« Back

MZV informuje...

MZV informuje...

Upozornenie pre návštevníkov: 

  • Na nasledovnej stránke sú informácie pre návštevníkov SDM, týkajúce sa  organizovania miestnej hromadnej dopravy, obmedzení dopravy v meste, a pod.: 
  • http://krakow.pl/komunikacja/200582,1846,komunikat,schemat_organizacji_ruchu_podczas_sdm_2016.html
  • Na najdôležitejších podujatiach bude dostupné tlmočenie do slovenského a českého jazyka na frekvencii: 100,0 MHz. Generálny konzulát SR v Krakove odporúča, aby pútnici v prípade záujmu o tlmočenie využili malé prenosné rádia (so slúchadlami a baterkami), na ktorých si naladia danú frekvenciu. Počúvať príhovory bude možné aj pomocou mobilných telefónov s rádiom a slúchadlami, tu však hrozia problémy s preťaženou sieťou.
  • Starších návštevníkov a pútnikov upozorňujeme na sťaženú dostupnosť na niektoré podujatia (výlučne peší dosah na miesta konania omší a tiež iné, sprievodné podujatia).
  • Veľvyslanectvo SR vo Varšave a Generálny konzulát SR v Krakove bude mať počas SDM 24 hodinovú telefonickú pohotovosť / službu.
  • Generálny konzulát SR v Krakove bude mať počas SDM predĺžené úradné hodiny od 8.30 do 17.00. 
  • Všetkým návštevníkom a pútnikom odporúčame dodržiavať všetky bezpečnostné opatrenia a organizačné usmernenia zo strany organizátorov a miestnej polície.

Pútnikom a návštevníkom SDM prajeme, aby mali z tohto významného podujatia len tie najkrajšie dojmy, zážitky a spomienky. 

1. Zóny uzavretej a obmedzenej dopravy

Počas SDM  bude Krakov rozdelený do troch zón s obmedzenou dopravou a dvoch uzavretých zón. Prvé zmeny budú vykonané už v sobotu 23. júla 2016.

Uzavreté oblasti
Uzavreté oblasti budú Blonie a Lagiewniki, k dispozícii budú takmer výhradne pre peších. Len pre autá so špeciálnym povolením bude povolený vstup do ulíc okolo miesta stretnutia s pápežom. Budú to hlavne miestni obyvatelia, osoby so zdravotným postihnutím, verejná doprava, taxi, hoteloví hostia s rezerváciou a parkovacím miestom mimo hlavnej cesty a vozidlá, ktoré dostanú osobitné povolenie od správcu cestnej premávky.
* Uzavretá oblasť Błonie zahŕňa ulice: 3 Maja, Piastowską i Focha. Od soboty 23. júla do utorka 2.augusta bude na nich zákaz pohybu.
* Uzavretá oblasť Lagiewniki zahŕňa ulice:   Tischnera, Zakopiańska, Jugowicka, Podmokła, Herberta i Turowicza (od Herberta). Na hraničných cestách zóny bude doprava povolená, ale vzťahujú sa na ne pravidlá prijaté pre obmedzenie dopravy. Zabezpečený zostane prístup k čerpacej stanici na ul. Fredry, k obchodnému centru Zakopianka  a iné servisné zariadenia v zóne. Obmedzenia budú platiť od utorka 26. júla do nedele 31. júla.

Zóny obmedzenej dopravy
Uzavreté zóny budú obklopené troma zónami obmedzenej dopravy: I a II budú zavedené od  26. júla do 31.júla a III od piatok 29.júla do 31.júla.
Právo na vstup do zón majú: obyvatelia oblasti Błonie, Łagiewniki a I. zóny, zásobovacie vozidlá od polnoci do. 10 hod, zdravotnícke vozidlá dochádzajúce do nemocníc (s povolením od ZIKiT), osoby so zdravotným postihnutím, verejná doprava, taxislužby, hoteloví hostia s rezerváciou a parkovacím miestom a vozidlá spoločnosti sídliacich v zónach. 
Zóna I  je samotné centrum mesta, kde sa predpokladá  veľký pohyb pútnikov. Zóna je ohraničená ulicami: Armii Krajowej, Nawojki, Czarnowiejska, al. Słowackiego do Wita Stwosza, Lubomirskiego, kruhový objazd Mogilskie, Powstania Warszawskiego, kruhový objazd  Grzegórzeckie, Grzegórzecka, Dietla do Starowiślnej, Starowiślna, Na Zjeździe, Limanowskiego, Powstańców Śląskich, Kamieńskiego, Konopnickiej, most Dębnicki, Wisła, most Zwierzyniecki, Malczewskiego, Zaścianek, Królowej Jadwigi, Jesionowa, Na Blonie, Zarzecze.

Zóna II  je západná časť Krakova a je vymedzená: diaľničným obchvatom, kruhovými  objazdmi: Ofiar Katynia, Mogilskie i Grzegórzeckie a ulicami: Conrada, Opolska, 29 Listopada, Wita Stwosza, Kotlarska, Herlinga-Grudzińskiego, Klimeckiego, Powstańców Wielkopolskich, Powstańców Śląskich, Turowicza, Herberta, Radzikowskiego i Pasternik.

Zóna III je oblasť na východ od centra mesta a je ohraničená ulicami : al. 29  Listopada, al. Bora-Komorowskiego, al. Andersa, ul. Ptaszyckiego, ul. Igołomską, ul. Brzeską, cestné komunikácie 75 a 94, cestný okruch, diaľnica a ulice: Herberta, Turowicza, Powstańców Śląskich, Powstańców Wielkopolskich, Klimeckiego, Herlinga-Grudzińskiego, Kotlarską, Powstania Warszawskiego, Lubomirskiego, Wita Stwosza. 

2. Ďalšie obmedzenia v  uliciach Krakova – v jednotlivých dňoch

Trasy, po ktorých sa bude v priebehu Svetových dní mládeže  pohybovať pápežská kolóna, budú dočasne uzavreté. Počas šiestich dní  sa bude meniť organizácia dopravy. Vodiči by sa mali tiež vyhnúť uliciam, na ktorých  sa očakáva zvýšený pohyb pútnikov.
Problémy by sa očakávajú  počas celého týždňa v centre mesta, z dôvodu pohybu pápeža a veľkého počtu pútnikov.

Ulice mimo prevádzky počas jednotlivých dní
Od soboty do utorka 23. - 26. júla bude neprejazdná al. 3. mája.
V stredu 27. júla budú uzavreté ulice: al. 3 Maja, ul. Franciszkańska, Straszewskiego, Zwierzyniecka, Kościuszki, Księcia Józefa, Mirowska, cestného okruhu Bielan i ďalej príjazd na letisko a cesty 780 i 774.
Vo štvrtok 28. júla budú uzavreté ulice: Piłsudskiego, Straszewskiego, Podwale, pl. Szczepański, Szczepańska, św. Tomasza, św. Marka, św. Jana, Reformacka.
V piatok 29 júla okrem ulíc uzatvretých v stredu 27. júla, budú tiež uzavreté ulice: Piłsudskiego, Konopnickiej, Kamieńskiego, Wielicka (do detskej nemocnice) a Kostaneckiego.
V sobotu 30. júla budú uzavreté  ulice: Zwierzyniecka, Konopnickiej, Turowicza, Powstańców Śląskich, Powstańców Wielkopolskich, Kuklińskiego, Lipska, Surzyckiego, Rybitwy, Christo Botewa, Śliwiaka.
V nedeľu 31. júla okrem ulíc uzavretých v sobotu 30. júla pribudnú: príjazd k aréne Tauron,  Stoczniowców, Ofiar Dąbia, al. Pokoju, Lema a prístup na letisko – ul. Kościuszki, Księcia Józefa, Mirowska, cestný okruh Bielan, cesty 780 i 774.

Ulice so zmenenou organizáciou dopravy
Od utorka do piatku budú zavedené nasledujúce obmedzenia:
- Obytná zóna: Na Błonie, Jesionowej, Królowej Jadwigi (od Jesionowej do Focha), Zarudawie, Mydlnickiej, Piastowskiej, Reymonta, Krupniczej, Piłsudskiego, Kościuszki, Lelewela, Dojazdowej, Flisackiej, Senatorskiej, Kasztelańskiej, Prusa, Kraszewskiego;
- Jednosmerna premávka: Królowej Jadwigi (od Focha do Gryfity), Gryfity, Emaus;
- Na Alejach Trzech Wieszczów (z ulici Czarnowiejska) a ul. Konopnicka na ceste z AGH
(Banícko – hutníckej akadémie) bude označený pruh/pás pre chodcov (vpravo), druhý pruh/pas bude určený na verejnú dopravu. Na druhom jazdnom pruhu premávka prebehne v dvoch smeroch.
V sobotu a nedeľu, mimo vyššie uvedených obmedzení, budú zavedené navyše ďalšie  obmedzenia v oblastiach:
- Obytná zóna: Bieżanowska, Sucharskiego, Jasieńskiego, Zarzeckiego;
- na ul. Kamieńskiego bude oddelený jeden jazdný pruh/pas pre chodcov (na južnej ceste );
- na uliciach Herlinga­Gruzińskiego ­ Kuklińskiego ­ Lipskiej ­ Surzyckiego ­ Rybitwy ­ Christo
Botewa ­ Śliwiaka vozovka od rieky Visly bude určená/vyhradená pre chodcov, druhá bude určená len pre núdzové služby (núdzový prístup);
- na ul. Saskiej jeden jazdný pruh z každej cesty bude vyhradený pre chodcov;
- na uliciach Klasztorna ­ most Wandy ­ Półłanki jeden pruh bude určený pre peších, druhý bude technickým pruhom;
- na ul. Wielickiej (medzi Teligi a Nad Serafą) vozovka od detskej nemocnici bude určená pre
peších a druhou bude možnosť jazdiť v oboch smeroch.

Ulice so zvýšenou pešou premávkou
Od utorka do nedele, sa očakáva intenzívna pešia premávka v nasledujúcich uliciach:
- Pasternik
- Armii Krajowej - Jasnogórska
- Rydla - Weissa
- Opolska - Bora-Komorowskiego
- 29 Listopada - Aleje Trzech Wieszczów
- Młyńska - Pilotów - Olszyny - Brodowicza
- Kapelanka - Zielińskiego - most Zwierzyniecki - Kościuszki
- Herberta - Turowicza - Brożka - Grota-Roweckiego - Bobrzyńskiego – Bunscha
- Zakopiańska - Powstańców Śląskich 
- Witosa - Nowosądecka
- Wielicka - Limanowskiego - Na Zjeździe
- Bieżanowska
- Krupnicza - Dunajewskiego - Basztowa - Lubicz - Mogilska - Jana Pawła II
- al. Pokoju. 

3. Parkovanie v Krakove počas SDM

Vodiči autobusov budú smerovaní na vopred určené parkoviská, z ktorých niektoré budú umiestnené priamo na uliciach. Vodiči osobných automobilov môžu hľadať miesto na parkovanie, o.i. pri školách a univerzitách.
Mestom určené parkoviská sa nachádzajú v takých lokalitách, aby sa prichádzajúci mohli ľahšie dostať na miesto podujatí mestskou dopravou. Bolo dohodnuté, že na trojpruhových uliciach pre parkoviská budú určené vonkajšie pruhy, stredný pruh bude určený pre autobusy, a vnútorný ­ pre jednotlivé vozidlá, ktoré budú obmedzené rýchlostným limitom 40 km / h. Rovnako na dvojpruhových uliciach, sa vonkajšími pruhmi budú pohybovať autobusy.
Najťažšie bude na jednopruhových uliciach, kde  autobusy musia zastaviť na hranici cesty a kraja ciest aby bol umožnený priechod dopravných prostriedkov. Parkoviská budú označene od utorka, budú očíslované a označené písmenom P.

Parkoviská pre autobusy na uliciach: 
Parkovanie na oboch stranách na úsekoch ulíc: Pasternik, Radzikowskiego, Jasnogórska, Opolska, Lublańska, Bora-Komorowskiego, Stella-Sawickiego, Nowohucka, Medweckiego, Bieńczycka, Kocmyrzowska, Mogilska, Jana Pawła II, Solidarności, Ptaszyckiego, al. Pokoju, Kamienna, Księcia Józefa (iba od soboty do pondelka), Zielińskiego, Kapelanka, Bobrzyńskiego, Grota-Roweckiego, Kamieńskiego (iba od soboty do pondelka), Witosa, Nowosądecka, Stojałowskiego, Teligi, Ćwiklińskiej, Srebrnych Orłów, Marii Dąbrowskiej, Młyńska, Meissnera, Pilotów, Powstania Warszawskiego, Herberta.
Parkovanie  jednostranné na úsekoch ulíc: Wilka-Wyrwińskiego, Starego Dębu, Podole, Czerwone Maki, Kocmyrzowska, Makuzyńskiego, Ujastek Mogilski, Bulwarowa, Mikołajczyka, Kostaneckiego, Marcika, Skotnicka, Nowaczyńskiego, Wolskiego.
Parkovisko pre autobusy mimo ulíc (parkovacie plochy):

  • AGH (przy ul. Reymonta)
  • základňa na ul. Lindego (od piatku do nedele)
  • firma Wanta - Balice, ul. Uśmiechu 3 (od soboty do pondelka)
  • plocha bývalého motelu Krak (ul. Radzikowskiego)
  • Politechnika Krakowska (na ul. Warszawskiej)
  • Múzeum poľského letectva
  • plocha ul. Katowickiej 41
  • plocha na ul. Rzepakowej
  • plocha na ul. Stella-Sawickiego
  • ul. Księcia Józefa - al. Wędrowników (od soboty do pondelka).

Parkoviská pre osobné  vozidlá:

  • AGH (na uliciach Czarnowiejskiej i Miechowskiej)
  • plocha bývalého  motelu Krak (ul. Radzikowskiego)
  • Politechnika Krakowska (na uliciach Warszawskiej, Podchorążych a al. Jana Pawła II)
  • Múzeum poľského letectva
  • Poľnohospodárska univerzita

Parkovanie pre osoby so zdravotným postihnutím je prístupné  v AGH: na ul. Reymonta, Czarnowiejskiej, Miechowskiej. 

4. Verejná mestská doprava

V čase Svetových dní mládeže  mestský dopravca zvyšuje frekvenciu električiek a autobusov a mesto dopĺňa koridory a ďalšie autobusové jazdné pruhy pre urýchlenie jazdy. Verejná mestská doprava má byť najlepším spôsobom, ako sa pohybovať po Krakove.

Vedenie mesta Krakov odporúča vyhnúť sa používaniu motorového vozidla v danom čase,. Na oplátku  prezentujú širokú škálu možností  dopravy mestskou hromadnou dopravou. 

Mestský dopravca chce využiť všetky svoje vozidlá, vrátane už nepoužívaných 105N, rovnako ako aj nové autobusy, ktoré boli dodané  do Krakova v júni tohto roku. V premávke  má byť 250 električiek a 580 autobusov. 

Cez víkend pred SDM a v pondelok bude verejná doprava naďalej fungovať podľa prázdninových cestovných poriadkov pre pracovné dni. Jediný problém bude uzatvorenie trate na Franciszkańskiej a do Cichego Kącika. Od utorka budú zavedené zmeny, z ktorých najdôležitejšie je stanovenie línií koridoru pre električky a autobusy. Premávka bude možná ešte hodinu pred prechodom kolón. To platí predovšetkým pre ulice Konopnickiej, Księcia Józefa, Focha, Piastowskiej, Wielickiej, Powstańców Wielkopolskich, Powstańców Śląskich, Ofiar Dąbia i al. Pokoju.

Počas SDM od 26. do 31. júla 2016 sa bude dať kúpiť špeciálny lístok na všetky MHD v cene 15 zł. Lístok netreba označovať. Platí vo všetkých autobusoch a električkách, platí na neobmedzený počet prejazdov a dá sa zakúpiť v 127 automatoch na zastávkach, v autobusoch, v električkách, v 300 stánkoch, v strategických miestach pre pútnikov a cez mobilnú aplikáciu.
 

Linky počas SDM

Od utorka 26. júla  bude harmonogram podľa školského roka, ale iba do  9 hod. ráno, potom až do 01. hod. budú pribúdať linky s frekvenciu každých 3-5 minút.  

Zavedené budú aj tzv. „parkovacie“ linky, ktoré budú voziť pútnikov z parkovísk na  miesta  stretnutí s pápežom v intervaloch každých 5-10 minút. Časy odchodov možno zistiť na internete.http://rozklady.mpk.krakow.pl alebo na http://krakow.jakdojade.pl

Električky (26-29 júl):
S1: kopec Wandy - al. Jana Pawła II – kruhový objazd  Czyżyńskie - al. Pokoju -Grzegórzecka - Centrum Kongresowe - Kapelanka - Łagiewniki;
S2: os. Piastów - Mikołajczyka - Bieńczycka - Mogilska - Grzegórzecka - Starowiślna - Korona - Wadowicka - Borek Fałęcki;
50: Kurdwanów - Nowosądecka - Wielicka - estakáda - Kuklińskiego - al. Powstania Warszawskiego - tunel - Krowodrza Górka.

Autobusové linky (26-29 júl):
S11: Kombinat - pl. Centralny - Bora-Komorowskiego - Lublańska - al. 29 Listopada - Nowy Kleparz - pl. Inwalidów;
S12: Krowodrza Górka - Azory - Conrada - Armii Krajowej – Univerzitné mestečko AGH;
S14: Nowy Bieżanów Południe - Teligi - Wielicka - Kamieńskiego - Bonarka - Konopnickiej – Kongresové centrum ICE.

Parkovacie línie (26-29 júl):
P12: Kolna - os. Podwawelskie;
P14: Bielany - Salwator.

Električky (júl 30-31):
S3: Krowodrza Górka - Prądnicka - tunel - al. Powstania Warszawskiego - Klimeckiego - Lipska - Mały Płaszów;
S4: Bronowice Małe - Królewska - Karmelicka - Dunajewskiego - Basztowa - Lubicz - al. Powstania Warszawskiego - Kuklińskiego - Lipska - Mały Płaszów;
S5: Czerwone Maki - Grota-Roweckiego - Brożka - Kalwaryjska - Limanowskiego - Wielicka - Teligi - Nowy Bieżanów;
S6: Borek Fałęcki - Zakopiańska - Kalwaryjska - Limanowskiego - Wielicka - Teligi - Nowy Bieżanów;
S7: Bronowice Małe - Królewska - Karmelicka - Dunajewskiego - Basztowa - Lubicz - Mogilska - al. Jana Pawła II - Ptaszyckiego - Ujastek Mogilski - Ujastek - Łowińskiego - Wzgórza Krzesławickie.

Autobusové linky (júl 30-31):
S13: Bronowice Małe - Armii Krajowej - Conrada - Opolska - Bora-Komorowskiego - Andersa - pl. Centralny;
S14: Nowy Bieżanów Południe - Teligi - Wielicka - Kamieńskiego - Konopnickiej - Centrum Kongresowe ICE;
S15: Nowy Bieżanów Południe - Teligi - Wielicka - Nowohucka - al. Pokoju - al. Jana Pawła II - Bulwarowa - Kombinat;
S16: al. Przyjaźni - Boruty-Spiechowicza - al. Jana Pawła II - al. Pokoju - Centralna - Sołtysowska - Podbipięty - Lesisko;
S17: pl. Centralny im. Reagana - Bora-Komorowskiego - Lublańska - al. 29 Listopada - Nowy Kleparz.

Parkovacie línie
P13: Kolna - Czerwone Maki;
P14: Bielany - os. Podwawelskie.

Doprava v noci od 22. júla do 1. augusta
Doprava v noci bude prebiehať podľa víkendových poriadkov, so zvýšenou frekvenciou až 20 minút ( s výnimkou liniek 903 , 904 a 915, ktoré idú podľa harmonogramu zo soboty na nedeľu ). Linka 904 v úseku dopĺňa mestskú linku 604 na trase Prądnik Biały - Nowy Bieżanów Południe.

Viac autobusových pruhov počas SDM
Dodatočné autobusové spoje budú od 26. do 31.júla. Oprávnenie na prejazd budú mať  autobusy, taxi, policajné vozidlá, mestská polícia a motocykle. Platí to pre ulice Conrada, Opolskiej, Lublańskiej, Bora-Komorowskiego, Andersa, 29 Listopada, Słowackiego, Mickiewicza, Krasińskiego, Konopnickiej, Kamieńskiego, Tischnera, Powstańców Śląskich, Powstańców Wielkopolskich, Nowohuckiej i Stella-Sawickiego. 

Generálny konzulát SR v Krakove odporúča počas SDM používať verejnú dopravu a vyhýbať sa používaniu osobných motorových vozidiel. 

Zdroj: MZV.sk