« Back

Ach tie cesty asfaltové a duše Slovenské.

Narovnajte cesty a chodníky./sv.Ján Krstiteľ/

Súčasťou mojej práce je aj rozvážať tovar a jeho predaj. Táto Zima bola a je pomerne dlhá i rôznorodá.Včera som prejazdil velkú časť Západneho Slovenska od Dunajskej Stredy končiac v Kútoch, teda kto je šofér vie, že dosť Km.Sneh ,poľadovica , zaprášené cesty a k tomu obrovské kvantum výmoľov .Pre šoféra zrada ,lebo nielen sa vysporiadať s romarom počasia , ale aj dávať pozor ,aby ste nepoškodili automobil.Nuže ak chcete chrániť zverený majetok nuž máte , čo robiť.

Pri ceste mi napadli slová sv.Jána Krstiteľa súputnika Ježiša Krista v zmysle "urovnajte svoje cesty a chodníky".Sv.Ján videl v akom rozpore  žije bežný Izraelský ľud a že v mnohom nežije podla "Desatora Pána".Pranieruje dvojtvárosť spoločnosti a napada dokonca "Duchovnú elitu" pre ich neuprimnosť pred Bohom .Nuže nalial im "Čašu až po vrch" a dal im napiť sa z horkého vína.

Tvrdé slová na adresu elity zrejme nepadli na správnu pôdu. Tento pouličný prorok na radosť "Elity" skončil v rukách miestodržiteľa a ten ho nakoniec zlikvidoval.Nuž nik nie je obľubený ,ak hovorí jasne . Sv.Ján by iste poukázal na nekvalitu našich ciest z asfaltu ,aby ich správy ciest promptne opravili. Ale o to viac v tomto pôstnom období by "sekal" do našich radov ,aby sme sme poopravovali každý výmoľ , čo poškodzuje naše duchovno-životné cesty.Aby pôst neskončil iba dnešným "proforma  pomazanie čela",ale nech si pozrieme ,kde máme rezervy.Či ide o medziľudské vzťahy v práci, v dome , s Bohom ,či všade.Či ide o nejaký náš neduch v zmysle nejakého návyku ,ako fajčenie , prejedanie sa , neusporiadané jazdenie za volantom ,ale možnosti a rezerv je samozrejme dosť.Poznáme ich osobne.Sv.Ján by si prial,aby sme zaujali k pôstnemu obdobiu správny postoj a s príchodom obdobia Jar neupravovali len naše nádvoria a cesty ,ale i duše  s pomocou sv.Ducha.

Nuže priateľia pôst nie je "proforma plač" nad svojou nedokonalosťou. Ježiš sám dnes v evanjeliu riekol ,aby sme pôst prežívali s úsmevom  a poznaním svojej ľudskosti  bez nejakej okázalosti prezentovania nášho pôstu, čo bolo falošnou "reklamou Elity".

Pán vám žehnaj.

Comments
sign-in-to-add-comment
Ja zas pri práci veľa chodím. V predošlých dňoch, keď sa zimné počasie ukázalo v plnej kráse, ma napadlo, že by stačilo, keby si každý upratal či posypal cestu pred svojím domom, hneď by sa všetkým lepšie kráčalo.
Posted on 2/26/12 6:38 PM.