Blog

« Späť

Keď to málo čo robíme je dosť.

Keď to málo čo robíme je dosť.

[Mk 12, 38-44] Minulú nedeľu sme si čítali o chudobnej vdove, ktorá dala do chrámovej pokladnice pár drobných mincí - bolo to len pár centov. A predsa ju Pán pochválil. Tá žena dala tak málo - máličko - a predsa dala tak veľa. Dala všetko. Vždy som pri tomto príbehu myslela len na peniaze, na majetok, na pomoc núdznym, na "peniaze do zvončeka". Asi preto, že v tomto duchu sa niesla väčšina kázní, ktoré som pri tejto príležitosti počula. Až dnes som narazila na inú myšlienku.

Bolo to o ženách, matkách, gazdinkách, vdovách... Pracujeme. Každý deň sa lopotíme s tými istými prácami a nič za nami nevidno. Trápime sa stále s tými istými ťažkosťami a vždy znova musíme upratovať taký ístý neporiadok ako včera... A niekto nevládze urobiť toľko čo iný. Možno sme v depke, že naša domácnosť nevyzerá tak, ako by podľa nás mala. Možno máme výčitky svedomia, že sme skríkli na deti, keď nám svojim výčinom vysali posledné zbytky energie. Možno sa nám vidí, že sme od únavy zaspali skôr, ako sme vykonail všetky povinnosti, čo sme si vzali na svoje plecia...

Možno sme nedokonalé, sme nespokojné so svojou váhou, so svojou životosprávou, so svojim zlozvykom, alebo s čímkoľvek iným, čo nám, zdá sa,  bráni byť "svätými".

Pán nám dáva za príklad chudobnú vdovu. Dala tak málo. Máličko. A Ježiš - Vtelené Slovo Božie - ju chváli.
Ona dala najviac. Dala všetko.

Nebojte sa, sestričky, Pán od nás nechce to, čo nemáme. On chce "len" všetko. Nie viac.

A nie menej.

Keď dáš všetko, dala si dosť.

 

Vďaka Ti, Pane, za túto myšlienku. Nemusím sa trápiť, že dávam málo. Ak dám všetko - dala som akurát.
Pomáhaj mi prosím vždy dávať všetko. Nech sa nenechám znechutiť predstavou, že je to málo. Akokoľvek málo dokážem dať, nie je dôvod povedať si, "veď to je nič, to si už rovno môžem nechať pre seba". Nie. chcem dať. Aj keď je to málo - chcem dať všetko, čo mám. A prijať Tvoju pochvalu. Viem, že si ceníš každé "málo", čo robím. A to mi dodáva silu. Aj keď výsledok niekedy nevidím, viem, že Ty ma pochváliš rovnako ako vdovu v chráme - "Dala všetko".

_____________________
Myšlienka ma oslovila pri čítaní http://www.aholyexperience.com/2012/11/the-song-of-the-women/

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
ďakujem za poučný príspevoček:0) aj za foto - pri tej myšlienke aom si spomenula na to, že maminy majú podľa toho, čo vidíme, neukončiteľnú úlohu, ktorá však každý deň berie na seba podobu skončenej... akokoľvek, nie j dôležité, či dobre (podľa úsudku niekoho z nás) alebo nie. VŠETKO. To je jej meno, jej cena, jej odmena:0)
Odoslané 16.11.2012 16:43.
O tomto existuje aj krásna knižka P.Vojtecha Kodeta:" Marie a Marta trochu jinak."
Vrelo odporúčam- je to veľmi útla, ale obsahom bohatá knižka.
Odoslané 18.11.2012 16:47.
To znie zaujímavo. Poobzerám sa po nej.
Odoslané 18.11.2012 19:59 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Vydali vlani alebo predvlani slovenské Karmelitánske vydavateľstvo. Ja som si objednala z Dobrej knihy- vlani som ju dávala ako vianočný darček.
Odoslané 18.11.2012 20:53.