« Back

Mariánska púť 2011

13. augusta sa o 16.00 mestom Prievidza ozývali modlitba sv. ruženca a mariánske piesne. To sa z farského kostola sv. Bartolomeja pohol sprievod pútnikov na Mariánsky vŕšok, aby už 581. krát v histórii farnosti putovali za Pannou Máriou.

Program bol opäť bohatý na duchovné naplnenie. Sobotnú sv. omšu, ktorá slávnostne otvorila tohoročnú púť, celebroval náš p. dekan Martin Dado. Po nej sa prezentovala farská mládež so svojskou adaptáciou známej scénky Everything (Lifehouse). Po mládeži nastúpil na pódium hosť večera - vdp. Andrej Karcági. Vo svojej prednáške pripomenul dôstojnosť Panny Márie a aké je dôležité dať jej miesto v našom živote, ktoré jej patrí. Potom už nasledoval koncert skupiny Timon a následne chvály v podaní hudobného zoskupenia GodKnows z Piaristického gymnázia. Sobotný večer zavŕšila mládežnícka sv. omša, ktorú celebroval vdp. A. Karcági. V kázni nám predložil nádhernú paralelu medzi archou zmluvy Starého zákona a Pannou Máriou  - Archou zmluvy. Počas celého večerného programu bola v Mariánskom kostole na cintoríne vyložená Najsvätejšia sviatosť k adorácii a nepretržitá spovedná služba.

Nedeľa sa niesla naozaj v slávnostnom duchu. Hlavnú sv. omšu o 10.00 celebroval ThLic. Ján Viglaš, rektor diecézneho kňazského seminára v Badíne. V homílii poukázal na hodnotu ľudského tela, ktoré je určené na oslávenie podobne, ako bolo oslávené to Máriino, keď ju Pán vyzdvihol s telom i dušou do neba. Vystríhal pred dvomi extrémnymi pohľadmi na ľudské telo - na jednej strane je to pohľad úplného odmietania (katarský prístup), na druhej plného zbožštenia (dnešná konzumná spoločnosť). Touto slávnostnou sv. omšou sa púť skončila.

Neskončil sa ale spoločný program. Poobede sme sa stretli na rodinnom popoludní, kde sa o detský program postarali skauti zo 14. zboru Prievidza, slobodní si zahrali futbal proti ženatým (5:3) a do tanca hrala miestna dychová kapela Necpalanka. Nechýbal výborný guláš pre všetkých a samozrejme ani tekuté občerstvenie.

Milostivý Boh nám tento rok požehnal priaznivejšie počasie ako pred rokom, za čo mu večná chvála a česť. Veď kvôli nej to všetko robíme. OAMDG

Pozrite si fotky z akcie