Blogy

« Späť

Vyhrážanie sa smrťou a zničenie majetku veriacich počas prebiehajúcich nepokojoch v Bangladéši

Vyhrážanie sa smrťou a zničenie majetku veriacich počas prebiehajúcich nepokojoch v Bangladéši

Duchovný Sirajul spal, keď sa ozvalo zabúchanie na jeho dvere. Bolo 25. septembra 22 hod a on nečakal žiadnych návštevníkov.

"Prečo mi búchate na dvere tak neskoro v noci?" spýtal sa, keď otvoril dvere a uvidel tam stáť skupinu asi 30 ľudí. "Všetci spia."

"Chceme Sirajula," povedali. "Musí ísť s nami."

Kresťania sa stali cieľom extrémistov

Sirajul je konvertita z islamu. Miestni moslimskí extrémisti sa zamerali na kresťanov z pôvodného moslimského prostredia. Nedávne nepokoje v Bangladéši toto prenasledovanie ešte zhoršili, pričom kresťania patria medzi zraniteľné menšiny, ktoré zaznamenali nárast nechcenej pozornosti. V regióne kde žije Sirajul majú títo moslimskí extrémisti taktiku: pozývajú kresťanov, aby prišli do mešity na modlitby, aby odhalili tých, ktorí opustili islam.

Skôr v ten deň, okolo 14 hod, niektorí moslimskí náboženskí vodcovia oslovili Sirajula a pozvali ho na Namaz, islamskú modlitbu. V tom čase pôsobili priateľsky. Sirajul úctivo odmietol a išiel svojou cestou. Tento zlomyseľný následok nečakal. 

Sirajul odmietol ísť s ľuďmi v dome na jeho prahu. „Prečo ma chcete? Kam s vami pôjdem v túto hodinu?" povedal. "Nemáme s vami nič spoločné." Prosím, choďte preč a nerušte nás v noci." 

Skupina okamžite vybuchla a jeden z nich zakričal: „Ak s nami nepôjdeš, kam chceme, aby si prišiel, zabijeme ťa, rozumieš?

"Plánujú ma napadnúť"

Manželka duchovného Sirajula aj ich deti počuli hrozbu a boli vydesení. "Keď moja dcéra a syn počuli muža, ktorý povedal, že ma zabije, začali plakať," hovorí. "Moja žena začala kričať na skupinu a to prinútilo ostatných susedov vyjsť zo svojich domovov smerom k nám."

Keďže sa na miesto činu blížilo viacero svedkov, skupina ich nechala na pokoji. Pri odchode však jeden z nich vykríkol poslednú hrozbu smrťou – vraj to môže prísť „kedykoľvek a kdekoľvek“.

„Keby dedinčania nevyšli von, páchatelia by ma uniesli a zabili,“ hovorí Sirajul. "Cítil som sa bezbranný." Dnes som dostal varovnú správu od niekoho, koho poznám a povedal, že oni – skupina moslimských extrémistov – plánujú na mňa zaútočiť.

Partneri Open Doors hľadajú spôsob ako pomôcť

„Po incidentoch nám rodina zatelefonovala a požiadala nás, aby sme sa modlili za ich bezpečnosť a ochranu. Modlili sme sa za nich,“ hovorí miestny partner Open Doors, „skúmame situáciu a udržiavame pravidelný kontakt s rodinou. Sme pripravení ponúknuť akúkoľvek núdzovú podporu."

Po nahlásení incidentu polícii sa policajti dôstojníci našťastie porozprávali s miestnymi náboženskými vodcami a páchatelia boli pokarhaní. O niekoľko nocí prišli páchatelia do domu Sirajula znova – tentoraz sa ospravedlniť za to, čo urobili. Prosím, modlite sa za pokračujúci pokoj medzi komunitami.

Taponov dom a podnik boli zničené

V niektorých regiónoch Bangladéša sú hrozby, útoky a vandalizmus čoraz bežnejšie, odkedy sa začiatkom augusta začali politické a sociálne nepokoje. V jednom prípade kresťanskej rodine v západnom Bangladéši zničil dom a obchod dav extrémistov. Tapon žije v dedine celý svoj život – skutočne pochádza z línie niekoľkých generácií kresťanov, ktorí žili v komunite. Jeho brat je vedúcim kresťanskej služby v tejto oblasti. Hoci nekonvertovali z islamu – ako mnohí, ktorí sú najzraniteľnejší voči prenasledovaniu – rodina bola brutálnym terčom v tú noc, keď začali celoštátne nepokoje.

Tapon, jeho manželka, tri deti a starší otec boli doma, keď k ich domu postupoval dav 20 až 25 extrémistov ozbrojených zbraňami. V strachu o svoje životy Tapon a jeho rodina utiekli a opustili všetko, čo tak tvrdo vybudovali. Útočníci zničili všetko, čo im stálo v ceste, vyrabovali Taponov obchod a nič po sebe nenechali.

Požadujú výkupné

Štyri dni sa skrývali neďaleko. Extrémisti však zistili ich polohu a požadovali výkupné 100 000 bangaldéšskych taka (770 EUR), aby si zachránili životy – to je ekvivalent osemmesačného platu pri minimálnej mzde. S pomocou dedinčanov boli Tapon a jeho rodina nakoniec zachránení.

Dokonca aj po návrate do zničeného domu a obchodu sa rodine naďalej vyhrážajú – a majú zakázané používať jediný miestny zdroj vody. Napriek skaze zostáva Taponova rodina neochvejná vo svojej viere a spolieha sa na Božiu ochranu uprostred pokračujúceho prenasledovania.

„Útoky na nás nemožno vrátiť späť, ale modlite sa za bezpečnosť a ochranu ostatných veriacich, ktorí žijú v neustálom strachu a niektorí z nich nie sú schopní pracovať,“ hovorí Tapon.

Partneri Open Doors pomáhajú Taponovej rodine

Miestni partneri Open Doors okamžite po útoku pomohli s núdzovou podporou a odvtedy zostali v kontakte s veriacimi.

„Fyzicky sú v poriadku, ale psychicky sú frustrovaní, zmrzačení strachom a napätím,“ hovorí miestny partner, „Bude to trvať nejaký čas, kým sa vrátia do normálneho života ako predtým.“

Dodáva: „Sme v procese podpory pri oprave svojho domu a obchodu, aby mohol znova začať podnikať a bezpečne žiť vo svojom dome. Proces prestavby začneme v priebehu budúceho mesiaca.“

Prosím, pokračujte v modlitbe za Tapona, Sirajula a ich rodiny a za všetkých, ktorí sú ohrození v Bangladéši.

 

Zdroj prekladu aj foto: Open Doors

Taponov zničený dom v Bangladéši – jeden z mnohých útokov na kresťanské domy v regióne

 

Ďalej