« Back

Deklarácia Kresťanstva? /alebo Slovensko po sčítani obyvateľstva/.

Deklarácia Kresťanstva? /alebo Slovensko po sčítani obyvateľstva/.

Možno fádny nadpis ku môjmu miniblogu. Vo štvrtok som počúval na Vive niektoré už "sčítané" hodnoty sčítania ľudu Slovenska.No pár nás pribudlo a vela odchádza do večnosti proste realita je , že Slovensko stárne viac,ako mladne.

Mno vravím si ,aká to super krajina. Prírastok by bol aj ked úbytok je čo do formátu ročníkov na vzostupe. Hold len mojích spolužiakov je o 3 menej a sme další , čo máme cukrovku a podobné neduhy.Slovensko má cca 60% Kresťanov , teda papierovo sme krajina , kde čnosť priam rastie.angle.Vraj za posledné roky Kresťanstvo ustrnulo o 5% do mínusu , čo na tak malu krajinu s 5 340 000 obyvateľov je zanedbateľné.Ved neoliberalizmus si tiež vyberie svoju dan a neradno slúžiť Bohu a mamone, čiže niekto si to vzal k srdiečku úprimne hoci aj odstúpenim od Kresťanstva.Ale poviem svoj názor, že česť aj tým ľudom , čo sa ako by vzdali viery a konali úprimne.

Idem služobným autom a pokuta ma nemala minúť .Ale mohla ,ak by som len bol nejak "prispôsobivejší" situácií .Ale nebol som ,lebo som nemal pri sebe ani 20€ na pozornosť...Takže šek som dostal do ruky a papa bez vodičáku laugh. Ten som dostal po zaplatení pokuty na Policií.

Kamarát potreboval vybaviť na úrade nejaké veci.Nuže úradnou cestou do 3 mesiacov ,ale dalo by sa vraj aj rýchlejšie..../vraviac mu úradnička/.

Potreboval som dostať jeden svoj liek na diabetes a nemali ho .Mali ho mať o 4 dni , čo mi neprišlo vhod,ale káva to poriešila a liek bol na druhý den. Nejak som zohol chrbát aj ja iked som mal na to zdravotný dôvod.

Nemenovaný pán minister Kresťanskéhó hnutia nejak príliš sa zasadzoval o pohyb v zdravotnictve na akciovky . Akciovka je prvý krok na privatizáciu ,ako vieme z praxe. Dokonca aj sa mali rýchlo odpredať Kramáre cez akciovku  za jeho ministrovania.A kupujúci mlčia sväto svete vraviac , že Oni nič ... Nuže iste pán H nebude vravieť , že mali na Kramáre zálusk.

Samozrejme veci sa meritorne ťažko dokazujú. Ale vravím si. Na tak superkresťanskú krajinu primoc situácií podivinskeho chovania štátnych super úradnikov , finančníkov, policajtov  a aj mna , ked som prispel do malého kopčeka istej amorálnosti pre nutný liek.

Popravde iste by bolo možne spomenuť , že rôznych situácii "Rozkrádania štátu" s nepriamym podozrením aj na člena istého hnutia ,alebo spreneverenia rôznych fondov, podhodnocovanie majetku štátu pri privatizácií. A vela dalších aspektov amoralnosti v našej spoločnosti.Nakoniec aj chovanie mnoho ľudí v bežnom živote v práci , za volantom auta nasvedčuje že Boh je len papierovou doložkou nášho života.

Ako to je priatelia s tým našim Slovenským Kresťanstvom? Zas ma bude bolieť hlava ,ak budem počuť v "Pastierskom liste KBS" , že aká sme Kresťanská krajina .Len či to videnie nie je dané skrz "Ružové bríle" ,lebo v živote si všímam iné... A vtedy mám dojem , že sklá mojich okuliarov neskreslujú danosť reality.Nuže mali by sme sa snažiť vstúpiť do Jordánu a nechať sa pokrstiť "z vnútra" samotným Ježišom Kristom.A prevziať rolu "učeníka" ,aby bola predsa tá realita krajšia .

 

Priatelia prajem požehnaný víkend. 

c

Comments
sign-in-to-add-comment
Tibor, akosi nik nemá odvahu sa k tebe pripojiť...bratom kňazom sa nedivím, tí nesmú. A možno má fakt málokto vrásky na čele z problému,koho voliť. Ja ich mám, pretože behám po tejto zemeguli dosť a ak mi Pán dá srdiečku ešte biť,lebo je tiež choré a potrebuje lieky, skočím na siedmy krížik. Volíme od 18. Cez socializmus som sa často z tejto čestnej občianskej povinnosti uliala tak, že som navštívila v ten deň niektorú spriatelenú krajinu, do ktorej sa dalo cestovať bez víza a iných papierov. Iba raz sme volili tak, že sme kandidáta jedinej strany nezvolili.Mesto malo vtedy iba jediné sídlisko s dvoma krčmami a jednou školou, tak sme sa viacmenej dohodli a sídlisko prevažovalo nad mestom čo do počtu obyvateľov. Ten kandidát mal denne v sebe ako napitá blcha, mlátil manželku a decká tak, že sa to ozaj nezhodovalo so socialistickou morálkou....
A prišla demokracia a s ňou ozaj voľby ako sa patrí. Slobodné. Ale aj dvadsať rokov uletelo ako voda....a do parlamentných kresiel zasadli takí, ktorých už nezaujíma minulosť. Máš pravdu, keby kresťania v národnej rade boli kresťanmi v zmysle evanjelia, nebol by problém. Ale každá strana ti je pestrá ako kaleidoskop.
Nuž a čo teraz? Liberálov nemôžem- idú proti nám. Ministrany nemajú šancu.Dúhovej SDKU mám plné zuby. SNS nemôžem, nie som Slovenka. Ale ani Maďarka. Z Obyčajných ľudí a nezávislích tí voliteľní poutekali.99% sú vraj satanisti... Takže ostalo mi iba drať kolená v tej " tvoja vec"a pričiniť sa o to, aby tých KDH-kov bolo viac. Ale- krúžkujem!! Lebo "starí dobrí holubi" odleteli buď do europarlamentu alebo celkom.
Posted on 3/3/12 5:10 PM.
Rád by som uveril , že niekto bude hájiť Kresťanské zásady a morálku v priamom prenose politického života,len si kladiem otázku ,či je to vlastne na Slovensku možne. Posledné obdobie mi preukázalo Irma , že nevidím naozaj subjekt , čo by toto prezentoval.Ale vnímam to ako súčasť reality dnešného Slovenska. Neviem si "zastierať" zrak pred tým, čo vidím a čo je deklarované v sčítanií.Osobne mi to je aj divné "deklarovať " jedno a žiť druhé. Netvrdím , že tento jav sa ma nedotkol,lebo človek hľadá stále vlastnú identitu vo viere v Boha.Ale osobne by som nevedel do sčítacieho hárku napísať vyznanie a nevyznávať ho.Však v čom sa líšim od ateistu?

Ateista nemá aspon problém konfrontácie s deklarovanou etikou Kresťanstva.Ak jeho polarita myslenia je posunutá inak.Prihlásiť sa ako veriaci z vôle babičky ,ved sa to patrí ,aby nebola hanba?

Nuž potom by som si kladol otázku "Čo je moja identita?".A zichrovať sa preto ,aby ma Knaz "pobirmoval" a "oddal v Modrom kostolíku" /modny hit Blavackeho sobašiaceho sa občianstva/. Kde ostal Boh ?Čo tam po nom...
Proforma bola dodržaná a hádam si s "PánBožkom porozumiem na penziu"?

Nie neuberám žiadnemu človeku nárok "Nájsť Boha". Práve sa teším ,ak nejaká "virtuálna zašpinená ovečka" zbadá , kde má domov.A vždy ma teší ,ak ma niekto z radu "ateistov" zaujem porozprávať sa o Bohu. Lebo viem , že možno nie dnes , nie za týžden -mesiac,ale iste myseľ toho človeka bude nepokojná vo veci vlastného identifikovania sa.A ako veriaci by sme mali isť v stopách Krista a obuť si Kristovu "obuv žiaka".Lebo pre onoho neveriaceho "naša inakosť" môže byť štarterom k úvaham "prečo Irma tak kona ! ".

Budte soľou Zeme a sviečkou uprostred tmy ,aby jej svetlo osvietilo miestnosť "našej spoločnosti". Ked si spomínam na moment , ked sv.Ján Krstiteľ krstí vo vode Jordánu miestne obyvateľstvo. Hovorí o tom ,aby sme narovnali krivosti chodníka po ktorom v živote ideme.Aby sme skoncovali s istou "Uspokojenosťou " v stave "Som Kresťan" a to stačí. Ale tak rovnako napomína aj znalcov Zákona ,aby sa netvárili ,ako V.I.P klub .

Tieto slová sú "Nonstop" platné aj v súčasnosti.Boh nám dal možnosť poznania skrze Ducha Svätého. Sme boháči a neviem , či nám to vždy "dôjde". Ale Ježiš povedal ,ak niečo máš, tak ponúkni aj dalšiemu,aby nemal úbytok.A to sa jedná jedna aj viery v Boha. Nuž nech nie je viera mojou súkromnou vecou počas jednej hodiny počas Nedele.

V dnešnej situácií ,ked nie je všetko tak ideálne ,ako sa zdá na papieri tak je nutné , aby ludia vôkol začali trpieť na zvedavosť a aby, Sv.Duch zasial do ich srdc nepokoj a tužbu premeniť svoj život z "Formalizmu" do prijatia svojho Boha.
Posted on 3/4/12 9:41 AM in reply to Mária-Irma Danieliszová.
Pardon- ja fakt neviem, čo som urobila zle....som konvertitka z časov normalizácie,a k viere som sa nikdy neprestala hlásiť, preto som 21 rokov musela konať prácu veľmi ďaleko od mojej kvalifikácie...Aj vtedy sa pýtali: prečo je "irma" sprostá a nerobí tak ako iní. Pretože viem, ako ma Pán má rád.
Lenže voľby sú len jednou z možností, ako prejaviť navonok vieru.
Pochopila som to ako výzvu: do volieb radšej ústa ani blogy neotváraj..tak je?
Posted on 3/4/12 11:57 AM.
Mária to by ma mrzelo ,ak by si si niečo zoosobnila.To som určite nechcel a nesmeroval som niečo na Teba.Hovoril som Mária k všeobecnosti daného javu, teda určite nie výzva ,aby si neotvárala ústa .
Posted on 3/4/12 12:14 PM in reply to Mária-Irma Danieliszová.
ja som pastierske listy slovenských otcov biskupov nečítal v kostole viac ako tri roky. na farára celkom dobrý výkon, nie? emoticon
ale čo je dôležité: s veľkou láskou a úctou si spomínam na môjho nebohého otca biskupa Rudolfa. on mal v tom triezvo a jasno. keď pred ním niekto povedal "katolícke Slovensko"... zachráň sa kto môžeš... vezuv sa mohol schovať... darmo. otec Rufolf bol prorok nech si vraví kto chce čo chce. vedel čítať znamenia čias. je na nás nerobiť hanbu tomu, čo sa nás snažil v Kristovom mene naučiť...
Posted on 3/4/12 6:26 PM.