« Späť

Voda a Oheň - znaky Ducha Svätého

Voda a Oheň - znaky Ducha Svätého

Katechizmus, písmo, tradícia nám prinášajú rôzne znaky Ducha Svätého. Mne sa zapáčili oheň a voda a chcem vám priblížiť môj tak trochu "fantasy" pohľad na vec +)

Voda a Oheň sú dva z viacerých znakov Ducha Svätého. Zo začiatku by som chcel pripomenúť ako nám tieto dva znaky podáva katechizmus (KKC 694,696):

Voda - ako symbol krstu, znouzrodenia a nápoja, takzvanou živou vodou. Oheň - ako symbol toho čo pretvára, spaľuje, mení.

Keď som sa ja zamyslel nad vodou ako symbolom Ducha Svätého prišlo mi na um najprv osvieženie, proste voda je super nie? Ste v lete niekde pri mori, slnko na vás páli a už, už sa idete rozpustiť.. a potom skok do vody... Uuooo!! A hneď sa cítite sviežo.

Tak ako vám voda osvieži telo, podobne aj Duch Svätý osviežuje vášho ducha. Cítite sa zničení, prípadne ustráchaní no On nám dáva opäť silu, napĺňa nás pokojom a vlastne tak vo všeobecnosti osviežuje.

Druhý taký podstatný znak vody bol očistenie, veď však vodou sa umývame nie? Podobne aj Duch Svätý nás očisťuje od rôznych vecí. Samotná voda sa nezdá byť nejaká moc ostrá, však ani nieje, ale ako stále pôsobi a ak tečie, alebo len kvapká, dokáže vymlieť celý kameň, potok, či dokonca spraviť "lom" v hore. Stačí keď tečie, alebo čo i len kvapká. Určite ste si všimli na starých zastávkach alebo kdekoľvek kde určitý čas kvapká voda na zem, že sa tam pomaličky utvárajú diery.
Tak aj Duch Svätý ak mu dovolíme v nás konať (tzn, že môže tiecť, prúdiť ako voda) tak pretvára naše srdce, naše túžby, mysle a mení nás na Boží obraz. No ak ho nehcáme len tak, stáť v jazere, tak tam síce bude, ale nič sa nezmení.


Oheň - no vezmite si oheň, teda vlastne nie, oheň sa nedá uchopiť, že? Ani Duch Svätý sa nedá len tak "uchopiť" ako by sme možno aj chceli dakedy, ale On veje kam chce a kedy chce.
Čo vlatsne taký oheň robí? Hm tak také najhlavnejšie su, že spaľuje, zohrieva a vydáva svetlo. Čo mu dáme, to dokáže spáliť, keď sa chcem zohriať, stačí prísť bližšie a keď si chceme posvietiť, zapálime sviečku.
Podobne aj Duch Svätý, zohrieva, teda nás zapaľuje pre všeličo, ja by som dal takžý príklad, že sme "nadchnutý" pre rôzne vecí.. umenie, zábavu, tvorbu, hru a rôzne iné vecí a častokrát sme pre tieto vecí fakt "zapálení". No dakedy toto nadšenie opadá. A tak nám pomáha Duch Svätý a akoby "rozpaľuje" tieto naše uhášajúce túžby a ukazuje nám nové veci, pre ktoré sa opäť vieme "zapáliť".

Keď sa hovorí o spaľovaní tak sa väčšinou pomyslí na hriech alebo na veci čo nepatria do nášho života a je to tak. No okrem toho, ak chceme aby oheň horel, musíme stále prikladať doň aby nezhasol. Podobne musíme mať aj neustály vzťah a stretnutie s Duchom Svätým, lebo ak nám bude chýbať modlitba (môžem to v tomto kontxte prirovnať k "palivu" do ohňa), pôst, čítanie písma, ticho a vo všeobencosti tento vzťah tak oheň dlho horieť nebude.
Okrem toho že spaľuje, tak aj osvetľuje a uvádza nás do pravdy, tak vidíme viac čo je pravda, kde by sme mali kráčať a kde je cesta. Veď keď je tma tak si väčšinou posvietime aby sme vidlei cestu nie? Keď sa chceme k čomukoľvek dostať, tak potrebujeme svetlo, aby sme videli. Podobne nám aj Duch SVätý osvetľuje cestu a ukazuje nám smer ktorým sa vydať po Božích cestách.
Predchádzajúci
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Odoslané 16.1.2013 22:34.
Vďakaemoticon Super dobre si to vystiholemoticon
Odoslané 18.1.2013 10:20.