« Back

Neťahajte jarmo s neveriacimi

Neťahajte jarmo s neveriacimi

Viete čo znamená slovo svätý? Oddelený! Boh si vyvolil svoj svätý oddelený ľud - Izrael. Tento ľud vychovával v Egyptskom otroctve, aby si preň prišiel a vytrhol ho z ťažkého jarma. Izrael bol v očiach Boha svätý národ, bol oddelený od okolitých národov a Boh sa o svoj ľud aj svedomito staral. Na druhej strane mu zakázal to, aby sa spolčoval s okolitými národmi, prijímal ich kultúru, náboženstvo, bôžikov. 

Aby sa nestalo, keď by si učinil smluvu s obyvateľmi zeme, a smilnili by idúc za svojimi bohmi a obetovali by bitné obeti svojim bohom, že by ťa pozval niektorý z nich, a jedol by si z jeho obeti  a vzal by si z jeho dcér svojim synom ženy, a jeho dcéry by smilnily idúc za svojimi bohmi a spôsobily by to, že by smilnili aj tvoji synovia odíduc za ich bohmi. (Exodus 34:15-16) 

Boh hneď na počiatku varuje svoj vyvolený národ, aby sa svätý Izrael nespolčoval s pohanmi, ktorí nepoznajú Boha a sotva ho niekedy aj prijmú, i keď oni majú bohov, ktorí sú modlami, ničím, mŕtvymi výmyslami ľudí.

Ani sa s nimi nedáš ženbou do rodiny alebo vydajom; svojej dcéry nedáš jeho synovi ani jeho dcéry nevezmeš svojmu synovi. (Deuteronómium 7:3).

Boh aby zachoval svoj svätý oddelený ľud, zakázal miešať sa s pohanmi. Prečo?

Lebo by odvrátil tvojho syna, takže by ma nenasledoval, ale by slúžili iným bohom, a zanietil by sa na vás hnev Hospodinov a vyhladil by ťa rýchle. (Deuteronómium 7:4).

Dnes vidíme, ako pohanské kultúry, pohanské náboženstvá, mytológia, východné náboženstvá, zviedli svätých ľudí, ktorí kedysi patrili Bohu a Jeho synovi, alebo ich rodičia, či starí rodičia patrili Bohu. Dnes ľudia prestali Boha nasledovať, začali slúžiť iným bohom, okultizmu, ezoterike, východným náboženstvám, zaoberajú sa Islamom, horoskopom, čarodejníctvam, ktoré Boh nenávidí. Keď spoločnosť príde do tohto stavu, Boh jej odkazuje: vyhladím ťa rýchle. Naša kresťanská európa a amerika, sa stáva pohanskou planinou, kde sa dobre darí všetkému, čo špiní Boha a preto prichádza na tento pohanský a bezbožný ľud, ťažká ruka Hospodinova. Časté prírodné katastrofy, pád systému, počiatok krízy, ktorá prinesie chudobu, to sú prvotné príznaky Božej odplaty našej nevery.

Boh keď privádzal svoj ľud medzi pohanov, dal im príkaz: Vyženiete všetkých obyvateľov zeme zpred svojej tvári a zahubíte všetky ich modlárske obrazy, aj všetky ich liate obrazy zkazíte a zničíte všetky ich výšiny. (Numeri 33:52)

Nová zmluva

Mnoho ľudí si povie - to bolo kedysi, v dobách pred Kristom. Nová zmluva je však iná, je ďaleko humánejšia. No cirkev dostala presne tie isté inštrukcie ohľadom svätosti, ako ich dostal Izrael.

Neťahajte cudzieho jarma s neveriacimi. Lebo čo má spoločného spravedlivosť s neprávosťou? Alebo jaké je obecenstvo svetla s temnosťou? (2. Korinťanom 6:14) 

Ak kresťan príde medzi svoj svätý ľud, do svojho svätého zboru, je ako v jednej rodine. Ale ak príde k pohanom povedzme iba na návštevu, tí zvyknú hrešiť, opíjať sa, rozprávať veľa o majetku, peniazoch, sexe, postavení v práci, čo dokázali, ohovoriť všetkých okolo, vrátane politikov. Boh má pravdu, keď hovorí, aby sa kristovec neschádzal s takýmito ľuďmi, pretože nič si z tých stretnutí neodnesie.

Každý veriaci časom začne chápať, že ho svet neprijíma, svet ho nenávidí. Každý pohan pľuje na Boha, opovrhuje Ním, verejne sa chváli tým, aký je zarytý ateista, ale Kristus nás varoval, že nás tento svet, ktorý ide do záhuby, bude nenávidieť. 

Ak vás svet nenávidí, vedzte, že mňa prv nenávidel ako vás.  Keby ste boli zo sveta, svet by mal rád svoje vlastné, ale preto, že nie ste zo sveta, ale že som si ja vás vyvolil zo sveta, preto vás svet nenávidí. (Ján 15:18-19) 

Mnoho kresťanov sa snaží o to, aby boli pre svet prijateľní, ale to nefunguje. Všetko čo je Božie, je svetom nenávidené. Kristus je ešte ako tak prijateľný pre svet, ako humanistický učiteľ, ale keď tento istý Boh-človek povie, aby sme sa nespolčovali s pohanmi a ich životom, Kristus je nenávidený podobne, ako sú nenávidení aj Jeho praví nasledovníci.

Ako mnoho ľudí tvrdí, že sú kresťanmi, pritom sa zaoberajú ezoterikou, či temnými silami, ktoré sa tvária ako plné lásky a pokoja. Ale Pavol toto nazýva smilstvom, kedy podvádzame Boha stvoriteľa, s okolitými modlami. Preto Pavol píše:

Nemôžete piť kalich Pánov i kalich démonov. Nemôžeme mať účasť na stole Pánovom i na stole démonov. (1. Korinťanom 10:21) 

Žiaľ, mnoho ľudí, ktorí sa hlásia ku kresťanstvu, ide v nedeľu do kostola a v pondelok k veštici, sleduje pohanské relácie, plné násilia, sexu, zvráteností. Ale Pavol ich varuje, že nie je možné mať účasť na stole Boha a zároveň sa kochať v opĺzlostiach pohanov a ich hriechoch. 

Pán Ježiš kresťanov povzdbudzuje, že už nepatria svetu - nech si svet so svojim hriechom a svojou zhubou robí čo chce. Kristovec dostal iné inštrukcie:  Složme tedy skutky temnosti a oblečme si zbrane svetla.  Jako vodne choďme slušne, nie v obžerstvách a pijanstvách, nie v smilstvách a prostopašiach, nie v zvade a závisti.  Ale si oblečte Pána Ježiša Krista a nepečujte o telo tak, aby sa v ňom zobúdzaly zlé žiadosti. (Rimanom 13:12-14)

Máme byť svätí a tí ktorí Kristovi patria, aj skutočne svätí sú. Preto by sa kresťan nemal prispôsobiť pohanstvu tohto skazeného sveta, horšieho ako Sodoma a Gomora. Aj keď sami sme boli všetci pohanmi, azda aj horšími ako sú pohania, s ktorými sa nemáme spolčovať. Ale Boh nám daroval milosť, vymenil naše kamenné srdce za kožené a my sme svätým Božím ľudom, sme pravými Izraelitmi - nenávidení ľuďmi, ale milovaní Tým, kto nám dáva ďaleko lepšie veci, ako tento krátky život.

Ale vy ste vyvolený rod, kráľovské kňazstvo, svätý národ, ľud, určený byť Božím vlastníctvom, aby ste zvestovali cnosti toho, ktorý vás povolal zo tmy do svojho predivného svetla,  ktorí ste kedysi neboli ani ľudom, ale teraz ste ľud Boží; ktorí ste neboli dostali milosrdenstva, ale teraz ste dostali milosrdenstvo. (1. Petrov 2:9-10) 

Comments
sign-in-to-add-comment
Páčil sa mi začiatok Vášho blogu, oceňujem, že začínate jednoducho, vysvetlením slova svätý, že to znamená teda človek oddelený pre Boha, lebo každý hneď nepozná význam tohto slova. Nepoznáme hneď ani mnohých iných náboženských termínov, pokora, pokánie... , ktoré si potrebujeme opakovaním uvedomiť, ak máme naplniť ich význam. Pre mňa to slovo svätý doteraz znamenalo, že je to človek dokonalý.
Posted on 8/7/13 7:17 PM.
„Je to vždy sväté, keď si zachováme úctu k druhým ľuďom, k Bohu, k svetu, k stvoreniu. Nám chýba posvátno, ten presah“... hovorili v náboženskom vysielaní ČR2. Rozmýšľam v akých súvislostiach sa ešte slovo svätý používa.
Posted on 8/8/13 3:56 PM.
Ono svätý je dokonalý v Kristovi. Bez Krista sme všetci nedokonalí a hriešni ľudia, ktorí si právom zaslúžime večné zatratenie. Neprekrúcajme a nevykladajme si však slovo svätý podľa seba, ale podľa Boha. Boh hovorí o svätosti ako o oddelení sa. Máme byť dobrými samaritánmi aj pre neveriacich, ale beda nám, keď začneme prijímať ich svetskú potravu v podobe hriechu. Máme sa považovať dokonca za horších ako sú pohania, pretože sme aj my nimi boli a boli sme aj horšími ako oni, ale Boh nám dal milosť, no nikdy nemôžeme ustúpiť z pozície tolerovania hriechu - takú možnosť Boh nezastáva v celom svojom slove. Ak Boh odsudzuje okultizmus, veštenie, sexuálnu zvrátenosť - musíme tento hriech odsúdiť, aj keď z toho budeme mať problémy. Nehovorím odsúdiť ľudí ktorí hriech páchajú - ale ten konkrétny hriech. Bohu patrí odplata - nie nám ľuďom, my však na hriech máme poukazovať a keď sa nedá inak, máme žiť oddelene - sväto pred svetom preto, aby sme ich svojou svätosťou obviňovali skrze ich svedomie, ktoré majú v srdci od Boha...
Posted on 9/4/13 1:38 PM.