Blogs

« Back

Nový život zo Vzkriesenia

Nový život zo Vzkriesenia

Oslávili sme Slávnosť Vzkriesenia. V chrámoch, v spoločenstvách, v rodinách. Máme nový život v Kristovi.

 

Pôstne obdobie bolo prípravou na slávenie Veľkonočných tajomstviev. dostali sme od Pána mnohé dary.

Oslávili sme tajomstvá Veľkej noci, Vzkriesenie Pána nám otvára nový pohľad náš život. Slávenie veľkonočných slávností doznieva v mysli, ešte môžeme počuť slávnostný spev.

Cirkev pokračuje oslavu v oktáve slávenia Vzkriesenia  8 dní. V liturgických čítaniach počúvame, ako sa Pán zjavil učeníkom.

 

Máme Nový Život. Kráčame vo viere.


Pripravili sme si srdcia, obnovili sme si vieru, chceme poznávať Pána v našich životoch,

Máme novú nádej, nový pohľad na život, ktorý sa nám mení pred očami. Prehodnotili sme si spôsob života. Nový spôsob života s Pánom by sa mal prejaviť. Mal by byť viditeľný  v osobnom živote, vo vzťahoch k sebe,k iným, k Bohu a ku svetu okolo nás. Nepôjde to hneď dokonale. Je to úloha, je náročná, je to proces. 

Neustále rastieme, zrejeme.

Chceme niesť ovocie viery, viditeľné znaky spoločenstva v Bohu.

 

Nový život je výzva

Po vzkriesení sa Pán zjavil učeníkom, videli ho mnohí z nich. Nespoznali ho. Znamená to, že "vyzeral inak". Dal sa im spoznať..., inak by ho nespoznali, mnohé by sa neudialo. Apoštoli sa učili spoznať  ho. Učili sa rozumieť tomu, čo je nová skutočnosť po zmŕtvychvstaní Pána. Pán je živý, situácia je však iná, ako predtým, keď chodili s ním, keď ich Ježiš učil a kázal, keď im vysvetoval, ako majú ho nasledovať. Ani vtedy mu veľakrát nerozumeli. Čo ešte po smrti a po zmŕtvychvstaní! Vôbec netušili, ako majú konať teraz! Bolo to tak iné, úplne iné!

Sme v podobnej situácii. Mnohí z nás sú už dlho s Pánom, poznávajú ho stále dôkladnejšie. Mnohé sme spoznali, žijeme Slovo z Písma, mnohému rozumieme. Je však veľa toho, s čím si nevieme rady ani teraz. Nasledujeme Pána svojim životom, žijeme s jeho Slovom, so sviatosťami, máme Božieho Ducha. A predsa. Denný život a jeho rôzne podoby nám dávajú zabrať aj teraz. Podobne ako apoštoli, nespoznávame, kde tu je Pán, čo nám chce povedať a ako by sme mali konať, hovoriť, mlčať, žiť. Ako by sme mali meniť naše životy, ako by sme mali dovoliť Bohu, aby menilnaše životy.

 

Vzkriesenie Pána zostane  výzvou k novému životu.

Nemôžeme žiť  tak, ako minulý rok. Dostali sme nové dary, mnohé milosti, máme niesť ovocie.Teraz je čas spásy. Teraz je nová doba, nové stvorenie, iné, obnovené, premenené. Boh teraz koná nové v nás a okolo nás. Ako vtedy u apoštolov, ani dnes sa nám nedajú použiť "minulé" veci, zvyky, mnohokrát ani tie nie, ktoré sa nám zdali ešte vhodné. Okolo nás sa mnohé zmenilo. Je iná doba, všetko sa vyvinulo do inej formy, podoby.

Máme sa spájať s Kristom, On je cesta a Svetlo. On je Pravda, ktorá oslobodzuje a On je život. V tomto čase, v dnešnom svete, v konkrétnych podmienkach, v našom konkrétnom živote s konkrétnymi ľuďmi. Teraz hľadáme Pána, každý deň znova, aby sa nám dal spoznať. Aby nám dal podnety a možnosti, aby poslal ľudí, aby zjednocoval ľudí. Čaká na nás, či porozumieme.

Sme nové stvorenie v novej dobe. Máme nový život v Ňom a s Ním. On je tu s nami, vždy prítomný a živý, konajúci.

 

Sme Bohom pozvaní, aby sme žili posvätenie Duchom svätým, aby sme žili znovuzrodení, aby sme v živej nádeji menili smer a rástli k dokonalosti.   1Pt, 1-3;

Vás Božia moc vierou chráni pre spásu, ktorá je pripravená zjaviť sa v poslednom čase. Preto sa radujete, hoci sa teraz, ak treba, trochu aj rmútite pre rozličné skúšky, aby vám vaša vyskúšaná viera, omnoho vzácnejšia ako pominuteľné zlato, ktoré sa tiež skúša ohňom, bola na chválu, slávu a česť vtedy, keď sa zjaví Ježiš Kristus. Vy ho milujete, hoci ste ho nevideli. Ani teraz ho nevidíte, ale veríte a jasáte nevýslovnou radosťou, plnou slávy, že dosahujete cieľ svojej viery – spásu duší. 1Pt 5-9;

Sme chránení Božou mocou, pre spásu, ktorá sa zjaví... Hľadáme Pána v dennom živote, aby nám zjavil ako máme žiť vzkriesenie v tomto čase.  Naša viera je upevnená a mocná, je nám už teraz na chválu a slávu,

 

Hľadám Pána,

Hľadám možnosti a riešenia,

Pán mi ich posiela. Ak spozorniem, dá sa mi spoznať Pán!

Je s nami Pán! V našom  dennom živote, s ľuďmi, ktorí sú okolo nás!

Musím  si obnoviť zrak, musím byť bdelou - byť pozornou, potom ho uvidím. Je tu!

 

Chvála Kristovi! Aleluja! Radujme sa!