« Назад

Krížová cesta : Ježiš - Boh zaodetý ľudskosťou

Kovalčík Lukáš/ Krížová cesta v ktorej som chcel priblížiť Ježiša Krista obyčajnému človekovi. Aby si uvedomil, že aj Ježiš bol človekom a prežíval podobné situácie, bolesti a trápenia ako teraz prežívame mi. Ježiš sa vie vcítiť do našej situácie, vie veľmi dobre čo prežívame. V jeho príklade a v jeho pomoci sa musíme naučiť žiť a prekonávať starosti a trápenia života. Dúfam, že sa mi to podarilo v tejto krížovej ceste, na ktorú som pozýval i Ducha svätého, aby i mne dokázal priblížiť Ježiša v mojom živote.

 

Úvod

Chcem aby si počas tejto krížovej cesty pochopil, že i ja som bol človekom. I ja som pociťoval bolesti, trápenia, odmietnutia, nepochopenie, zradu, strach a mnoho ďalších pocitov, ktoré dennodenne prežívaš i ty. Ja som sa vo svojom tele celý pripodobnil tebe. Chcel som byť už od počiatku s tebou. Pomáhať ti v tvojich trápeniach a radovať sa z tvojho šťastia. Som tu stále s tebou a pre teba. Neboj sa prijať moju pomocnú ruku. Neboj sa mi povedať, čo ťa trápi. Ja ťa zdvihnem a pôjdem s tebou. Vypočujem ťa a poradím ti. Len mi plne dôveruj a neboj sa mi odovzdať sa. Teraz poď, kráčaj so mnou a jeden druhého spoznávajme. 

1. zastavenie

Ježiš je odsúdený na smrť

- Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. 
- Lebo si svojím krížom svet vykúpil.

Bol som odsúdený. Odsúdený ľuďmi, ktorým som pomáhal, ľuďmi ktorých som miloval. Určite si to vieš predstaviť. Koľkokrát i teba odsúdili. Nedali ti ani možnosť sa brániť. Mnohí proti tebe krivo svedčia. Viem, čo cítiš, keď ťa niekto udrie. Viem, čo cítiš, keď ti napľujú do tváre. Aká nesmierna bolesť v srdci, keď ťa odsúdia tí, ktorých miluješ. Koľké sklamanie, keď sa ti priatelia rozutekajú zo strachu o svoje dobro a svoj život. Ukrutná rana zapretia najvernejšieho priateľa a zrady tvojho spoločníka. Áno, toto všetko som zažil aj ja. Ani nevieš ako som sa aj ja chcel obhájiť, veď aj ja som mal strach. Nebolo však nikoho, kto by sa za mňa postavil.

Prosím ťa, nepoddávaj sa svojej bolesti. Ak ťa niekto udrie po pravom líci, nastav mu aj druhé. /Mt 5,39/ Všetko, čo vo svojom živote prežívaš, som ja prežil tiež. Vydaj sa teraz so mnou a spoločne odpusťme tým, čo na nás žalovali, tým čo nás bili i tým čo nás odsúdili. Odpusťme spolu tým, čo nás nechali samých, keď sme ich potrebovali a oni sa zo strachu o seba rozutekali. Odpusťme i tým, ktorí nás zapreli. Veru, nie je to ľahké. Ale ja ti s tým pomôžem. Prijmi moju pomoc.

- Ukrižovaný Ježišu zmiluj sa nad nami. 
- Aj nad dušami v očistci.

2. zastavenie

Ježiš berie kríž

- Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. 
- Lebo si svojím krížom svet vykúpil.

Vzal som ho. Vzal som na svoje plecia bremeno, ktoré nebolo moje. Mohol som povedať nie! Cítil som strach, nevedel som či to zvládnem. No ja som vás tak miloval, že som ho tam nemohol nechať ležať. Cítiš hnev, keď musíš niečo urobiť za druhého. Ja som sa s ním stretol tiež, ale láska ho premohla. Pýtaš sa sám seba: „Prečo práve ja? Nemôže to spraviť niekto iný?“ Priateľu, i ja som sa to pýtal sám seba. Už v Getzemanskej záhrade som prosil Otca, aby odo mňa vzal tento kalich. No nie moja, ale vôľa môjho Otca sa mala naplniť. „...nech sa stane nie moja vôľa, ale Tvoja!“/Lk 22,42/ : Tak znela moja odpoveď.

Viem, že máš často iné predstavy o svojom živote. Ale uvedom si, že tvoje cesty nie sú Otcovými cestami. Prijmi kalich, prijmi kríž a plň vôľu Otca. Vydaj sa teraz so mnou na cestu. Bude to možno cesta tŕnistá, cesta bolesti. Prežiješ na nej odmietnutie, výsmech, strach. Ale nakoniec ťa obsiahne neskutočná radosť, keď pocítiš dotyk mojej ruky. Vezmi svoj kríž a poď za mnou. Neobzeraj sa. Ja budem stále s tebou.

- Ukrižovaný Ježišu zmiluj sa nad nami. 
- Aj nad dušami v očistci.

3. zastavenie

Ježiš prvýkrát padá pod krížom

- Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. 
- Lebo si svojím krížom svet vykúpil.

Pád do prachu zeme. Neuniesol som svoj kríž bez pádu. Ocitám sa na zemi. Neprešiel som ďaleko a už ležím. Nemyslel som, že to bude až tak ťažké. No nesiem predsa ťarchu celého sveta. Čo ďalej. Nemôžem tu zostať ležať. Musím vstať a ísť ďalej. Nepoddať sa strachu z pádov. Prvým pádom to predsa ešte nekončí. Musím vstať a ísť, aby som tým pomohol tebe. Lebo ako by si potom ty zvládol vstať, ak by som ja zostal ležať?

I ty máš niekedy pocit, že nesieš ťarchu sveta na svojich pleciach? Určite áno. Ale keby si aspoň na chvíľu niesol moje bremeno, tak by si zmenil názor a pochopil by si, že nenesieš až tak veľa. Často krát sa aj ty ocitáš na zemi, na dne svojich síl. Myslíš, že je koniec. Že už sa nedá ďalej. No hovorím ti, prídu ešte ťažšie skúšky. Ako ich chceš zvládnuť, keď sa vzdáš už teraz na začiatku, kým sú ešte také nepatrné? Chyť sa mojej ruky a vstaň. Dám ti silu. Pomôžem ti. Ale musíš mi plne dôverovať a ja ti pomôžem v oveľa horších životných situáciách. Tak čo, prijmeš moju ponuku?

- Ukrižovaný Ježišu zmiluj sa nad nami. 
- Aj nad dušami v očistci.

4. zastavenie

Mária sa stretá s Ježišom

- Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. 
- Lebo si svojím krížom svet vykúpil.

Dotrhaný. Špinavý. Zjazvený a celý od krvi. Ako môžem takto predstúpiť pred svoju matku. Ako by som sa jej takto mohol ukázať. Veď jej spôsobím obrovskú bolesť, keď ma uvidí. Čo asi spraví, keď ma takéhoto uvidí? Odmietne ma? Bude sa báť ma osloviť, utíšiť moju bolesť? Alebo radšej ujde so slzami v očiach, s bolesťou ako mohol takto dopadnúť jej syn? Veru, bál som sa. Nechcel som svojej matke spôsobiť bolesť. No nič z toho sa nestalo. Moja matka prišla. Stretol som sa s ňou. Bola neskutočne silná. Občas jej po tvári stekala slza. No snažila sa to zakryť. Veď ako by mi pomohla, keby žiadala pomoc pre seba. Pohľadom svojich láskavých očí ma silno objala. Pocítil som príliv lásky. Posilnila ma na duchu svojim slovom, svojou prítomnosťou. V tom momente bola všetka bolesť a únava zatienená matkinou láskou.

Aj ty sa často bojíš ísť za svojou matkou. Viem. Bol si k nej zlý. Premárnil si všetok majetok. Poddal si sa alkoholu a drogám. Skončil si na ulici. Alebo si opustil svoju rodinu. Stal si sa bezdomovcom viac na duchu ako na tele. Spôsobil si mnoho bolesti svojmu okoliu. Ako by si teraz mohol ísť za svojou matkou? Veď si jej spôsoboval svojimi činmi a slovami samú bolesť. Poď, chyť ma za ruku, ja pôjdem s tebou. Matka nebude hľadieť na tvoje chyby. Ani ja na ne nehľadím. Matka ťa miluje. I ja ťa milujem. Vykroč za svojou matkou a jej láska ti pomôže zabudnúť na tvoje chyby a trápenia. Vykroč a zažiješ nezabudnuteľný príliv matkinej lásky.

- Ukrižovaný Ježišu zmiluj sa nad nami. 
- Aj nad dušami v očistci.

5. zastavenie

Šimon Cyrenejský pomáha Ježišovi niesť kríž

- Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. 
- Lebo si svojím krížom svet vykúpil.

Nevládzem. Toto bremeno je príliš ťažké a nik mi z tohto davu nepomôže. Iba mi ho sťažujú. Okolo prechádza úplne neznámy človek. Vojaci ho zastavili a prikázali mu pomôcť mi, lebo sa báli, že umriem skôr, ako by ma mohli ukrižovať. Nemohol vojakom odporovať. Bol to Šimon, prostý a skromný človek. Pohľadom svojich očí sa ma pýtal: Čo si spravil, že musíš takto trpieť? A prečo ja, prečo práve ja ti mám pomáhať? Veru Šimon, keby si vedel komu pomáhaš, tak by si chcel so mnou niesť kríž už od začiatku. Spolu so mnou si odniesol do zabudnutia aj svoje hriechy. Lebo už viac si na vaše hriechy nespomeniem. Ani nevieš, ako si mi pomohol. Stále sú tu ľudia, ktorí mi pomôžu, ktorým nie je ľahostajný môj osud.

Viete koľko krát za vami prichádzam a prosím vás, aby ste mi pomohli niesť môj kríž? Nevideli ste ma? A kto bol ten bezdomovec, ktorý od vás prosil trochu jedla. Kto bol ten kamarát, ktorý chcel vašu pomoc pri stavbe domu. Kto bol ten chorý v nemocnici, ktorý čakal na vašu návštevu? Kto bola tá kolegyňa, ktorá vás prosila, či by ste si s ňou vymenili službu v práci, lebo jej dieťa ochorelo? „Veru, hovorím vám: Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.“ /Mt 25,40/ Komukoľvek ste pomohli, mne ste pomohli. Komukoľvek ste vyčarovali úsmev na tvári počas jeho smútku, i mňa ste rozosmiali. A tak vás prosím, pomáhajte si navzájom, akoby ste mne pomáhali.

- Ukrižovaný Ježišu zmiluj sa nad nami. 
- Aj nad dušami v očistci.

6. zastavenie

Veronika podáva Pánu Ježišovi šatku

- Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. 
- Lebo si svojím krížom svet vykúpil.

Do očí mi uprene hľadí žena. V rukách drží šatku. Cítim, že ma miluje, že trpí so mnou. Jej láska žiari jednoduchou pomocou. Načahuje ku mne ruky a šatkou mi utiera moju špinavú a zakrvavenú tvár. Možno ani sama nevie, ako mi tým pomáha. Cítim uľavenie od bolesti a aj jasnejšie vidím, keď som si utrel krv z očí. Z tváre sa mi stráca na moment smútok, únava, hnev a zjavuje sa mi na nej údiv a chvíľkové nepochopenie z tohto činu pomoci a lásky . všetko toto sa ocitlo otlačené na šatke, ktorú mi táto žena jemne odťahuje od tváre. Koľko úľavy mi priniesol tento nezištný akt lásky.

Aj ty sa často ocitáš v rovnakej situácii. Prichádza k tebe človek, ktorý ti s úprimným srdcom umýva tvár a odstraňuje z nej hnev, bolesť, slzy a žiaľ. Dokáže ti svojským spôsobom vyčarovať na tvári úsmev, radosť. Pomôže ti na chvíľu zabudnúť na tvoje trápenie. Boha nikto nikdy nevidel, ak sa milujeme, Boh zostáva v nás a Jeho láska je v nás dokonalá.“ /1Jn 4,12/ Zanechávam v šatke tejto ženy odtlačok svojej tváre. „Ak poznáte mňa, budete poznať aj môjho Otca. Už teraz ho poznáte a videli ste ho.“/Jn 1,7/ Moja tvár je vrytá do tváre každého človeka. Do človeka, ktorý trpí i do toho, ktorý mu pomáha. A tak už neplatí, že Boha nikto nikdy nevidel, pretože ak vidíte mňa, vidíte Otca. A ja sa vám dávam poznať v mojich skutkoch i slovách a v skutkoch lásky ľudí okolo vás.

- Ukrižovaný Ježišu zmiluj sa nad nami. 
- Aj nad dušami v očistci.

7. zastavenie

Ježiš po druhýkrát padá pod krížom

- Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. 
- Lebo si svojím krížom svet vykúpil.

Moje telo znova klesá pod ťarchou tohto bremena. Nevládzem. Ubúda mi sila. Klesám zas do prachu zeme. Teraz ležiac v v tomto prachu, zo zeme hľadím na svojich sudcov. Cez slzy vidím ako sa na mne smejú. Ako mi kopú prach do očí, kričiac: Vstaň, ber kríž a nebrzdi to. Prúdi vo mne nesmierne veľa pocitov. Prvotný hnev voči tým ľuďom strieda nepochopenie z ich správania. Ako to môžu. Veď ja som ich miloval a na mojej láske sa nezmenilo nič, aj keď by sa mohlo. Mám strach ísť ďalej. Pociťujem neistotu. Čo bude ďalej? Zvládnem to?

Aj ty často prežívaš takéto situácie. Aj ty často ležíš v prachu hnevu voči svojim sudcom, ľuďom, ktorí ti ubližujú a často i priateľom, ktorí sa ťa nezastanú. Nepomôžu ti. Nechajú ťa v tom samého. Možno zo strachu. Možno z hnevu. No ja som vstal. Vstaň i ty. Neboj sa, ja ti s tým tvojim krížom pomôžem. Nenechám ťa samého. Pomôžem ti zabudnúť na hnev a odpustiť tým, ktorí ti ublížili. Spolu to určite zvládneme. Na mňa sa môžeš spoľahnúť.

- Ukrižovaný Ježišu zmiluj sa nad nami. 
- Aj nad dušami v očistci.

8. zastavenie

Ježiš napomína plačúce ženy

- Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. 
- Lebo si svojím krížom svet vykúpil.

Mojou bolestnou cestou ma sprevádza plač. Je možné, že sa našiel niekto okrem mojej matky, kto nado mnou a nad mojím utrpením plače? Sú to ženy, čo nado mnou kvília a nariekajú. „Dcéry jeruzalemské, neplačte nado mnou, ale plačte samy nad sebou a nad svojimi deťmi.“ /Lk 23,28/ Plač už neodvráti môj osud. Už neplačte. Aby ste sa mohli radovať z vykúpenia. Skôr sa teraz zaujímajte o svoje deti, aby ma hľadali vo svojom srdci. Aby sa odo mňa neodvrátili a svoje srdcia nenechávali predo mnou zatvorené. Lebo ako potom nájdu cestu k Otcovi, ak nie cezo mňa?

„Lebo keď toto robia so zeleným stromom, čo sa stane so suchým?“ /Lk 23,31/ Modlite sa za svoje deti a privádzajte ich ku mne. Aby sa neodvrátili a nezahrávali sa z ohňom. Proste o pomoc moju Matku Máriu a ona vás vypočuje, ona vám pomôže. Čokoľvek budete žiadať skrze moju Matku a prednesie to predo mnou, to vám splním. Ale žiadajte potrebné.  A už neplačte nado mnou. Radujte sa , lebo je tu hodina, kedy som vám dal nový život vo mne a v mojom otcovi.

- Ukrižovaný Ježišu zmiluj sa nad nami. 
- Aj nad dušami v očistci.

9. zastavenie

Ježiš padá tretí raz pod krížom

- Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. 
- Lebo si svojím krížom svet vykúpil.

Telo mi tlačí k zemi ťarcha kríža, ktorý nesiem. Pociťujem únavu a úpadok posledných síl. Klesám do prachu. Zdá sa mi akoby som padal celú večnosť. Sám pod ťarchou sveta ležím zoslabnutý pod nohami ľudí, ktorých milujem i napriek tomu, že oni ma poslali na smrť. Už to je len kúsok k vrcholu tejto cesty. Som sám. Každý po mne kričí a ja už ani nerozumiem ich slovám. Tie hlasy sa mi prelínajú jeden cez druhý. Uvedomujem si slabosť tela. Chcel by som to už mať za sebou. Pretože vás milujem a nič by som nedosiahol, keby som tu zostal ležať, tak s vypätím posledných síl vstávam, beriem kríž a idem ďalej.

Aj ty padáš pod ťarchou svojich povinností. Nevládzeš ísť ďalej. Všetka práca, všetky povinnosti sú len na tebe. Musíš sa starať o deti, chodiť do práce, starať sa o domácnosť a mnoho iných vecí, ktoré ti uberajú z oddychu. Nik ti nepomôže. Sú ľudia, ktorí nechápu koľko tomu všetkému venuješ. A ešte by ti pridali. Poznám ten pocit. Za mnou tiež neustále chodili. Uzdrav ma, pomôž mi, rozprávaj mi. Chceli zo mňa spraviť svojho kráľa. Každý by ma chcel len pre seba. Často som musel ujsť do ticha. Kde som mohol byť so svojim Otcom. On mi dával silu tieto požiadavky ľudí zvládnuť. Vďaka nemu som to zvládol. Ponúkam teraz túto pomoc i ja tebe. Ak už nevládzeš, nájdi si miesto, kde budeš môcť byť so mnou sám. Ja ti poradím a pomôžem. Uvidíš, že na to všetko nie si sám. Máš tu mňa.

- Ukrižovaný Ježišu zmiluj sa nad nami. 
- Aj nad dušami v očistci.

10. zastavenie

Pánu Ježišovi zvliekajú šaty

- Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. 
- Lebo si svojím krížom svet vykúpil.

Som tu. Na mieste odkiaľ nie je cesty späť. Skladám kríž zo svojich pliec, aby naň mohli pribiť moje slabé ľudské telo. Prešiel som si dlhú cestu plnú pádov, nadávok, pokrikov, plaču, pľuvancov, výsmechu, pohŕdania, ale i pomoci, pokory a lásky. Človek by si pomyslel, že aspoň na chvíľu mi dajú vydýchnuť. No opak je pravdou. Surovo zo mňa strhávajú šaty a vydávajú na obdiv moje zúbožené telo posiate ranami po bičovaní a špinavé od prachu zeme. Ako sa asi tak cítim? Som potupený a znevážený. I ja mám strach z toho, že ma takto uvidia moji najbližší. No viem, že som ich na to pripravil. Veď syn človeka musí trpieť, musí byť potupený a zabitý, aby sa svet skrze neho spasil.

Na Golgote zo mňa strhli šaty. Šaty špinavé od prachu zeme, špinavé od hriechov, ktoré na mňa dorážali. Teraz ich z tých šiat striasajú na mňa, aby sa skrze mňa a Lásku môjho Otca stali opäť čistými. Neboj sa zo seba strhnúť šaty plné špiny a hriechu. Presiaknuté pýchou, žiadostivosťou, závisťou, smilstvom a nespočetným množstvom hriechov, ktoré na teba nahádzal sám zvrhnutý. Zbav sa tohto špinavého odevu a obleč si rúcho spravodlivosti, pokory, čistoty a lásky. Možno sa ti to bude zdať ťažké, lebo svet a padlý ťa ťahá inde. No ver mi, že stačí chcieť a prísť za mnou a ja ti pomôžem. Možno si v tomto slabý, ale ja ti skrze mňa a Ducha svätého, ktorého ti posielam, urobím silným.

- Ukrižovaný Ježišu zmiluj sa nad nami. 
- Aj nad dušami v očistci.

11. zastavenie  

Pána Ježiša pribíjajú na kríž

- Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. 
- Lebo si svojím krížom svet vykúpil.

Prvý úder. Prvá transfúzia krvi. Úderom kladiva po klinci sa stávam darcom krvi. Prichádza druhý a za ním ďalší. Tých úderov je mnoho. Klince mi prebodli ruky i nohy. Z tela mi uniká krv. Uniká mi život. Tieto údery mi spôsobujú ukrutnú bolesť. Naozaj trpím. Viem sa preto vcítiť do tvojej kože priateľu. Ja cítim každú tvoju bolesť. Rovnako ako ty, trpím aj ja, keď ti niekto ublíži, keď ťa niekto nahnevá, či zradí. Ja som v momente tvojej bolesti s tebou. Chcem ti pomôcť. Chcem ťa uzdraviť. No musíš mi to dovoliť, ináč som bezmocný. Netrp sám, neskrývaj svoju bolesť. Odovzdaj ju mne a ja ti pomôžem cez ňu prejsť.

Možno máš pocit, že si sám na svoju bolesť. Že ti nepomáham. No mýliš sa. Vždy som s tebou. Pamätáš na tvojho priateľa, na tvoju priateľku, manžela, či manželku? Poslal som ti ich, aby ti pomáhali, aby ťa vypočuli a spolu s tebou zdieľali tvoju bolesť. Ja k tebe prichádzam cez tvojich najbližších. Prichádzam k tebe prostredníctvom ľudí, ktorí ti chcú pomôcť. A ty ich od seba odháňaš neuvedomujúc si, že odháňaš i mňa. Odmietaš ich i mňa so slovami: „Nechajte ma, pomôžem si sám.“ Pamätaj, sám sa bolesti nezbavíš. Prijmi preto moju pomoc. Prijmi transfúziu mojej krvi a dovoľ, aby prúdila v tvojich žilách. Spoločne tú bolesť prekonáme.  

- Ukrižovaný Ježišu zmiluj sa nad nami. 
- Aj nad dušami v očistci.

12. zastavenie  

Pán Ježiš na kríži zomiera

- Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. 
- Lebo si svojím krížom svet vykúpil.

Visím na drevenom kríži. Do očí mi fúka vietor prach pozdvihnutý zo zeme. Už nenesiem svoj kríž ja, ale môj kríž nesie mňa. Rozhliadajúc sa po okolí, zisťujem, že so mnou zostalo len pár ľudí. Do poslednej chvíle som dúfal, že so mnou budú všetci najbližší. No sú tu len vojaci a pár jednotlivcov, ktorí sa prišli pozrieť na popravu. Ako ma tá neprítomnosť priateľov ubíja. Vojaci si hádžu kocky o môj odev a delia si moje šaty. Vzali mi všetko. Uprene hľadím na svoju matku hovoriac: „Žena, hľa tvoj syn.“ Učeníkovi hovorím: „Hľa, tvoja matka.“ Týmito slovami, vás všetkých prijímam za bratov a sestry a dávam vám najväčší poklad, ktorý som mal na zemi, svoju matku. Žíznim, som smädný. Už cítim len samotu, úplnú opustenosť. „Bože môj, Bože môj, prečo si ma opustil?“ /Mk 15,34„Otče do tvojich rúk porúčam svojho ducha.“ /Lk 23,46/ Na zemi nastalo hrobové ticho. „Je dokonané.“ /Jn 19,30/

Cítiš sa opustený? Už nik nestojí pri tebe? Aj najvernejší priatelia ťa opustili? Viem, aký je to pocit. Pocit bezradnosti, nepochopenia, samoty, keď na teba všetci len kričia. Pomôž si sám, zostúp zo svojho kríža. Myslíš, že ani Boh nie je s tebou. No vravím ti, Ja a môj Otec ťa nikdy neopustíme. Nech sa deje čokoľvek. Niekedy sa ti zdá, že som ťa s Otcom opustil. No pravdupovediac, ty si sa rozhodol vtedy opustiť nás. Ale my sme stále tu. Vlož svoje trápenia, svoje bolesti, svoju neistotu do otcových rúk. On ich príjme. Spolu ti s nimi pomôžeme. Ver nám a nebuď neveriaci.

- Ukrižovaný Ježišu zmiluj sa nad nami. 
- Aj nad dušami v očistci.

13. zastavenie  

Pánovo telo skladajú z kríža

- Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. 
- Lebo si svojím krížom svet vykúpil.

Na oko koniec. Dobojované. Ale to je len zdanie. Moje kopijou prebodnuté telo skladajú z kríža a vkladajú do rúk mojej matky. No tu to ešte nekončí. Nenechám na seba dlho čakať. Vrátim sa. Budem ešte silnejší, lebo moje telo bude oslávené skrze nový život, skrze vzkriesenie. Mnohí si myslíte, že smrťou sa všetko končí. Naopak, ono sa práve všetko začína skrze nový večný život. Nemajte strach zo smrti. Smrť už nemá nad vami moc. Pamätajte na mňa. Ja dávam večný život. Dávam piť z prameňa neutíchajúcej vody lásky a života.

Stal sa ti úraz. Doktor ti oznámil, že už nebudeš chodiť. Čo teraz. Život už pre teba stráca zmysel. Ale mne prebodli ruky a nohy. Zmysel a podstata sa ale nestratila. Stratil si kontrolu nad svojim telom ochrnutím. Viem ako ti je. Ja som tiež nemohol na kríži ovládať svoje telo. Hovorím ti, že je lepšie stratiť kontrolu nad svojim telom, ako keby si mal stratiť kontrolu nad duchom. Lebo tam doopravdy strácaš. Nechaj sa viesť duchom a nie telom. Telo sa pominie, ale duch nie. Telo je slabé, ale duch je silný. Nestrácaj nádej keď sa ráno prebudíš na vozíku. Ja som s tebou a tvoj vozík ti tlačím dopredu. Objímam ťa svojou láskou. Dám ti silu to všetko prekonať. Život týmto nekončí. 

- Ukrižovaný Ježišu zmiluj sa nad nami. 
- Aj nad dušami v očistci.

14. zastavenie  

Pána Ježiša pochovávajú

- Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. 
- Lebo si svojím krížom svet vykúpil.

Zabalený do plachty. Moje telo sa stráca v tme hrobu vytesaného v skale. „Nechaj ju, nech to zachová na deň môjho pohrebu!“ /Jn 12,7/ Určite si spomínaš na tieto moje slová. A tak ako vtedy „Mária vzala libru pravého vzácneho nardového oleja, pomazala ním moje nohy a poutierala mi ich svojimi vlasmi“/Jn 12,3/, teraz vzala moje nevládne telo do rúk moja matka a umyla ho svojimi slzami. I teraz ma pomazali olejom, zabalili do plachty a vložili do hrobu, ešte stále nechápajúc, že ani hrob ma neudrží vo svojej moci.

Viem ako sa cítiš, keď stratíš svojho blížneho, niekoho z rodiny, či priateľa. Ja som tiež stratil Lazára, ale veril som svojmu Otcovi a On mi dovolil ho vzkriesiť pre večný život. „Nepovedal som ti, že ak uveríš, uvidíš Božiu slávu?“/Jn 11,40/ Ver mi a ja ti zjavím Božiu slávu. Neboj sa, tvoj brat, sestra, či priateľ možno zomreli, ale ja ich vzkriesim pre večný život. A tebe nateraz pomôžem prekonať túto dočasnú stratu. Pamätaj na svojho zomrelého v modlitbe a ja tvoju modlitbu vyslyším. U mňa a môjho Otca je v bezpečí. „Memento Mori“ – „Pamätaj na smrť.“ Ale nezabúdaj, že smrťou nič nekončí. Preto pamätaj na moje slová, že na konci vzkriesim tvoje  telo. Započúvaj sa do Pavlových slov: „Keď vo vás prebýva Duch toho, ktorý vzkriesil Ježiša z mŕtvych, potom ten, čo vzkriesil z mŕtvych Krista, oživí aj vaše smrteľné telá skrze svojho Ducha, ktorý prebýva vo vás“ (Rim 8,11)

- Ukrižovaný Ježišu zmiluj sa nad nami. 
- Aj nad dušami v očistci.

Záver

Myslíš, že sme na konci našej spoločnej cesty? Nie. Týmto to nekončí. Ja od teba neodídem. Chcem tu byť stále pre teba. Skús sa teraz na chvíľu zamyslieť. Našiel si počas tejto našej spoločnej cesty, aspoň kúsok seba vo mne? Našiel si niečo, čo máme my dvaja spoločné? Verím, že áno. Ak si to dokázal, tak dokážeš nájsť aj mňa v sebe a vo svojom živote. A verím, že každým dňom toho budeš nachádzať viac a viac. Preto ti prajem, aby si nestratil nádej a túžbu po vzájomnom spoznávaní sa a po našom spoločnom priateľstve. Nech tvoja viera rastie a nech ťa napĺňa moja Láska skrze Ducha svätého, ktorého som ti poslal. Prajem si, aby som mohol byť oslávený v tebe a aby si tým mohol byť ty oslávený vo mne.

Na úmysel svätého otca.

Otčenáš...

Zdravas Mária...

Sláva Otcu...

Pane Ježišu Kriste, vypočuj prosím svätého Otca pápeža Františka, aby dosiahol všetko o čo prosí v tvojom mene od nášho nebeského Otca, lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov. Amen 

Следующий
Комментарии
sign-in-to-add-comment
Našla som niečo, čo máme spoločné, preto Ťa prosím Pane Bože, daj aby som všetky moje trápenia, ktoré prichádzajú v podobe Tvojho kríža, vedela s Tvojou pomocou a s pomocou blížnych, vedela ten môj kríž niesť a znášať.
Отправлено в 27.03.13 9:44.
Vďaka za nádhernú krížovú cestu! verím že nám prinesie mnoho požehnaniaemoticon
Отправлено в 27.03.13 12:43.