Beriem si notebook k sebe dúfajúc, že moja spolubývajúca Sally nebude veľmi trpieť mojou túžbou byť teraz v Ríme. Ján XXIII. je môj obľúbenec. Je to môj Janík. 11. októbra 1962 otvoril Druhý vatikánsky koncil, ktorého výročie usilovne každoročne oslavujem. Kebyže sa narodím o pol hodiny skôr, tak by tie oslavy až také intenzívne neboli. (Ale aj pätnásť minút skôr by bolo kritické – už tak ocko došiel do nemocnice v pyžame...). Slávnosť je pekná. Jedna z prosieb je po arabsky, z čoho má Sahar na druhý deň radosť. Ku koncu som dojatá. Je to jedna z chvíľ, kedy cítim, že svätí v nebi sú nám bližšie, než sa zdá. Asi preto, lebo nebo je blízko – stačí urobiť krok.

Svätý Ján XXIII., oroduj za nás.
Svätý Ján Pavol II., oroduj za nás.

Comments
sign-in-to-add-comment
prekrásne si to.
Posted on 4/28/14 10:25 AM.
:* ďakujem emoticon ...skoro ako keby si to ty písala emoticon
Posted on 4/28/14 5:31 PM in reply to Júlia Hubeňáková.