Blogy

« Späť

Khada z Afganistanu sa chce s vami podeliť o svoj tajný príbeh

Khada z Afganistanu sa chce s vami podeliť o svoj tajný príbeh

Afganskí kresťania musia držať svoju vieru v tajnosti. Ak sa to Taliban dozvie, kresťan môže byť zabitý – zistila Khada.*

Khada videla svojho manžela naposledy v obyčajný deň – alebo taký obyčajný, aký môže byť v Afganistane ktorýkoľvek deň od prevzatia moci Talibanom v roku 2021. Afganskí občania čelia každodenným obmedzeniam, útlaku a nebezpečenstvu a nikto nie je tým zasiahnutý viac ako ľudia podobní Khade a jej manželovi Ehsanovi*: Afganskí podzemní kresťania. V ten „obyčajný“ deň sa ich najhoršie obavy naplnili. Ehsan zmizol.

Kresťania v Afganistane sa musia uistiť, že ich vieru neobjavia nesprávni ľudia – ale cirkev v krajine rastie. Sú súčasťou tichej celosvetovej skupiny, ktorá sa navzájom nepozná podľa mena a možno si nikdy neuvidia tváre: tajnej cirkvi.

Khadin tajný dar

Khada sa narodila v hlboko náboženskej moslimskej rodine. Očakávala, že pôjde rovnakou cestou ako jej matka: vydá sa za moslima, ktorého vybrali jej rodičia, a sama vychová oddanú moslimskú rodinu.

Samozrejme, Khada sa vydala za Ehsana, ako to zariadili ich rodiny. Presťahovala sa k svokrovcom a rodina bola veľmi spokojná. „Naše vzťahy doma boli veľmi dobré,“ spomína. "Všetci ma milovali, najmä môj manžel, ktorý ma nesmierne miloval."

Vtedy bolo relatívne bežné, že afganské ženy mali prácu – niečo, čo je dnes za vlády Talibanu len zriedka možné. Khada si užívala prácu v kancelárii a bola blízko pri svojej vedúcej. "Stali sme sa priateľkami a cítila som sa pri nej slobodne," hovorí Khada. "Hovorila som jej všetky príbehy svojho života a ona mi tiež rozprávala svoje."

Jedného dňa urobila Khadina vedúca mimoriadne odvážne rozhodnutie. Dala Khade Bibliu.

Ohromení Bibliou

V Afganistane, ešte pred prevzatím moci Talibanom, bolo mimoriadne riskantné dať moslimovi Bibliu. Je nezákonné konvertovať z islamu a veľmi nebezpečné zdieľať svoju vieru – Khadina kresťanská vedúca podstúpila obrovské riziko, keď jej dala Slovo Božie.

Keď sa Khada vrátila domov, ukázala Bibliu Ehsanovi. Obaja dôkladne poznali Korán, ale nevedeli, čo je v Biblii, a boli zvedaví. Počas nasledujúcich šiestich mesiacov si všetko prečítali – a boli ohromení tým, čo našli.

„Keď som si knihu vzala domov a začala som ju čítať s manželom, najprv nám napadlo veľa otázok,“ hovorí Khada. " Riešili sme ich spolu."

Podľa zákona sú ženy občanmi druhej kategórie a očakáva sa, že budú poslúchať svojich manželov alebo mužských príbuzných. Ehsan bol však milý a svojej manželke dôveroval. „Veľmi ma miloval a obaja sme si vždy vybrali rovnakú cestu,“ spomína Khada. "Keď sme čítali knihu, môj manžel mi povedal: Nech sa vydáš akoukoľvek cestou, som tvoj najlepší spojenec a budem ťa nasledovať."

Spoločne urobili odvážne rozhodnutie nasledovať Ježiša, to im zmenilo život.

Rozhovory o Evanjeliu so svojou rodinou

Po tomto rozhodnutí sa Khada a Ehsan rozhodli pokrstiť. V kostole by to, samozrejme, nemohli – v Afganistane nie sú žiadne cirkevné budovy. Ale aj tak to bol veľmi zvláštny moment. Khada sa dokonca pri krste fyzicky uzdravila, keďže roky trpela silnými bolesťami hlavy. Hovorí: "Od toho dňa moja bolesť hlavy zmizla a teraz som úplne v poriadku."

Khada a Ehsan vedeli, že svoju novú vieru musia pred úradmi tajiť. Nemohli ísť do kostola, uctievať Boha nahlas alebo nosiť kríž. Svoju vieru však nechceli pred všetkými tajiť. Niektorí tajní veriaci vo svete nemôžu nikomu povedať o svojom rozhodnutí nasledovať Ježiša – ale Khada a Ehsan sa rozhodli riskovať  a rozprávali o Evanjeliu s jej rodinou.

Začali s Khadiným bratom. "Bol znepokojený z nezamestnanosti," hovorí Khada. „Požiadala som ho, aby sa naučil príbehy zo Starého zákona, a on uveril. Neskôr som hovorila príbehy svojej rodine a všetci sa stali veriacimi! Môj manžel rozprával príbehy svojej sestre a ona sa stala veriaca. Pokračovali sme v šírení našej viery."

Tento odvážny pár videl neuveriteľné ovocie a prežíval obdobie radosti. Ich šťastie však malo krátke trvanie.

Deň, keď sa všetko zmenilo

Khada nevie, ako a kedy bola objavená Ehsanova tajná viera. Boli opatrní, hovorili len s  ľuďmi, ktorým dôverovali. Ale jedného dňa, keď bol Ehsan na ceste do podzemnej biblickej skupiny, si uvedomila, že tajomstvo muselo vyjsť von.

„Jeho telefón bol vypnutý a nezvonil. Najprv som si myslela, že jeho telefón možno nefunguje,“ hovorí Khada. „Volal som aj niekomu z rodiny a stále od neho neprichádzali žiadne správy. Cítila som strach a v hlave mi vírili všetky druhy myšlienok."

Ako sa deň pretiahol do noci, Khadin strach narastal. Dva dni nič o ňom nepočula. Potom dostala správu, ktorej sa bála. Bolo nájdené Ehsanovo mŕtve telo. Pre svoju vieru prišiel o život.

"Bolo to traumatické a upadla som do kómy," hovorí Khada. "Keď som nadobudla vedomie, ocitla som sa doma a telo môjho manžela bolo odvezené na pohreb."

Khada sa odvážne rozhodla nasledovať Ježiša

Khada bola úplne zničená. Spoznala obrovskú cenu za nasledovanie Ježiša v krajine tak nebezpečnej pre kresťanov, ako je Afganistan. Ale tiež vie, že On za tú cenu stojí. „Naďalej zostávam Kristovou služobnicou a nasledujem Jeho príklad pokory a dobroty,“ hovorí. "V ťažkom režime Talibanu čelíme výzvam, ale so silnou vierou vytrváme."

Khadina bývalá šéfka, ktorá jej dala Bibliu, bola jednou z tých, ktorí ju utešovali – uisťovali ju, že Ehsan je teraz s Kristom. „Prestala som plakať, prečítala som si stať Efezanom 6 a sľúbila som, že budem slúžiť ako Kristus,“ hovorí Khada.

Úryvok Efezanom 6 jej pripomína, aby „bola silná v Pánovi a v jeho moci“ (verš 10) a aby sa „modlila v Duchu pri každej príležitosti pri každej  žiadosti“ (verš 18). Každý večer trávi čas v modlitbe s Ježišom – časť dňa, ktorú si ona a Ehsan vyhradili na čítanie a diskusiu o Biblii. „V minulosti boli všetky moje príbehy a rozhovory spojené s mojím manželom,“ hovorí. „Teraz sú všetky spojené s Ježišom, ja Mu rozprávam o svojom živote každý večer a každý deň. Verím, že On vníma všetky moje myšlienky.“

 

Projekt živobytia prináša nádej

Podľa vlády Talibanu už Khada nesmie pracovať vo svojej kancelárii. S pomocou miestnych partnerov Open Doors sa jej však podarilo založiť malý podnik – to znamená, že môže obchodovať so svojimi susedmi a priateľmi a môže sa postarať o svoje deti. Je to jeden z kľúčových spôsobov, ako môžu vaše dary a modlitby pomôcť priniesť praktickú nádej tajným veriacim, ako je Khada. Open Doors podporuje partnerov v Afganistane aj mimo neho prostredníctvom rôznych iniciatív: preklad Biblie, projekty živobytia, odborné školenia, rozhlasové vysielanie a podpora vdov a sirôt.

Život je ťažký, ale Khada nie je bez nádeje. Je súčasťou podzemnej komunity veriacich. „Vzájomne sa podporujeme prostredníctvom viery čítaním Biblie,“ hovorí. „Napriek výzvam som vo svojom novom živote našla šťastie bez manžela, som podporovaná mojimi vernými bratmi a sestrami.“

Stále viac ľudí sa rozhoduje stať sa súčasťou podzemnej afganskej cirkvi. Tajný terénny pracovník Open Doors v Afganistane hovorí: „Taliban presadzuje extrémnu verziu islamu a utláča ľudí. Obyvatelia Afganistanu sú smädní po láske, pretože desaťročia zažívajú vojnu a biedu. Takže keď im naši služobníci vysvetľujú kresťanstvo a Ježišovu lásku, vnímajú, že je to iné ako to, čo zažívajú od Talibanu.

„Preto som optimistický, pokiaľ ide o budúcnosť veriacich v Afganistane. Naďalej dúfam v budúcnosť veriacich v Afganistane a verím, že jedného dňa dokážeme priniesť pozitívne zmeny v celkovej kultúre krajiny. Napriek ťažkostiam ich neochvejná viera v Ježiša Krista motivuje konať skryto a šíriť Jeho dobré posolstvo medzi ich afganskými spoluobčanmi.“

Tajní veriaci ťa dnes potrebujú

Dobré posolstvo prichádza s hrozným prenasledovaním, ale veriaci ako Khada vedia, že nasledovanie Ježiša stojí za to. Jej príbeh sa širi po celom svete, aj na miesta, kde kresťania konvertovali od islamu a svoju vieru musia držať v tajnosti. Malé komunity veriacich sa stretávajú, aby sa navzájom podporovali.

 „Bratia a sestry, ktorí sa majú o niečo viac, si navzájom pomáhajú,“ hovorí. "Toto je silná viera, ktorú nám dal Ježiš. Máme sa  navzájom podporovať a odstraňovať ťažkosti medzi našimi bratmi a sestrami."

Khada dúfa, že dnes budete jedným z tých bratov a sestier, ktorí si navzájom pomáhajú. Teraz poznáte Khadino tajomstvo, ukážete veriacim ako ona, že nie sú sami, ani zabudnutí? Váš dar a modlitby môžu znamenať neuveriteľnú zmenu pre tajných veriacich na miestach, ako je Afganistan, ktorí sa odvážia nasledovať Ježiša, aj keď vedia, akú obrovskú cenu ich toto rozhodnutie stojí.

 

Mená zmenené z bezpečnostných dôvodov

Voľne preložené

Preklad a foto: Open Doors

 

Ďalej