Blogy

« Späť

„Jasne vidíme Boha pri práci“ – správy od tajných veriacich v Afganistane

„Jasne vidíme Boha pri práci“ – správy od tajných veriacich v Afganistane

Možno si spomínate na Medinu, Hilu a Dinu z Afganistanu, ktorých príbehy boli zdieľané počas našej nedávnej kampane tajných veriacich. Každá z nich stratila manžela kvôli tomu, že bola kresťanka. V tejto aktualizácii hovoria o tom, ako napriek zhoršovaniu života pod Talibanom sú silné vo svojej viere a vidia, ako Boh jedná mimoriadnymi spôsobmi. Ich mená boli z bezpečnostných dôvodov zmenené.

Zmenilo sa niečo, odkedy ste sa s nami podelili o svoj príbeh?

Medina: Áno, veľa. Podarilo sa mi zdieľať slovo Božie s tromi našimi susedkami a budem pokračovať v zdieľaní svojej viery aj s dvoma našimi príbuznými. Situácia v Afganistane sa výrazne zhoršila. Každým ďalším dňom Taliban ľuďom sťažuje život. Ekonomické problémy narástli a mnohí zostali bez základných potrieb, ako je chlieb. Najmä ženy znášajú neuveriteľne drsné podmienky.

V posledných mesiacoch sme sa vrúcne modlili za stav našej krajiny a jej ľudí a prosili Boha, aby ich prijal do svojho kráľovstva. Niektorí ľudia sú čoraz unavenejší z islamu a obracajú sa ku Kristovi; v Ňom nachádzajú lásku, vieru, útechu a dokážu cítiť pokoj aj napriek svojim ťažkostiam.

Hila: Áno, v mojom živote sa udialo veľa pozitívnych zmien. Mohla som hovoriť o Evanjeliu s inými ženami, čo bolo veľkým požehnaním nielen pre ne, ale aj pre mňa. Dalo mi to väčší zmysel  a hlboké spojenie s tými, ktorých som oslovila. Prostredníctvom týchto rozhovorov som videla, ako sa ich životy zmenili a viera vzplanula spôsobmi, ktoré som si nedokázala predstaviť.

Moja vlastná viera sa tiež prehĺbila, keď som trávila viac času v modlitbách, štúdiu Písma a svedectve o Božej moci v životoch iných. Toto mi pomohlo stať sa istejšou na mojej duchovnej ceste a inšpiroval ma k tomu, aby som vo viere napredovala. Učenie druhých bola jedna z najobohacujúcejších skúseností, keďže som mala tú česť kráčať po boku nových veriacich, povzbudzovať ich a vidieť, ako ich viera zapúšťa korene a prekvitá.

Obohatil sa aj môj osobný život. Vybudovala som si nové, zmysluplné vzťahy s tými, s ktorými som zdieľala Evanjelium, a vytvorila som okolo seba silné spoločenstvo viery. Môj prirodzený aj duchovný život sa stal oveľa silnejším a cítim sa viac posilnená v každom aspekte mojej cesty. Toto obdobie rastu ma zmenilo a som nadšená z toho, čo ma čaká.

Dina: Áno, došlo k významným zmenám. Po zverejnení môjho príbehu som mala možnosť zapojiť sa do rozhovorov s mnohými ženami o mojej viere. Moja nádej vzrástla a nadobudla som hlbší zmysel pre jednotu, keď som si uvedomila, že všetci veriaci sú súčasťou tej istej duchovnej rodiny, rozprávajú sa navzájom o radosti, strasti a duchovných cestách. Stala som sa duchovne silnejšou, vediac, že ​​moji bratia a sestry vo viere stoja pri mne.

Ako na vás zapôsobili nové zákony, najmä tie, ktoré sa týkajú žien?

Medina: Keď Taliban prevzal vládu, zavládol všeobecný strach. Postupom času si mnohí ľudia zvykli na ich vládu, no niektorí zostávajú v hlbokom strachu a v strese. Avšak tí, ktorí veria v Krista, bojujú za svoju vieru a zachovávajú si pokoj.

Hila: Vláda je mimoriadne represívna a umlčí každého, kto sa odváži zvýšiť hlas. Tým, ktorí sú proti režimu, hrozí väzenie alebo smrť. Vplyv týchto zákonov sa prejavuje v celej spoločnosti a zbavuje ľudí šťastia. Dokonca ani muži si nesmú oholiť fúzy a ženy nemôžu opustiť svoje domovy bez sprievodu mužského príbuzného.

Dina: Za vlády Talibanu čelia ženy silnému útlaku, čo znamená, že väčšina z nich nemôže otvorene reagovať na zákony. Mnohé ženy trpia duševnými a emocionálnymi ťažkosťami, ako je neschopnosť opustiť svoje domovy bez mužského opatrovníka a čeliť ťažkostiam, keď sa zhromažďujú v skupinách. Napriek týmto ťažkostiam zostávam pevná. Pôjdem po Kristovej ceste bez ohľadu na okolnosti. Kristus šiel za nás na kríž a ja som pripravená obetovať svoj život pre Jeho dielo.

Ako si na tom duchovne?

Hila: Neustále cítime Božiu prítomnosť a Jeho autoritu v našich životoch. Jedna z našich sestier si napríklad po tom, ako uverila, uvedomila, že večný život možno získať iba cez Krista. Odvtedy sa  stala láskavejšou, vyžarujúcou pokoj na ostatných.

Dina: Duchovne sme na tom lepšie v porovnaní s inými, neveriacimi ženami, pretože naša nádej je ukotvená v Ježišovi. Vynakladáme veľké úsilie na pestovanie nášho duchovného života. Môžeme jasne vidieť Boha ako koná. Napríklad počet veriacich vzrástol a mnohí dosvedčujú, že je to Duch Svätý, ktorý aktívne pôsobí v srdciach mnohých ľudí. Veriace ženy nachádzajú silu a pokoj vo svojej viere, zatiaľ čo mnohé neveriace ženy zápasia s hlbokými emocionálnymi a duševnými záťažami, čo niektoré vedie k extrémnemu zúfalstvu.

Stále vidíš, ako ľudia spoznávajú Ježiša?

Medina: Áno, vidíme, ako sa ľudia odvracajú od islamu, najmä kvôli útlaku Talibanu. Obmedzenia týkajúce sa žien a všeobecné obťažovanie ľudí prinútili niektorých hľadať útočisko v Kristovi.

Hila: Naďalej sa modlíme, aby Boh požehnal ostatných a dotkol sa ich sŕdc. Naše modlitby boli vypočuté, pretože ľudia skutočne dospeli k viere a stali sa veriacimi.

Dina: Áno, čím viac zákonov sa presadzuje proti ženám, vidíme, že niektoré sú unavené z islamu a obracajú sa ku Kristovi. Neustále pracujeme na budovaní vzťahov s neveriacimi ženami, zdieľame posolstvo večného života a vedieme ich k viere v Krista.

Na aké úmysly sa máme za vás modliť?

Medina: Prosím, modlite sa za našu pokračujúcu prácu v službe Kristovi. Modlite sa za náš duchovný rast a za požehnanie pri našom úsilí zdieľať Evanjelium. Nakoniec by sme ocenili modlitby za našu ekonomickú situáciu, keďže mnohí veriaci sú nezamestnaní.

Hila: Prosím, modlite sa za pokoj v našej krajine, za stabilizáciu našej ekonomiky a za neustály rast našej duchovnej práce. Modlite sa za bezpečnosť všetkých našich bratov a sestier v tejto neistej situácii a za uzdravenie tých, ktorí sú chorí.

Na záver srdečne ďakujeme všetkým našim spoluveriacim na celom svete, ktorí nás podporujú rôznymi spôsobmi. Vaše partnerstvo si veľmi vážime.

Dina: Prosím, modlite sa za neveriace ženy, aby uverili v Krista a za neustály rast našej komunity veriacich sestier v Afganistane. Okrem toho prosíme o modlitby za zrušenie represívnych zákonov zaťažujúcich afganské ženy a dievčatá, aby mohli byť oslobodené od tejto tyranie.

Na záver chcem zo srdca poďakovať všetkým bratom a sestrám, ktorí stoja pri nás za každých okolností a podporujú nás svojimi modlitbami. Prosím všetkých bratov a sestry, aby sa naďalej modlili za Afganistan, za životy a rodiny svojich afganských bratov a sestier. Osobitne prosím o modlitby za vdovy a siroty a za to, aby mali dostatok jedla a zásob na zimu, aby dokázali prežiť počas nasledujúcich chladných mesiacov.

Voľný preklad a foto: Open Doors

Ďalej