« Back

Každodenná potrava

Stretávam sa veľmi často s názorom ľudí, že Sväté Písmo nečítajú pravidelne denne, pretože ich odrádza to, že mu niekedy nerozumejú. Pracujem s ľuďmi, ktorí veria, ale sú len na začiatku poznávania Boha. Ešte nie sú v stave, že by pochopili, že sa musia najprv obrátiť 

Snažím sa im vysvetľovať , že nie je potrebné všetkému rozumieť. Ak budú prosiť Ducha Svätého pred každým čítaním Biblie, dá im zjaviť presne to, čo je pre nich dôležité.  Chceli by "piť ocot" a ešte len "pijú mlieko". Nie je nutné všetkému rozmieť tu a teraz, veď na poznanie Boha máme celú večnosť.

Tak ako telo dostva každodennú potravu, aby bolo schopné zvládať všetky problémy, utrpenia, starosti ale aj radosti všedného dňa, tak aj duša potrebuje každodennú potravu a tou je Sväté písmo. O tom som sa presvedčila aj dnes, pretože po zapnutí počítača mi Duch Svätý ponúkol krásne zamyslenie, s ktorým sa chcem podeliť aj s vami:

 

Skúmate Písma...

Ján 5.39

Grécke slovo tu preložené ako skúmanie, naznačuje prísne, usilovné a zvedavé hľadanie, ako keď človek hľadá zlato alebo poľovník zver.

Nesmieme sa uspokojiť s povrchným čítaním jednej alebo dvoch kapitol, ale so sviecou Ducha hľadať skrytý význam Slova. Sväté Písmo vyžaduje skúmanie - mnoho sa dá objaviť len cez usilovné štúdium. Je v ňom mlieko pre deti, ale aj mäso pre silných mužov. Rabíni múdro hovoria, že hora skutočností stojí na každom slove Písma. Tertulián hovorí: „Obdivujem plnosť Písma.“ Nikto kto iba prebehne Božiu knihu z toho nebude profitovať. Musíme kopať a dolovať až kým nenájdeme skrytý poklad. Dvere slova otvára iba kľúč usilovnosti. Písmo si nárokuje skúmanie. Je to Božie slovo, nesúce pečať nebies - kto sa odváži ľahkomyseľne s ním zaobchádzať? Ten kto pohŕda Písmom, pohŕda Bohom, ktorý ho napísal.

Nech nás Boh ochráni od toho aby sa naše Biblie stali svedkami proti nám v deň keď budeme vydávať počet.

Slovo Božie sa odplatí za skúmanie. Boh nás nevyzýva preosiať hromadu pliev, kde sem tam nájdeme zrnko pšenice, ale Biblia je ta najkvalitnejšia pšenica - stačí otvoriť dvere sýpky a nájsť ju. Písmo rastie so študentom. Je plné prekvapení. Pod vedením Ducha Svätého zažiari leskom odhalenia, ako rozsiahly chrám pokrytý zlatom a prikrytý rubínmi, smaragdami a inými drahými kameňmi. Nič sa nevyrovná pravde Písma. Písmo odhaľuje Ježiša. „Skúmate Písma, lebo si myslíte, že večný život máte v nich, a tie vydávajú svedectvo o mne.“ Nič nie je silnejším motívom pre čitateľov Biblie ako toto. Ten kto nájde Ježiša, nájde život, nebo a všetko.

Šťastný je ten, kto skúma Písma a nájde Spasiteľa.

 

Charles Spurgeon

Comments
sign-in-to-add-comment
Naozaj, kto si denne vezme k srdcu iba kúsok zo Svätého písma,
dostane o mnoho viac. Tak, ako nás upozorňuje Majka, vzývajme Ducha Svätého, aby Božie slovo ožilo v každom z nás.
Posted on 10/24/12 7:14 AM.
Ja osobne som začala Písmo čítať tak, že ho otvorím náhodne a prečítam si stať, ktorá mi prvá padne do oka. Zatiaľ vždy som otvorila Bibliu na stati, ktorá ma oslovila, zaujala a vryla sa mi do srdca. Hoci nie vždy chápem, čo to práve znamená, snažím sa nad tým zamyslieť a aj keď nie hneď, po čase pochopím, prečo som to vlastne čítala a čo mi tým Boh chcel povedať. Taktiež myšlienka, kto nepozná Písmo, nepozná Boha, je veľmi pravdivá. S poznávaním Boha je to rovnako ako s poznávaním človeka, nie vždy sa nám páči to čo zistíme a nevieme to prijať. Na konci sa však všetky kúsky spoja do obrazu a my vieme, na čo to bolo všetko dobré...
Posted on 10/24/12 7:16 PM.
Majka, dala si príspevku výstižný názov, ktorý ukazuje, odkiaľ pochádzajú naše "slabosti". V dnešnej dobe často počujeme o rôznych dietach na "posilnenie" organizmu - ale duchovný organizmus má iné zákonitosti.
Mňa osobne "pripútalo" k Písmu to, keď som pochopil, že je to "ľúbostný list Boha človeku" - vždy, keď ho čítam, je toto moja "optika".
Posted on 10/25/12 12:41 AM.
velmi si vazim takyto nazor, pretoze pre mna je Biblia tou najblizsou knihou - vzdy ma fascinovala. A velmi suhlasim s tym, ze Bibliu mame citat s uvedomenim si Toho, kto ju dal napisat a tym je Duch Sväty, ktory inspiroval ludi, ktori pisali jednotlive biblicke knihy a zapisali Bozie myslienky, aby tomu ludia rozumeli. Je dôlezite prijat Pana Jezisa za svojho osobneho Pana a Spasitela, vtedy sa duch cloveka znovu narodi, ozije Duchom Svätym, ktory si v nom urobi svoj pribytok a pocas celeho zivota je krestan ako znovuzrodene Bozie dieta povinny pracovat na spaseni (obnoveni) svojej duse (mysle, vôle, emocii) v podriadovani svojho zivota, kazdej oblasti zivota pod vladu Boziu. Ked zmenime svoje myslenie, zmenime svoje citenie, hovorenie tak, aby bolo v sulade s Bibliou. Na tomto treba pracovat a konat tie skutky, ktore pre kazdeho z nas Boh pripravil.
Posted on 11/3/12 6:37 PM.
Ja osobne si čítam Bibliu po poradi čiže od začiatku je to velmi pútavé čitanie nachadzam v ňom aj útechu.
Posted on 11/9/12 4:50 PM in reply to Jana Kasarová.