« Späť

Centrum konkrétnej pomoci Femina pomáha už 5 rokov! Je tu vďaka Fóru života

Centrum konkrétnej pomoci Femina pomáha už 5 rokov! Je tu vďaka Fóru života

Bratislava, 1. december 2021 - Projekt Femina dnes oslavuje 5 rokov. Občianske združenie Fórum života dňa 1. 12. 2016 otvorilo v budove Nemocnice Levice Centrum konkrétnej pomoci Femina. Po Poradni Alexis, ktorá pomáha neplánovane tehotným ženám a dievčatám a po projekte Zachráňme životy, ktoré podporuje matky, ktoré sa rozhodli priviesť na svet napriek nepriaznivej životnej situácie je projekt Femina ďalšou, nevyhnutnou a významnou súčasťou piliera konkrétnej pomoci Fóra života.

Centrum konkrétnej pomoci Femina vznikla ako poradňa s celoslovenskou pôsobnosťou. Klientom poskytuje bezplatné základné sociálne poradenstvo, bezplatné právne poradenstvo, bezplatné psychologické poradenstvo a rovnako aj bezplatné gynekologické poradenstvo. Sociálny pracovník pomáha klientovi zorientovať sa v jeho situácii a zároveň poukazuje na možnosti riešenia, kde spôsob a výber riešenia danej životnej situácie určuje výlučne samotný klient. Poradňa pomáha predovšetkým dievčatám a ženám v ťažkej životnej situácii, neplánovane tehotným, osamelým matkám, obetiam násilia a diskriminácie bez ohľadu na sociálnu alebo ekonomickú situáciu, ale súčasne i rodinám v núdzi, slabým a chorým.

Poradňa bola otvorená v meste Levice, pretože, žiaľ, je to mesto s najvyššou mierou potratovosti a riaditeľka Anna Siekelová dodáva: “Chceli sme byť čím bližšie ženám, ktoré by nás mohli potrebovať.”

Časom vznikla potreba rozšíriť pôsobnosť poradne aj vo východoslovenských regiónoch, a preto Fórum života otvorilo v roku 2019 Centrum konkrétnej pomoci Femina v Snine a o rok neskôr už aj v Prešove.

Dopyt po ich službách sústavne rastie každým rokom. Spoločne bolo riešených 614 prípadov, pričom viacerým klientom bola pomoc poskytovaná opakovane.

Päť rokov fungovania Siekelová hodnotí takto: “Za päť rokov sa ukázalo smerovanie našej činnosti. Začali sme sa uberať nie len smerom sociálneho poradenstva, ale aj cestou konkrétnej pomoci. Spolupracujeme s viacerými organizáciami a darcami, ktorí nám pomáhajú pomáhať tým, ktorí si pomôcť nevedia. Projekty Fóra života sú takisto úzko prepojené a efektívne spolupracujeme.”

Centrum konkrétnej pomoci Femina v Leviciach sa pretransformovalo na samostatnú neziskovú organizáciu 27. 1. 2021. Svoju činnosť rozšírilo o materiálnu pomoc určenú ženám/dievčatám/ rodinám v ťažkých životných situáciách a viacdetným rodinám v núdzi. Túto pomoc realizuje len vďaka pomoci a podpore konkrétnych a anonymných darcov. Činnosť je rozšírená aj o prevenciu pred neplánovaným tehotenstvom formou individuálneho sprevádzania poznania ženskej plodnosti.

Všetky informácie o Centre konkrétnej pomoci Femina sú dostupné na webe https://centrumfemina.sk/. Podporiť ju môžete na SK25 0900 0000 0050 3335 7295. Ďakujeme!

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
It's an honor to be the first to comment here Head Soccer
Odoslané 29.5.2024 7:28.
<a href="https://google.com/">google</a>
Odoslané 17.6.2024 7:24.
Thank you for sharing! Your article is not only useful but also inspiring. I've learned a lot and can't wait to apply this knowledge to my life. Play game [planet clicker](https://planetclicker.io/) free.
Odoslané 24.6.2024 14:29.
Great article! I really appreciate your efforts to create quality and meaningful work. Thank you for your inspiration! Play game planet clicker free.
Odoslané 24.6.2024 14:29.