« Späť

BOH - TAJOMSTVO

BOH - TAJOMSTVO

Skrytý Boh

 

To, čo sme o Bohu povedali, je nesmierne málo. Boh je a ostane pre človeka tajomstvom. S jeho tajomstvom sa stretávame všade. Preto nie je ani pohodlným trikom rozumu, za ktorým človek siahne, kedykoľvek sa dostane na hranice poznania a nevie si pomôcť. Boh nie je výtvorom človeka alebo nejakým bôžikom, majúcim pôvod v jeho fantázii, ani nie je projekciou ľudských snov. Biblia ho nazýva skrytým Bohom (Iz 45,15 Ty si naozaj skrytý Boh, Boh Izraela, spasiteľ!) , ktorý prebýva v neprístupnom svetle (Tim 6,16  On Jediný má nesmrteľnosť a prebýva v neprístupnom svetle, jeho nik z ľudí nevidel, ani vidieť nemôže. Jemu česť a večná vláda. Amen.)

Boh je iba vtedy skutočným  Bohom, ak jeho tajomstvo ostáva nedotknuté a človek uzná hranice svojho poznávania. Vedel to i svätý Pavol.

Rim 11,33-36 Aká hĺbka Božieho bohatstva, múdrosti a vedomosti! Aké nepochopiteľné sú jeho súdy a nevyspytateľné jeho cesty! Veď kto poznal Pánovo zmýšľanie? Alebo kto bol jeho radcom? A kto mu dal niečo prvý, aby mu bolo treba vrátiť? Lebo od neho, skrze neho a pre neho je všetko. Jemu sláva naveky. Amen.

Na Božom tajomstve stroskotávajú ľudské predstavy o Bohu. Preto sa celý život znova a znova treba vydávať na cestu za ním.  Ž 27,8-9 V srdci mi znejú tvoje slová: "Hľadajte moju tvár!" Pane, ja hľadám tvoju tvár.  Neodvracaj svoju tvár odo mňa, neodkláňaj sa v hneve od svojho služobníka. Ty si moja pomoc, neodvrhuj ma, ani ma neopúšťaj, Bože, moja spása.

Čím viac človek hľadá Boha, tým sa mu zdajú byť všetky reči o ňom nedostačujúce.  Otázka o Bohu súvisí s celým radom iných otázok.

Veriaci je presvedčený, že iba tajomstvo Božie je odpoveďou na tajomstvo človeka a zastáva názor, že všetky  argumenty proti jestvovaniu Boha sú nepresvedčivé a dajú sa aj racionálne vyvrátiť.

V poznaní Boha ide aj o nás samých, o zmysel nášho bytia o zmysel sveta.  Poznanie Boha je preto dielom nielen rozumu, ale aj srdca, t.j. celej osoby. Spoznať Boha znamená aj uznať ho za dôvod a cieľ vlastného života, prijať ho ako jediné a absolútne dobro, konať dobro a zmeniť svoj život na ceste k dokonalosti – vnútorne i navonok.  Jn 3,21 Ale kto koná pravdu, ide na svetlo, aby bolo vidieť, že svoje skutky koná v Bohu.

Kto verí v Boha, nemusí teda popierať otvorenosť mnohých otázok a nasilu harmonizovať ostré nesúlady v ľudskom živote.

Žalm 27

/c/document_library/get_file?uuid=f7c38b18-3287-4550-b8f2-44085f617d76&groupId=2298897

stiahnite si prezentáciu

 

Podľa knihy:  A. H. Mateje:  „Viem, komu som uveril“

Prezentácia: Sväté písmo, Ž 27

 Obrázky: Gify Nena                                                                                                                                                                                                                                                                                        Spracovala: Anna Václavová 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Uverila som Láske.
Veriť v Boha, veriť Bohu, bolo najlepšie rozhodnutie v mojom živote.
Uvedomujem si to každý deň a každý deň Mu ďakujem za Jeho veľkú trpezlivosť, čo má so mnou a lásku, ktorou ma zasýpa až po okraj...
Niet väčšieho šťastia na Zemi, ako teba, Pane Bože, v srdci mať, teba chváliť, velebiť a nadovšetko milovať.
Bože, prosím ťa, buď so mnou po všetky dni môjho života. Amen.
Odoslané 22.1.2013 11:39.
Poznanie Boha je dielom nielen rozumu, ale aj srdca, t.j. celej osoby.
Odoslané 23.1.2013 11:23.